Πώς σχολιάζουν συνεργάτες του Ευ.Βενιζέλου τις παραμέτρους της συμφωνίας

Αθήνα

Κριτική στην κυβέρνηση για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων άσκησαν στην Τρίτη συνεργάτες του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, σχολιάζοντας μία προς μία τις βασικές παραμέτρους της συμφωνίας με τους θεσμούς, όπως τις παρουσίασε η κυβέρνηση.
Ειδικότερα, ως προς το 1o σημείο για τα δημοσιονομικά, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου αναφέρουν:

«Τον Ιανουάριο 2015 η χώρα πήγε σε εκλογές με πρωτογενές πλεόνασμα, είχε δηλαδή καλυφθεί πρωτογενές έλλειμμα που το 2009 ήταν ίσο με το 13,7% του σημερινού ΑΕΠ. Οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια συναρτιόντουσαν με τις προβλέψεις για θετικό ρυθμό ανάπτυξης και όχι με νέα δημοσιονομικά μέτρα. Δυστυχώς, εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η χώρα υποχώρησε ξανά σε συνθήκες ύφεσης που καθιστούν αναγκαίο νέο μνημόνιο, νέο δάνειο, νέα δημοσιονομικά μέτρα.

»Οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα είναι μικρότεροι γιατί παρατείνεται επί τρία τουλάχιστον χρόνια η παραμονή σε μνημόνιο. Δεν πρόκειται για επιτυχία της κυβέρνησης, αλλά για αριθμητική αποτύπωση της ζημιάς που προκάλεσε η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Όλα δε αυτά επιδεινώνουν τη δυναμική του χρέους για το οποίο σιωπά αιδημόνως το non paper της κυβέρνησης. Η δημοσιονομική επιβάρυνση είναι ήδη ψηφισμένη: 4,5 δισ. το χρόνο».

Ως προς το 2ο σημείο, για το Δίκαιο από το οποίο διέπεται η συμφωνία, επισημαίνουν: «Διεθνές ευρωπαϊκό δίκαιο δεν υπάρχει. Υπάρχει ευρωπαϊκό δίκαιο. Το προηγούμενο δάνειο είχε συναφθεί με τον EFSF που ως εταιρεία διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Το νέο δάνειο συνάπτεται με τον ESM που διαδέχεται τον EFSF και είναι διεθνής οργανισμός που διέπεται από σχετική διεθνή συνθήκη που κυρώθηκε το 2012 από την Ελλάδα. Πρακτικά ποια είναι η διαφορά, μπορεί να μας πει η κυβέρνηση; Γιατί είναι καλύτερο οικονομικά για τους έλληνες το νέο πλαίσιο; Αν φτάσουμε σε αναγκαστική εκτέλεση, τώρα θα μας παρακρατούν, λόγω ευρωπαϊκού δικαίου, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ.

» Ήδη, για να μας δώσουν το δάνειο γέφυρα από τον EFSM, δόθηκε στα εκτός ευρωζώνης κράτη – μέλη εγγύηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτή δέσμευσε προσωρινά ισόποσα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων που ανήκουν στην Ελλάδα. Μεγάλη επιτυχία».

Ως προς το 3ο σημείο για την αναχρηματοδότηση του χρέους αναφέρουν: «Η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες έκανε στάση εσωτερικών πληρωμών, στέγνωσε την αγορά, ανέβασε κατακόρυφα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και τώρα χαίρεται γιατί παίρνουμε νέο δάνειο για να καλύψουμε εσωτερικές υποχρεώσεις. Θρίαμβος».

Ως προς το 4ο σημείο για τις τράπεζες τονίζουν: «Η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της προκάλεσε τεράστια διαρροή καταθέσεων, με το δημοψήφισμα προκάλεσε την τραπεζική αργία και τα capital controls, την καταστροφή στο χρηματιστήριο. Η κυβέρνηση εξανέμισε την αξία του τραπεζικού χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ που τον Μάιο 2014 ήταν 25 δισ. Τώρα χρειάζεται επιβάρυνση του δημοσίου χρέους με άλλα 25 δισ. για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση. Μόνο  λόγω τραπεζών η ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση στο δημόσιο είναι 50 δισ.».

Ως προς το 5ο σημείο και τα κόκκινα δάνεια, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου καλούν την κυβέρνηση «να προσέξει να μη δυσμενέστερη η κατάσταση για την πρώτη κατοικία». «Τώρα θα εκτιμήσουν το καθεστώς  που υπήρχε και έλεγαν ότι θα το βελτιώσουν» σημειώνουν.

Για τον ΑΔΜΗΕ και τη «μικρή ΔΕΗ» (6ο σημείο) οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου διερωτώνται εάν η κυβέρνηση απευθύνεται στον Παν.Λαφαζάνη χωρίς μάλιστα να τον πείθει. «Η ουσία είναι ότι αποδέχθηκαν το ταμείο δημόσιας περιουσίας που θα συγκεντρώσει, με βασικό σκοπό την αποπληρωμή των δανείων, 50 δισ. υπό τον έλεγχο της ΕΕ. Ποτέ δεν είχε γίνει δεκτό αυτό τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια.  Πρόκειται ουσιαστικά για συντηρητική κατάσχεση (με τη μορφή collateral ) όλης της δημόσιας περιουσίας. Και είχαν το θράσος να μιλούν για τις προηγούμενες δανειακές συμβάσεις και το αγγλικό δίκαιο» επισημαίνουν.

Ως προς τα 35 δισ. ευρώ από το πακέτο Γιούνκερ (7ο σημείο), τονίζουν: «Έλεος. Τα 35 δισ. είναι τα υπάρχοντα 20 δισ. του ΕΣΠΑ 2014-2020, τα 15 δισ. αθροιστικά της ΚΑΠ της νέας περιόδου και η υφιστάμενη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επί επτά όμως μήνες εγκατέλειψαν το ΕΣΠΑ και πρακτικά έχουν μπλοκαριστεί τα περισσότερα έργα».

Για τα εργασιακά (8ο σημείο) αναφέρουν πως είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι θα αναγκαστεί να καταργήσει «δημαγωγικές ρυθμίσεις του χαμένου πενταμήνου». «Τι θα γίνει με τις ψευδείς υποσχέσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης; Νομίζουν ότι όλα τα μεγάλα ψέματα ξεχνιούνται εύκολα;» διερωτώνται.

Ως προς το 9ο σημείο και τα 5 ευρώ για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου σημειώνουν πως το μέτρο θα εφαρμοστεί «αρκεί να λειτουργούν τα νοσοκομεία με προσωπικό, φάρμακα και υλικά και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να μη ζητούν όλη την αμοιβή από τους ασφαλισμένους λόγω επίσχεσης εργασίας».

Απαντώντας στο 10ο σημείο, όπου η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα μέτρα τα οποία προβλέπονται στην παρούσα συμφωνία είναι τα ίδια -με αρκετές βελτιώσεις, ωστόσο- τα οποία προβλέπονταν στην συμφωνία της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η οποία δεν υλοποιήθηκε, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά: «Ε,όχι! Η προηγούμενη κυβέρνηση κατηγορήθηκε για το mail Χαρδούβελη που είναι παιδική χαρά μπροστά στο τρίτο μνημόνιο του κ. Τσίπρα. Η διαπραγμάτευση με κορμό το mail Χαρδούβελη ήταν κοινή: για το κλείσιμο του δεύτερου προγράμματος και τη μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή που είχε αποφασισθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου 2014. Και διηγώντας τα να κλαις».

Τέλος, ως προς το 11ο σημείο στο οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συμφωνία προβλέπει το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων μέσα από το οποίο η δημόσια περιουσία δεν πάει προς πώληση, όπως στο ΤΑΙΠΕΔ, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου κάνουν λόγο για «επιχείρημα ντροπής».

«Όπως είπαμε (σημείο 6) το νέο ταμείο συνιστά ουσιαστικά συντηρητική κατάσχεση (προληπτικό ασφαλιστικό μετρό) για την αποπληρωμή του δανείου. Όλη η δημόσια περιουσία τίθεται εν δυνάμει υπό τον έλεγχο της ΕΕ μέσω του νέου ταμείου που ποτέ δεν είχε γίνει δεκτό, παρά τις έντονες πιέσεις που είχαν ασκηθεί προς το σκοπό αυτό το 2011-12. Θυμίζουμε ότι η συζήτηση για τα περιβόητη 50 δις άνοιξε, με συνέντευξη του κ. Τόμσεν, το Φεβρουάριο του 2011 και προκάλεσε λυσσώδη αντίδραση της τότε αντιπολίτευσης» υποστηρίζουν.

Newsroom ΔΟΛ