Τα απόνερα της Σύσκεψης στον Λευκό Οίκο

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Παρά το αρχικό κλίμα θριαμβολογίας από μερίδα του ομογενειακού Τύπου της Νέας Υόρκης για τα αποτελέσματα της αμερικανικής πρωτοβουλίας να διερευνήσει – σε συνεργασία με παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας – τις δυνατότητας παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα, η ένδεια της σύσκεψης υποχρέωσε σε αναδίπλωση τους δημοσιογράφους οι οποίοι σε δεύτερο χρόνο εκτίμησαν ως “ρεαλισμό” το μη αποτέλεσμα.

Κι όμως, όπως προκύπτει από ενδιαφέροντα δημοσιεύματα άλλων ομογενειακών εφημερίδων, στη σύσκεψη εκπληρώθηκε ο κύριος στόχος που είχε θέσει η Ουάσιγκτον και που ήταν διττός:

1. Η αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Κάρολιν Ατκινσον, να ενημερώσει τους “παράγοντες” της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας για το ρόλο που διαδραμάτισαν στις διαπραγματεύσεις οι ΗΠΑ, υποβοηθώντας την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους να φτάσουν σε συμβιβαστική συμφωνία! Και,

2. Να “ευαισθητοποιήσουν” την ομογένεια να ασκήσει “πιέσεις” στην ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα “σε  μια βιώσιμη συμφωνία, που θα στηρίζεται σε επαρκή χρηματοδότηση και βιώσιμο χρέος”!

Το περίεργο είναι, πάντως, ότι από τις διάφορες διαρροές προκύπτει ότι οι ομογενείς που προσήλθαν έμειναν με την εντύπωση ότι  “ο Λευκός Οίκος δεν πιστεύει στη βιωσιμότητα της συμφωνίας και ότι η θέση αυτή έχει μεταφερθεί σε όλους τους τόνους προς την Καγκελάριο Μέρκελ, η οποία έχει σαφή αντίληψη των αμερικανικών θέσεων. Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι τα μηνύματα που στέλνει το Βερολίνο είναι πως θα μπορούσαν να κάνουν περαιτέρω κινήσεις, θέλουν ωστόσο να δουν πρώτα συγκεκριμένα και επίπονα μέτρα να αρχίζουν να εφαρμόζονται από την Ελλάδα”…

Άρα “πίεση” από όλες τις πλευρές…

Επομένως, ο κύριος στόχος της σύσκεψης ήταν η ανάδειξη του παράγοντα “αμερικανική πολιτική”.  Συμπληρωματικά δε, αιωρείτο στον αέρα η δυσφορία της Ουάσιγκτον για την συμφωνία με τη Ρωσία, για τον αγωγό φυσικού αερίου  που, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα “θα υπάρξει ελληνικός αγωγός στο ελληνικό έδαφος”.

Μάλιστα, ήταν τόσο έντονη στην ατμόσφαιρα η “δυσφορία”, που κάποιοι ομογενείς υποχρεώθηκαν να δηλώσουν πως “ο Λευκός Οίκος και ιδίως ο συντονιστής Ενεργειακών Θεμάτων Έιμος Χόκσταϊν θα πρέπει να δίδουν σαφή μηνύματα ότι οι ΗΠΑ θέλουν η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος, καθώς κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην εικόνα της σταθερότητας και θα ενθαρρύνει τους επενδυτές”.

Το ‘κερασάκι” στην τούρτα ήταν η εκφρασθείσα από τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τσαρλς Κούπτσαν,  σημασία της εμπλοκής της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στην προσπάθεια βοήθειας προς την Ελλάδα. Ακούστηκαν διάφορες ιδέες για πιθανές δραστηριότητες της αμερικανικής κυβέρνησης, αναφέρθηκαν κάποιες ομογενειακές ενέργειες (Αρχιεπισκοπή και ιδιωτικές) για προώθηση βοήθειας προς την γενέτειρα ενώ θα ακολουθήσει στις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, από την Ομάδα Ελληνικών Θεμάτων του Κογκρέσου, ειδικό συνέδριο για την Ελλάδα και πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ.

Αντικειμενικός στόχος του συνεδρίου το πως θα μπορούσε να δημιουργηθούν οι δυνατότητες να περάσουν κάποια νομοσχέδια για βοήθεια προς την Ελλάδα από το Κογκρέσο, που είναι ιδιαίτερα “δύσκολο” και “τσιγκούνικο” για θέματα δαπανών.

Παραμένουν αναπάντητα μία σειρά από ερωτήματα: *Πως θα υπάρξει πρόγραμμα βοήθειας της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα όταν η τελευταία ΔΕΝ έχει υποβάλλει κανένα τέτοιο αίτημα; *Ποιος θα συντονίσει τις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαφόρων αμερικανικών υπουργείων και υπηρεσιών και ταυτόχρονα τις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση; *Σε ποιους τομείς και από ποιους θα αποφασιστεί αυτό, θα χρειασθεί αμερικανική βοήθεια η Ελλάδα; *Εκτός από τους Ευρωπαϊκούς ¨θεσμούς” θα παρακολουθούν και οι Αμερικανοί την πορεία και τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας;

Και με πληροφορίες από Greeknewsonline.com