Το βράδυ, κατά πάσα πιθανότητα, η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής

Αθήνα

Δεν φαίνεται να είχε αποτέλεσμα η «επιχείρηση» της κυβέρνησης να συγκληθεί το μεσημέρι η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, χωρίς την πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου, ώστε να κυλήσει ταχύτερα η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Βουλής όρισε την διάσκεψη των προέδρων για τις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης, δυσκολεύοντας την κυβέρνηση στην ψήφιση μιας ιδιαιτέρως κρίσιμης συμφωνίας για την επιβίωση της χώρας.

Ήδη από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και αφού οι προσπάθειες συνεννόησης με την κ. Κωνσταντοπούλου απέβησαν άκαρπες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, άρχισε κύκλο τηλεφωνημάτων στους εκπροσώπους των κομμάτων προκειμένου να διερευνήσει τις προσθέσεις τους για σύγκληση της διάσκεψης νωρίτερα.

Το επιχείρημα ήταν να μην χαθεί η μέρα και να υπάρξει περισσότερος χρόνος για συζήτηση της συμφωνίας, δεδομένου ότι αντιδράσεις δεν υπάρχουν μόνο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και έχουν πλέον εκδηλωθεί και στις ΚΟ της ΝΔ του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Φίλης σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ενημέρωσε και την κ. Κωνσταντοπούλου για την πρωτοβουλία που ανέλαβε.

Επιπλέον 12 από τα 20 μέλη της Διάσκεψης έστειλαν επιστολή στο Προεδρείο της Βουλής ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το Mega το μεσημέρι της Τετάρτης, η προσπάθεια αυτή δεν είχε αποτέλεσμα.

Η σύγκληση της διάσκεψης των προέδρων, όχι από τον/την Πρόεδρο της Βουλής (που εν προκειμένω έχει εκφράσει της αντιρρήσεις της), αλλά από εκπροσώπους των κομμάτων προκάλεσε ερωτήματα συνταγματικότητας.

Σύμφωνα με την ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής που κάνουν συνταγματολόγοι, η διάσκεψη των προέδρων μπορεί να συγκληθεί νόμιμα και από τα κόμματα παρότι το άρθρο 14 του Κανονισμού της Βουλής δεν ορίζει λεπτομερώς αυτή τη διαδικασία.

Επειδή όμως ο Κανονισμός της Βουλής είναι interna corporis και όχι νόμος εκτιμάται ότι αν η πλειοψηφία των κομμάτων αποφασίσει να διεξαχθεί μια διαδικασία με άλλον τρόπο από αυτόν που ορίζεται στα άρθρα του Κανονισμού, η απόφαση αυτή θεωρείται έγκυρη. Άλλωστε δεν είναι νοητό να μην λειτουργεί το πολίτευμα επειδή ο εκπρόσωπος ενός θεσμού έχει αντιληφθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο τις αρμοδιότητες του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Ζωή Κωνσταντοπούλου να ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο ώς την Πέμπτη.

Στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός τόνιζε πως «η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κωνσταντοπούλου απαντώντας στην επιστολή του πρωθυπουργού τον ενημέρωσε ότι θα συγκαλέσει τη Διάσκεψη των Προέδρων το βράδυ της Τετάρτης (21:30), για να αποφασίσει αν θα ανοίξει η Βουλή.

Ποιοι συμμετέχουν στη Διάσκεψη των προέδρων

Η Διάσκεψη των προέδρων είναι το διακομματικό συλλογικό όργανο που συστάθηκε με τον Κανονισμό της Βουλής του 1987 και αναγνωρίσθηκε συνταγματικά με την αναθεώρηση του 2001.

Αποστολή του είναι η καλύτερη οργάνωση των εργασιών της Βουλής μέσα από τη συνεργασία του Προεδρείου και όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Αποτελείται από τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής, τους διατελέσαντες προέδρους της Βουλής εφόσον έχουν εκλεγεί βουλευτές, τους προέδρους των Διαρκών Επιτροπών, τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και έναν εκπρόσωπο των ανεξάρτητων βουλευτών (εφόσον οι τελευταίοι είναι τουλάχιστον πέντε).

Η Διάσκεψη συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση μία φορά την εβδομάδα. Αποστολή της είναι να εξετάζει την ημερήσια διάταξη των εργασιών της Βουλής, να οργανώνει τη διεξαγωγή του νομοθετικού έργου, να αποφασίζει για τη διεξαγωγή οργανωμένης συζήτησης και να ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που της αναγνωρίζει το Σύνταγμα ή ο Κανονισμός της Βουλής.

Ομαδικά πυρά κατά Ζωής

Από νωρίς το πρωί η πρόεδρος δέχεται πυρά, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Αντιπολίτευση.

Κριτική στην στάση που τηρεί η πρόεδρος της Βουλής στο θέμα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για την ψήφιση της συμφωνίας άσκησε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης.

«Δεν μας τιμά όταν μιλάμε για τόσο σοβαρά ζητήματα να αναλωνόμαστε σε αυτή τη θεσμική τυπολατρία που είναι στα όρια του προσχήματος» σημείωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,Βαγγέλης Αποστόλου.

«Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για την κ. Κωνσταντόπουλου. Η υπόθεση αυτή με ξεπερνά», είπε στον ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

Ιδιαίτερα σκληρός ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook, ασκεί κριτική και στον πρωθυπουργό που την επέλεξε.

Newsroom ΔΟΛ