Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 13 Αυγούστου 2015

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα με το νέο Μνημόνιο, οι τουρκικές επιδιώξεις για μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία, το θέμα του θανάτου του νεογνού στην Πάφο κατά τον τοκετό και η πρόταση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, το θέμα της μετανάστευσης και η στάση της ΕΕ, όπως και οι αντιδράσεις κομμάτων στις αναφορές Οζερσάι για την επιστροφή του γεωτρύπανου της ΕΝΙ-KOGAS, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο Τύπος, σήμερα.


Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Το 3ο Μνημόνιο φέρνει εξελίξεις» και γράφει ότι ενώ η Βουλή των Ελλήνων συνεδριάζει σήμερα εν μέσω κραδασμών στο κυβερνών κόμμα, για να ψηφίσει επί του τρίτου μνημονίου, ερωτηματικά αιωρούνται ως προς τη στάση του Βερολίνου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι συντεχνίες της ΑΤΗΚ ετοιμάζουν υπόμνημα με τις θέσεις τους και ζητούν να συναντηθούν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού στις 19 Αυγούστου στο Τρόοδος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι θα αποδοθούν ευθύνες για το θάνατο του νεογνού.

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «`Διψούν` για φυσικό αέριο οι Τούρκοι» γράφει ότι την απεξάρτησή της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τρίτες χώρες, αφού δεν διαθέτει ενδογενείς πηγές τροφοδότησης για να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες, επιδιώκει η Τουρκία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανησυχητική είναι η αύξηση ανήλικων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. Αλλού γράφει ότι «θα παραμείνουν όλοι οι έποικοι» λέει η λεγόμενη υπουργός εξωτερικών στα κατεχόμενα Εμινέ Τσολάκ.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Έκρυβαν την ανεπάρκεια» γράφει πως μια σειρά από εγκληματικές ενέργειες στον τομέα της κρατικής ιατρικής περίθαλψης, το χάος και τα προβλήματα, που αντί να επιλύονται αποκρύβονται κάτω από το χαλί, είναι πίσω από το θάνατο του νεογνού στην Πάφο, που κυοφορούσε 22χρονη χωρίς να το γνωρίζει ούτε η ίδια, ούτε οι γιατροί. Αλλού γράφει ότι έπεσαν τα επιτόκια, αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έξι φυλακισμένοι έχουν εγγραφεί από φέτος σε πανεπιστήμια και ήδη άρχισαν να μελετούν για τις εξετάσεις.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του κύριο του θέμα «Από έλεγχο περνούν ύποπτα πτυχία ιατρών» και γράφει ότι πρόταση για επανέλεγχο των τυπικών προσόντων των γιατρών καταθέτει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, μετά το θάνατο την ώρα του τοκετού δίδυμου νεογνού, στο νοσοκομείο Πάδου, αφού δεν είχε διαγνωστεί η δίδυμη κύηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σήμερα για επαφές βρίσκεται στην Άγκυρα ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα με τις εγγυήσεις και το περιουσιακό στην ατζέντα. Αλλού γράφει ότι στη Λιθουανία έφτασε χθες ο Ρώσος δημοσιογράφος Αντρέι Νεκράσοφ.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Ποντιοπιλατική η στάση της ΕΕ για μετανάστες» γράφει ότι ποντιοπιλατική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τη στάση της ΕΕ απέναντι στη μεταναστευτική κρίση που μαστίζει χώρες της ΕΕ και ζήτησε σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Αλλού γράφει ότι πριν από μια περίπου βδομάδα η Ύπατη Αρμοστεία των Ην. Εθνών για τους Πρόσφυγες κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τις ανησυχίες και τους φόβους τους για τις συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση της ΑΛΚ θα θέσουν οι συντεχνίες ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού σε συνάντηση τους την ερχόμενη Τρίτη.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Καυγάς για τη συμφωνία να μην γίνονται γεωτρήσεις» γράφει ότι πολιτικά κόμματα κάλεσαν χθες την Κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις καθώς σύμφωνα με τον πρώην διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς Κουντρέτ Οζερσάι η ελληνοκυπριακή πλευρά ανέβαλε τις γεωτρήσεις προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα για το θάνατο του νεογνού στην Πάφο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα Mc Donald`s απολογήθηκαν για την απειλή εναντίον υπαλλήλων τους ότι θα έχαναν τη δουλειά τους επειδή έδωσαν φαγητό σε άστεγους.

 

ΚΥΠΕ