Βραβεύτηκε το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης

Για την έκθεση “Θεοί, Μύθοι και Θνητοί, μέσα στις χιλιετίες”

Το Ελληνικό Μουσείο έλαβε το βραβείο Μουσείων Βικτώριας 2015, την περασμένη Πέμπτη, 6 Αυγούστου, στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας, για την έκθεση “Θεοί, Μύθοι και Θνητοί, μέσα στις χιλιετίες”.

Πρόκειται για την αξιόλογη συλλογή εκθεμάτων του Μουσείου Μπενάκη, η οποία, ως γνωστόν, εγκαινιάστηκε στο Ελληνικό Μουσείο της πόλης μας τον Σεπτέμβρη του 2014, στο πλαίσιο μακρόχρονης συμφωνίας μεταξύ των δύο Μουσείων.

Από τη βράβευση του Ελληνικού Μουσείου Μελβούρνης. Διακρίνονται οι Hugh Brideson, Τζον Τατούλης και Παναγιώτα Παππά στην απονομή του βραβείου

Από τη βράβευση του Ελληνικού Μουσείου Μελβούρνης. Διακρίνονται οι Hugh Brideson, Τζον Τατούλης και Παναγιώτα Παππά στην απονομή του βραβείου

Πάνω από 150 εκθέματα, αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα οκτώ χιλιετηρίδων ελληνικού πολιτισμού. Σε χώρο ειδικά διασκευασμένο, προσφέρουν μια συνοπτική εικόνα της διαδρομής και των επιτευγμάτων του ελληνικού πολιτισμού, από την προϊστορία έως τα κλασσικά και ελληνιστικά χρόνια, από τη ρωμαϊκή περίοδο έως το τέλος της βυζαντινής εποχής και από τους αιώνες της ξενοκρατίας έως την Επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του νεοελληνικού Κράτους.

Τα εκθέματα προέρχονται τόσο από τον ελλαδικό χώρο όσο και από περιοχές όπου άκμασε ο ελληνικός πολιτισμός, αντιπροσωπευτικά από όλες τις ελληνικές συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, όπως σκεύη, αγγεία, ειδώλια, αγαλματίδια και κοσμήματα της προϊστορικής και αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής περιόδου, αντικείμενα της καθημερινής ζωής, εκκλησιαστικά σκεύη, εικόνες, χειρόγραφα, ευαγγέλια και ιερατικά άμφια της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.

Χρονολογικά, η έκθεση “Θεοί, Μύθοι και Θνητοί”, διαιρείται σε τέσσερις περιόδους, και έχει στηθεί μ’ ένα σχέδιο, εμπνευσμένο από τον Λαβύρινθο, από το μύθο του Θησέα και του Μινώταυρου.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ

Μεγάλη τιμή, αλλά και επιβράβευση των προσπαθειών που καταβλήθηκαν για την αξιοποίηση της πολύτιμης αυτής συλλογής εκθεμάτων του Μουσείου Μπενάκη, χαρακτηρίζει την απονομή του βραβείου στο Ελληνικό Μουσείο, ο γενικός διευθυντής του, Τζον Τατούλης, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι του Μουσείου από το 2012.

“Μεγάλη τιμή, σε μια εξαιρετική, από κάθε άποψη έκθεση για την οποία καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες, τόσο για την εξασφάλιση της πολυετούς συμφωνίας με το Μουσείο Μπενάκη, όσο και για την διαρρύθμιση των χώρων ώστε τα εκθέματα να αξιοποιούνται με τον τρόπο που τους αξίζει” τονίζει ο Τζον Τατούλης.

Ανατρέχοντας στην ίδρυση του Ελληνικού Μουσείου να υπενθυμίσουμε ότι δημιουργήθηκε από την οικογένεια Σταμούλη ο 2008 και λειτουργεί υπό την αιγίδα του ιδρύματος “Ναυσικά Σταμούλη”, στη μνήμη της κόρης του Σπύρου και Ελένης Σταμούλη, Ναυσικά.

Όσο για το Μουσείο Μπενάκη, είναι ένα από τα πιο γνωστά ιδιωτικά Μουσεία της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1929 από τον Αντώνιο Μπενάκη, στη μνήμη του πατέρα του Εμμανουήλ Μπενάκη.

Στο ιστορικό αυτό ίδρυμα, υπήρξε επί 41 χρόνια διευθυντής ο Άγγελος Δεληβοριάς.

Πρόκειται για τον παλαιότερο μουσειακό οργανισμό που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Όπως όμως πολλά πολιτιστικά ιδρύματα, έχει και αυτό χτυπηθεί από την οικονομική κρίση στη γενέτειρα, με τα κυβερνητικά, αλλά και ιδιωτικά κονδύλια στήριξης να έχουν σχεδόν εκλείψει.

Αποτέλεσμα, το Μουσείο να υποχρεωθεί να απολύσει μεγάλο αριθμό προσωπικού, να ελαττώσει τις ώρες λειτουργίας του, αλλά και να ανιχνεύσει νέους τρόπους επιβίωσης, μ’ έναν από αυτούς να είναι το άνοιγμα στη Διασπορά.

Την κατάλληλη στιγμή, στον κατάλληλο τόπο -κατά την αγγλική έκφραση- βρέθηκαν, όχι τυχαία βέβαια, ο πρόεδρος του Ελληνικού Μουσείου, Χάρης Σταμούλης, και ο γενικός διευθυντής, Τζον Τατούλης, τον Νοέμβρη του 2012.

Η πρότασή τους για συνεργασία μεταξύ των δύο Μουσείων -του Ελληνικού Μουσείου Μελβούρνης και του Μουσείου Μπενάκη- έπεσε σε πρόσφορο έδαφος.

Τον Αύγουστο του 2013 έκλεισε η συμφωνία που θα έδινε ζωή πνοής στο Μουσείο Μπενάκη, αλλά και μια σπάνια -αν όχι μοναδική-, ευκαιρία υλοποίησης του οράματος της οικογένειας Σταμούλη να προσφέρει, όχι μόνο στην ομογένεια αλλά και στην πλατύτερη κοινωνία -αυστραλιανή και παγκόσμια- αντιπροσωπευτικά δείγματα του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Να προβάλλει την Ελλάδα, κάτω από ένα φως ποιότητας και μεγαλείου που θα ήταν αντάξια του πολιτισμού της, αλλά συνάμα και μια πραγματική ανάσα στην κρίση -οικονομική και κοινωνική- που τη μαστίζει.

Στην αρχή, η είδηση, εδώ στους Αντίποδες, εξέπληξε. Ακούστηκε υπέροχη όσο και απίστευτη.

Κι αυτό, γιατί η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, είναι πολύ διστακτική, όταν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο οι πολιτιστικοί της θησαυροί, να βγουν έξω από τα σύνορα και να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΕΑΣ ΑΝΑΣΑΣ

“Ευκαιρία νέας ανάσας” χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ των δύο μουσείων, ο πρώην διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς, υπογραμμίζοντας ότι το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης παρουσίαζε μία μοναδική ευκαιρία, ως κτίριο, αλλά και για τις υποδομές, που διέθετε.

Φανερά ικανοποιημένος, ο Τζον Τατούλης, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, είχε πει: “Πρόκειται για την πιο αντιπροσωπευτική όσο και εντυπωσιακή συλλογή που συγκρότησαν για τη συγκεκριμένη έκθεση που φέρει τον τίτλο “Θεοί, Μύθοι και Θνητοί”, ανάμεσα δε στα εκθέματα είναι και ορισμένα που ζητήσαμε εμείς, από την πλευρά μας, να συμπεριληφθούν. Είναι η μεγαλύτερη έκθεση που βγαίνει έξω από την Ελλάδα για τόσο μεγάλο διάστημα” είχε πει αναφερόμενος στη δεκαετή παραμονή των εκθεμάτων στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης.

Ο ίδιος φανερά ικανοποιημένος σήμερα θα πει: “Προσπαθήσαμε και επιτύχαμε η έκθεση αυτή να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αρχικά, με τη διαμόρφωση των χώρων ώστε να είναι αντάξιοι των ανεκτίμητης αξίας εκθεμάτων, την προώθηση της έκθεσης ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πλατύτερα γνωστή, με αποτέλεσμα σήμερα να την επισκέπτονται, όχι μόνο άτομα από όλη την Αυστραλία αλλά και το εξωτερικό, συνάμα δε να γίνει πόλος έλξης των σχολείων με διάφορα προγράμματα που έχουν εκπονηθεί ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό”.

Σ’ ερώτηση αν το βραβείο ήταν “αναμενόμενο”, ο Τζον Τατούλης με την ειλικρίνεια, αλλά και τη σεμνότητα που τον χαρακτηρίζουν, απαντά: ” Όχι. Κι αυτό γιατί τα κριτήρια, ως γνωστόν, είναι πολύ αυστηρά. Από την άλλη πλευρά, όμως, πιστεύω ότι η έκθεση βραβεύτηκε επάξια. Τη σχεδιάσαμε μόνοι μας, καταβάλαμε δε κάθε δυνατή προσπάθεια να επιτύχουμε το υψηλότερο επίπεδο που γινόταν από κάθε άποψη. Είχαμε πλήρη επίγνωση του θησαυρού που μας εμπιστεύθηκαν και λειτουργήσαμε υπεύθυνα, με πολύ μεράκι και ενθουσιασμό. Η επιβράβευση των κόπων μας, δε μπορεί παρά να μας ικανοποιεί σήμερα και να μας δίνει το έναυσμα να συνεχίσουμε, τοποθετώντας τον πήχυ όλο και ψηλότερα” λέει ο Τζον Τατούλης.

Στο ερώτημα ‘τι θα δούμε μελλοντικά’, μας πληροφορεί ότι η έκθεση “Θεοί, Μύθοι και Θνητοί”, θα εμπλουτισθεί με κοσμήματα από την μεταβυζαντινή περίοδο.

πηγή:neoskosmos.com