Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 14 Αυγούστου 2015

Η συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τη συμφωνία Αθήνας και διεθνών πιστωτών, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου για το κρατικό μισθολόγιο, το πρόβλημα με το κύμα μεταναστών που φτάνει στην Ευρώπη, το Κυπριακό και ο τουρισμός είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.


Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Κρατικό μισθολόγιο ύψους 103 εκατ. το μήνα» και γράφει για αποκαλυπτικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους σύμφωνα με τα οποία το κρατικό μισθολόγιο ανέρχεται στα 103 εκ. μηνιαίως, χωρίς να υπολογίζονται τα πάσης φύσεως επιδόματα και οι εισφορές, καθώς και ότι οι πιο ακριβοπληρωμένοι είναι οι δικαστές και οι εκπαιδευτικοί. Αλλού γράφει ότι ξέσπασε εμφύλιος στο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων και πως ο Π. Λαφαζάνης προχωρεί σε δικό του κόμμα ενώ η Πρόεδρος της Βουλής άσκησε σφοδρότατη κριτική στην Κυβέρνηση. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα η «Α» γράφει για βιβλική έκρηξη σε φορτίο χημικών στην Κίνα και πως ο αριθμός νεκρών έφτασε τους 44.

«Η Σημερινή», με τίτλο «Έσπασε …ΣΥΡΙΖΑ η κυβερνητική συνοχή», αναφέρεται στο κύριο της θέμα επίσης στη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων και κάνει λόγο για ρήξη χωρίς περιθώρια αναστροφής στο κυβερνών κόμμα, σημειώνοντας ότι με πολύωρη καθυστέρηση λόγω της πρωτοφανούς κοινοβουλευτικής μάχης που δόθηκε στις αρμόδιες Επιτροπές ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυκτα η συνεδρίαση της Ολομέλειας. Αλλού γράφει ότι ο Συνεργατισμός ανακοινώνει σύντομα νέα σχέδια και ελκυστικά επιτόκια. Σε άλλο της θέμα η «Σ» προβάλλει τη συμφωνία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων στην οποία κατέληξε το Ισραήλ με εταιρείες φυσικού αερίου για την ανάπτυξη των ισραηλινών κοιτασμάτων.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Μισθοί €104 εκατ. τον μήνα», γράφει ότι κοντά στις 40 χιλιάδες είναι οι απασχολούμενοι στον κρατικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών, δικαστικών και προσωπικού σωμάτων ασφαλείας και ότι σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου ο μέσος μισθός στο δημόσιο είναι €2.398 και €3.267 στους εκπαιδευτικούς. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι η Τουρκία μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» έχει καταφέρει να διαφοροποιήσει τα δεδομένα πριν ακόμα οι δύο πλευρές ανοίξουν χάρτες και αρχίσουν να συζητούν το εδαφικό και ότι μέχρι στιγμής έχουν αγοραστεί 15 τετρ. χιλιόμετρα ε/κ γης. Αλλού γράφει ότι στις 160.200 έφταναν τα οχήματα που δεν είχαν ανανεωμένη άδεια κυκλοφορίας για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Εγκληματικές οι περικοπές στην Υγεία» και γράφει ότι η Κυβέρνηση καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της για τις εγκληματικές συνέπειες που έχει η πολιτική των περικοπών και της λιτότητας στον τομέα της υγείας. Αλλού γράφει ότι δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αεροπορική τραγωδία της «Ήλιος» που στοίχισε τη ζωή σε 121 συνανθρώπους μας και ότι οι συγγενείς νοιώθουν αδικαίωτοι.  Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι «φαίνεται να παραπλανεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης όταν υποστηρίζει ότι θα τεθεί σε εφαρμογή η κάρτα φιλάθλου», αφού όπως υποστηρίζει τα γήπεδα όπου διεξάγονται οι αγώνες Α` κατηγορίας δεν διαθέτουν την αναγκαία υποδομή.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail”, με τίτλο «Λανθασμένη η τουριστική στρατηγική» γράφει ότι η Κύπρος έχει όλα όσα χρειάζεται για να καταστεί ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός αλλά δεν το κατορθώνει λόγω του αδιάφορου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της έλλειψης οικολογικών πολιτικών, της περιορισμένης αεροπορικής προσβασιμότητας σε κάποιο βαθμό και της αποτυχίας της να προωθήσει τη φυσική της και πολιτιστική της κληρονομιά όσο θα έπρεπε, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.  Αλλού γράφει ότι συνεχίζονται τα κύματα μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη και προβάλλει φωτογραφία με μετανάστες να προσπαθούν με νύχια και με δόντια να επιβιβαστούν σε τραίνο που κατευθύνεται στα σύνορα της Σερβίας σε σταθμό της ΠΔΓΜ. Σε άλλο της θέμα η “CM” η γυναικολόγος που δεν μπόρεσε να εντοπίσει το δίδυμο νεογνό που πέθανε στη γέννα την περασμένη εβδομάδα έχει ζητήσει συγνώμη στη νεαρή μητέρα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», υπό τον τίτλο «Εισβολή Χρυσής Αυγής», γράφει για τα επεισόδια στο μνημόσυνο Σολωμού – Ισαάκ και κάνει λόγο για προσχεδιασμένη επίδειξη δύναμης στα πλαίσια σχεδίου για «δυναμική παρουσία» παραρτήματος της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Αλλού γράφει για παγίδες που υπάρχουν για τους δανειολήπτες με τις αναδιαρθρώσεις δανείων και αναφέρεται σε δαιδαλώδεις διαδικασίες, επιλεκτικές αναδιαρθρώσεις για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και εισπράξεις τόκων δύο φορές. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στο δεύτερο γύρο της τουρκικής εισβολής.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι», με τίτλο «Δημοψήφισμα τον Μάρτιο του 2016», γράφει στο κύριο της θέμα ότι άτυπο χρονοδιάγραμμα έχουν ορίσει τα Ηνωμένα Έθνη υπό τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, έτσι ώστε γύρω στο Μάρτιο του επόμενου χρόνου να είναι όλα έτοιμα για να τεθεί η πρόταση λύσης που θα διαμορφωθεί ενώπιον δημοψηφισμάτων.  Αλλού γράφει ότι μια πρωτότυπη σελίδα στο Facebook με το όνομα «Γεννηθέντες κατά τις δεκαετίες του 1940, του 1950 και του 1960» παρουσιάζει παραδόσεις και ανθρώπους στην Κύπρο που πέρασαν στην άγραφη ιστορία του νησιού όπως η `Μαρικκού που τα Λεύκαρα`. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στις αποκρατικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών και επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε άμεσες και σύντομες αποφάσεις για το θέμα.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Weekly” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Στο τραπέζι το εδαφικό» και προβάλλει συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην οποία μιλά για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων και λέει πως το εδαφικό μια από τις πιο σημαντικές πτυχές του Κυπριακού θα βρεθεί στο επίκεντρο της επόμενης συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί. Αλλού και φιλοξενώντας φωτογραφία μεταναστών που φτάνουν στην Κω γράφει ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε την Ελλάδα να θέσει υπό έλεγχο το χάος  που επικρατεί στα μεσογειακά νησιά, τα οποία έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες μετανάστες. Σε άλλο της θέμα γράφει για την έρευνα στα αίτια του θανάτου του δίδυμου νεογνού στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

 

ΚΥΠΕ

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε