Τσακαλώτος: Βάλτε όλοι ένα… χεράκι

Η συμφωνία θα κριθεί από την ελληνική κοινωνία” δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τις δηλώσεις του μετά το πέρας του Eurogroup.

“Εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση, η οικονομία, η κοινωνία θα ανταποκριθούν στη συμφωνία.  Ας ελπίσουμε ότι όλοι θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων” δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά της η  Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης “ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός”

H γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε ότι το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της είναι «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Η ίδια επισήμανε ότι ενθαρρύνθηκε από την προφανή δέσμευση της Αθήνας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε την θέση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Κάλεσε δε να υπάρξει «σημαντική ελάφρυνση του χρέους».

Αυτό, όμως, ήταν και ένα από τα “αγκάθια” στις συζητήσεις με τον κ. Ντάισελμπλουμ να δηλώνει ότι το χρέος αυτή την ώρα  είναι εξυπηρετήσιμο και πως, πάντως αν αργότερα υπάρξει πρόβλημα θα το συζητήσουμε τότε. Καμία κουβέντα γι αυτό, είπε, δεν μπορεί να γίνει πριν τον Οκτώβριο, την πρώτη αξιολόγηση, την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους.\

Έκπληξη από Σόιμπλερ

“Ό, τι έξτρα προϋποθέσεις τεθούν για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης θα καταγραφούν, μία προς μία στο μνημόνιο” τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε…

Και πρόσθεσε: “Μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποια κοινή αξιολόγηση όσον αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο.Θα συζητήσουμε το θέμα τον Οκτώβριο”.

Κοινή συνέντευξη

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των Ντάισελμπλουμ (Eurogroup), Ντομπρόφσκις (Κομισιόν) και  Ρέγκλινγκ (ESM), ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμκαλωσόρισε τη συμφωνία θεσμών-Ελλάδας σε ευθυγράμμιση με τα όσα συμφωνήθηκαν στις 12 Ιουλίου.

«Υπήρξαν διαφορές, αλλά καταλήξαμε σε συμφωνία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα βήματα που έγιναν από την ελληνική πλευρά για την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης, όπως τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν.

Ο ολλανδός αξιωματούχος μίλησε για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο τριετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, και εξυγίανσης των δημοσιονομικών, ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά της.

Αναφορικά με το Ταμείο, το Eurogroup συμφώνησε με την δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων θα γίνεται με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το τίμημα ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων.

Ο νόμος θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015 προκειμένου το νέο Ταμείο να αρχίσει να λειτουργεί από τα τέλη του 2015.

Στόχος του Ταμείου είναι έσοδα 50 δισ. ευρώ από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα καλύψουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για το χρέος και το υπόλοιπο 50% θα πάει στην ανάπτυξη .

Για το θέμα του χρέους, είπε ότι θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει ανάμειξη και του ΔΝΤ.

Κρίσιμη προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, είναι η πορεία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και η βιωσιμότητα του χρέους. Όλα αυτά θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τον Οκτώβριο.

Ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε μέσω τηλεφωνικής παρέμβασης στο Eurogroup ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δεσμευτεί για το αν θα συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα και οτι αυτό θα γίνει τον Οκτώβριο μετά την πρώτη αξιολόγηση, την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε ερώτηση για τυχόν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά τα όσα έγιναν το πρωί στη Βουλή, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι είναι σημαντικό ότι υπήρξε ευρεία πλειοψηφία και βούληση στο Κοινοβούλιο να συνεργαστεί.

«Δεν θέλω να κάνω εικασίες για ψήφο εμπιστοσύνης ή εκλογές» υπογράμμισε.

Σε άλλη ερώτηση για τις τράπεζες, ο ολλανδός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν οι καταθέτες στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις καλωσόρισε επίσης τη συμφωνία, κάνοντας και εκείνος ιδιαίτερη αναφορά στα βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών.

Ο Κλάους Ρέκλινγκ του ESM είπε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος θα υπάρξει επιστροφή στη σταθερότητα και την ανάπτυξη, κάνοντας και εκείνος ιδιαίτερη αναφορά στην μεταστροφή του κλίματος, λόγω αλλαγής στάσης από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος επίσης μίλησε για πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δοθούν όλα τα χρήματα από την Ευρώπη, αλλά και από το ΔΝΤ, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό το ύψος της συνεισφοράς του.

Η πρώτη δόση των 26 δισ. ευρώ

Ο κ. Ρέκλινγκ διευκρίνισε ότι η πρώτη δόση θα είναι ύψους 26 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθεί όταν εγκρίνουν και τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ευρωζώνης τη συμφωνία.

Από τα χρήματα της πρώτης δόσης, τα 10 δισ. ευρώ αφορούν τον τραπεζικό τομέα. Από τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ, τα 13 δισ. ευρώ θα δοθούν την ερχόμενη Πέμπτη 20 Αυγούστου και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν σε δύο μέρη: τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες θα δοθούν το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε θα ολοκλήρωθούν και τα stress tests των τραπεζών.

Ο Ρέκλινγκ ξεκαθάρισε ότι τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες θα μείνουν σε λογαριασμό του ESM στο Λουξεμβούργο και θα αποδεσμευθούν όταν ζητηθούν.