Welt: Ο Τσίπρας άφησε τις διαπραγματεύσεις σε π. διευθύνων σύμβουλο της Lehman Brothers

Ο πρώην διυθύνων σύμβουλος της Lehman Brothers ήταν το πρόσωπο που ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής σύμφωνα με την εφημερίδα Welt.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Γκλεν Κιμ σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής και χειρίστηκε το ζήτημα του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Μάλιστα η εφημερίδα δημοσιεύει μια φωτογραφία από τις δηλώσεις που έκανε το ξημέρωμα της 13ης Ιουλίου ο έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες και φαίνεται πίσω του να περνά ο Γκλεν Κιμ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο 52χρονος Κιμ είναι σύμβουλος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και όπως αναφέρουν πληροφορίες της Welt am Sonntag o Έλληνας πρωθυπουργός τον πήρε μαζί του στην δραματική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 12 και 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Στη Σύνοδο, που άνοιξε τον δρόμο για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άφησε για λίγο τα ηνία της διαπραγμάτευσης στα χέρια του Κιμ, υποστηρίζουν άτομα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Πιο συγκεκριμένα ο Γκλεν Κιμ διετύπωσε μια συμβιβαστική λύση για το σχεδιαζόμενο ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που πρότεινε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αποτέλεσε το πιο διαφιλονικούμενο ζήτημα της Συνόδου.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επέκρινε ότι η ελληνική αντιπρόταση ήταν διατυπωμένη πολύπλοκα και δυσνόητα. Τότε, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών ζήτησαν την βοήθεια του Γκλεν Κιμ στις διαπραγματεύσεις.

Ούτε ο Γκλεν Κιμ, ούτε οι εκπρόσωποι του κ. Τσίπρα ή του κ. Τσκαλώτου θέλησαν να απαντήσουν σε σχετικά ερωτήματα της εφημερίδας. Από γερμανικής πλευράς εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «είναι ζήτημα αρχής να μην δίδονται πληροφορίες για εμπιστευτικές συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους», και ότι η καγκελάριος «δεν γνωρίζει» κάποιον Γκλεν Κιμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους περασμένους μήνες πάντως ο Γκλεν Κιμ δεν μίλησε δημόσια για το ρόλο του ως συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης. Ενώπιον της Welt am Sonntag επιβεβαίωσε ωστόσο ότι εξακολουθεί να εργάζεται για λογαριασμό της κυβέρνησης. Σε σχετική ερώτηση την περασμένη Τρίτη απάντησε ότι βρίσκεται στο Μαξίμου και συμβουλεύει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.