Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 19 Αυγούστου 2015

Ποικίλα τα θέματα στον σημερινό Τύπο με την έναρξη των διαδικασιών για εκποιήσεις, το Κυπριακό, θέματα ενέργειας και η έναρξη των εκσκαφών στον Τράχωνα για ανεύρεση αγνοουμένων να δεσπόζουν. Ο Τύπος προβάλλει επίσης τις καταγγελίες ανήλικης για βιασμό από τον πατέρα της, τις ανησυχίες για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων παιδικής πορνογραφίας, τις προετοιμασίες από το Υπουργείο Παιδείας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το θέμα των λιμανιών και η συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών καθώς και άλλα θέματα.


Η “Αλήθεια” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Στοχευμένες οι εκποιήσεις” και γράφει ότι τράπεζες και Συνεργατισμός κινούν τις διαδικασίες άλλα εξαιρούνται οι πρώτες κατοικίες και προστατεύεται η περιουσία ευάλωτων ομάδων. Γραφεί αλλού ότι τετραπλασιάστηκαν μέσα σε δύο χρόνια οι καταγγελίες για παιδική πορνογραφία. Οι Κύπριοι ενήλικες αγνοούν τις εκκλήσεις της Αστυνομίας να μην ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο. Γράφει επίσης ότι άκαρπη ήταν η χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Συγκοινωνιών και των συντεχνιών της Αρχής Λιμένων.

Ο “Πολίτης” με κύριο τίτλο “Το Κυπριακό πάει Ν. Υόρκη” γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/Κ ηγέτης θα έχουν χωριστές επαφές με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος αναμένεται να δει τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν και ίσως και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αναφέρει επίσης ότι σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου παραπέμφθηκε 40χρονος από την Λευκωσία ο οποίος αντιμετωπίζει 23 κατηγορίες για βιασμό, αιμομιξία και σεξουαλική εκμετάλλευση της ανήλικης θυγατέρας του. Ο ίδιος φέρεται να ομολόγησε τις πράξεις του στην Αστυνομία. Αλλού γράφει ότι ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για την ενδιάμεση λύση φυσικού αερίου.

“Η Σημερινή” με πρωτοσέλιδο κύριο θέμα “Δέσμιοι της αγνοούμενης ευαισθησίας των Τούρκων” γράφει ότι σε σοβαρή αναδιάρθρωση του τρόπου αξιολόγησης των πληροφοριών που κατέχει αλλά και σε κατηγοριοποίηση των περιοχών που εκκρεμούν για εκσκαφές προχωρεί, σύμφωνα με την “Σ”, η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους. Γράφει επίσης ότι εμπορικά είναι τα ακίνητα στις πρώτες εκποιήσεις. Η “Σ” προβάλλει επίσης δήλωση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή ότι ομαλή θα είναι η έναρξη της σχολικής χρονιάς.

“Ο Φιλελεύθερος” τιτλοφορεί το κύριο θέμα “Γεωτρήσεις από ΕΝΙ το 2017” και γράφει ότι σε ερευνητικές γεωτρήσεις το 2017 θέλει να προχωρήσει η ιταλική ΕΝΙ η οποία θα παρατείνει το συμβόλαιό της με την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι και τις αρχές του 2018. Ο “Φ” γράφει επίσης ότι από το κόσκινο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού περνούν οι ισολογισμοί κυπριακών, ελληνικών θυγατρικών τραπεζών και της ρωσικής RCB Bank. Αλλού γράφει ότι σε σκυβαλοφόρα μετέφεραν νεκρούς για να τους θάψουν σε ομαδικό τάφο στον Τράχωνα.

Η “Χαραυγή” με κύριο τίτλο “Στο σφυρί εμπορικά ακίνητα και γη” γράφει ότι επιστολές για την εκποίηση υποθηκευμένων ακινήτων για δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται και για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις άρχισαν να αποστέλλουν οι τράπεζες. Γράφει επίσης ότι στα τυφλά προχωρούν οι διαδικασίες σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια. Οι συντεχνίες είναι απογοητευμένες μετά τη συνάντησή τους χθες με τον Υπουργό Μεταφορών. Η “Χ” γράφει επίσης ότι επίκειται επίσκεψη στην Κύπρο του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική Καθημερινή” στο κύριο θέμα της με τίτλο “Τα βήματα εξόδου από το μνημόνιο” γράφει ότι οι οικονομικοί και δημοσιονομικοί δείκτες κινούνται καλύτερα του αναμενόμενου και απομένουν δύο ή τρεις δόσεις. Προβάλλει επίσης την αυξανόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και γράφει ότι έχει ξεπεράσει πλέον τις 160 χιλιάδες. Γράφει επίσης ότι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι δεν θα πρέπει να διακινδυνεύσουν τίποτε από αυτά που έχουν δρομολογήσει. Οι Ευρωπαίοι καλούν την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις.

ΣΣ: H Cyprus Mail δεν παραλήφθηκε από το ΚΥΠΕ.

 

ΚΥΠΕ