Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των δηλώσεων- Οδηγίες της τελευταίας στιγμής

Τελευταία ευκαιρία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων  έχουν σήμερα τανομικά πρόσωπα, καθώς η 20η Αυγούστου ορίστηκε ως η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεών τους, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη 26 του μήνα είναι η τελική ημέρα για τα φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικών, πάνω από 5 εκατ. φορολογούμενοιέχουν, ήδη, υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις, σε αρκετούς από τους οποίους ήρθαν και συμπληρωματικά μηνύματα για λάθη  και παραλείψεις.

Ηδη οι πρώτοι έχουν εκκαθαριστεί και μέσα στις επόμενες ημέρες θα λάβουν ηλεκτρονικά τα πρώτα ραβασάκια για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, ενώ όσοι -ελάχιστοι φέτος-δικαιούνται επιστροφή φόρου θα ενημερωθούν, επίσης, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τις ημερομηνίες στις οποίες θα μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα που τους αναλογούν.

Ωστόσο σήμερα και τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να υπάρχει υπερφόρτωση του συστήματος, καθώς το taxisnet θα δεχτεί τις δηλώσεις των τελευταίων και αργοπορημένων.

Ο διαδικτυακός τόπος του υπουργείου Οικονομικών βομβαρδίζεται πλέον καθημερινά από χιλιάδες επισκέψεις, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες.

Να σημειωθεί ότι ρητή απόφαση του νευραλγικού υπουργείου είναι να μην δοθεί περαιτέρω παράταση ούτε στα φυσικά πρόσωπα, καθώς θα πρέπει και το υπουργείο να ξεκινήσει… λαμβάνειν τα χρήματα από τους φόρους.

Τα σημεία – κλειδιά που θα πρέπει να προσέξετε φέτος στην συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης είναι τα εξής:

ΑΜΚΑ

  • Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του ΑΜΚΑ κατά την επιβεβαίωση των στοιχείων
  • Για την επιβεβαίωση των στοιχείων σας θα πρέπει να συμπληρώσετε τον ΑΜΚΑ σας. Εξαιρούνται οι κάτοικοι αλλοδαπής οι οποίοι θα επιλέξουν την ένδειξη ΄΄μη υπόχρεος απόκτησης ΑΜΚΑ΄΄.
  • Σε περίπτωση συμπλήρωσης λάθους ΑΜΚΑ, σας δίνεται η δυνατότητα να το διορθώσετε στο έντυπο Ε1 στο πεδίο που αναγράφεται ο ΑΜΚΑ. Θα μπορείτε να προχωρήσετε σε διόρθωση τις επόμενες μέρες.

Αλλαγή συζυγικής κατάστασης-θέματα παιδιών

-Επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος

Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσης σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. για την έγγαμη σχέση. Στην συνέχεια θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση αφού επιλέξετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου.

-Χωρισμός και διαγραφή της συζύγου στον πίνακα της επιβεβαίωσης.

Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσης σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. για την διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στην συνέχεια θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της συζύγου.

-Χωρισμός και διαγραφή του συζύγου στον πίνακα της επιβεβαίωσης

Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσης σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. για την διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στην συνέχεια θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ», στο πεδίο «ΥΠΟΧΡΕΟΣ» θα πληκτρολογήσετε τον δικό σας ΑΦΜ και θα πατήσετε «Επιβεβαίωση στοιχείων».

Δήλωση εξαρτώμενων μελών

Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 8 με τα στοιχεία των εξαρτώμενων μελών που σας βαρύνουν και αυτόματα θα συμπληρωθεί στον ίδιο πίνακα ο αριθμός των τέκνων σας. Συμπληρώστε υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ για όλα τα εξαρτώμενα μέλη και επιπλέον τον ΑΦΜ για τα ενήλικα μέλη.

Λανθασμένα ή αλλαγμένα στοιχεία

Η προσυμπλήρωση των στοιχείων γίνεται με βάση τα αρχεία της Υπηρεσίας που προέκυψαν από την επεξεργασία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από εργοδότες και φορείς, βάσει της ΠΟΛ.1051/19.2.2015.
Επικοινωνήστε με τον εργοδότη ή φορέα και σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης. Σε περίπτωση που ο εργοδότης υποβάλλει εκ νέου αρχείο βεβαιώσεων θα προσυμπληρωθούν τα νέα στοιχεία.

Αλλαγή κατοικίας

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εισάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα την χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρήσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.
Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για την σύζυγο.

Ειδικές περιπτώσεις διαμονής

Σε περίπτωση φιλοξενίας , αναγράψτε στον κωδικό 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί και συμπληρώστε τους κωδικούς 092, 091 και 097.

Τροποποίηση στοιχείων ακινήτου

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο για να σας ανοίξει ο πίνακας με την εικόνα των ακινήτων σας. Επιλέγοντας τα ακίνητα που σας ενδιαφέρουν, μπορείτε να τροποποιήσετε τα περιγραφικά στοιχεία τους όπως εμφανίζονται και να τα χαρακτηρίσετε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία. Στη συνέχεια κάνετε Μεταφορά στη Δήλωση με τα διορθωμένα στοιχεία. Οι αλλαγές αυτές αφορούν αποκλειστικά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1 και δεν επηρεάζουν την περιουσιακή σας εικόνα την 01/01/2015.

Πηγή:Newpost.gr