Ανησυχία προκαλούν τα βίαια επεισόδια στον Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου στη Χειμάρρα

Βαθειά ανησυχία εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας.
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε τα εξής:
«Προκαλούν βαθειά ανησυχία οι πληροφορίες για βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες της Χειμάρρας.

Η βίαιη απομάκρυνση και η παρεμπόδιση πιστών να προσέλθουν στον τόπο της θρησκευτικής τους λατρείας, η αφαίρεση εικόνων και ιερών σκευών από το χώρο του Ναού καθώς και οι εκτεταμένες καταστροφές στις οποίες προέβησαν υπάλληλοι του Δήμου Χειμάρρας είναι πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες, ανεξαρτήτως οιουδήποτε τυχόν νομικού ισχυρισμού και σαφέστατα δεν συνιστούν συστατικά στοιχεία χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η προστασία των χώρων λατρείας και η ανεμπόδιστη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι χαρακτηριστικά εκ των ων ουκ άνευ ενός κράτους δικαίου και θεμελιώδες στοιχείο του κοινοτικού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού θεσμικού πολιτισμού.

Αναμένουμε, συνεπώς, εξηγήσεις και την λήψη άμεσων μέτρων από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης.

Η Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα και οι Προξενικές μας Αρχές στην περιοχή έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν και να φροντίζουν εκ του σύνεγγυς το ζήτημα».