Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 22 Αυγούστου 2015

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με την αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με τη δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών καθώς η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές εντός Σεπτεμβρίου, οι εξελίξεις στην υπόθεση ξυλοδαρμού κρατουμένου στον Αστυνομικό Σταθμό Πόλης Χρυσοχούς, οι αλλαγές σε ό,τι αφορά το πλαίσιο εγγραφής οχημάτων και τα συμπεράσματα έκθεσης της BirdLife International σε ό,τι αφορά το παράνομο κυνήγι πουλιών είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων, σήμερα Σάββατο 22 Αυγούστου.


Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα άνω – κάτω» η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει σήμερα στο κύριο της θέμα ότι ενώ η στάση Βερολίνου και Βρυξελλών είναι εξαιρετικά ήπια ως προς την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές εντός Σεπτεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν ενημερωθεί, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας είναι ανεξέλεγκτες. Σε δεύτερο της θέμα η «Αλήθεια» γράφει ότι ο τραγέλαφος με τους χειρισμού της ΑΑΔΙΠΑ συνεχίζεται καθώς αποκαλύπτεται τώρα ότι οι δύο αστυνομικοί που εμπλέκονται δεν είχαν πάει πουθενά και χθες βρέθηκαν και κατηγορήθηκαν ενώ τη Δευτέρα η υπόθεση καταχωρείται στο Δικαστήριο. Αλλού η εφημερίδα αποκαλύπτει τι προβλέπουν τα τέσσερα κυβερνητικά νομοσχέδια για γραπτές και προφορικές εξετάσεις, για συγκεκριμένα κριτήρια και το νέο σύστημα αξιολόγησης στη Δημόσια Υπηρεσία που θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη, νομοσχέδια των οποίων η ψήφιση από τη Βουλή αποτελεί προϋπόθεση για την επόμενη δόση.

Υπό τον τίτλο «Κομμάτια ο ΣΥΡΙΖΑ κι εντολή για κυβέρνηση στη ΝΔ» η «Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η προχθεσινή κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει την εντολή και να προκηρύξει εκλογές προκάλεσε πολλαπλές και αλυσιδωτές εξελίξεις τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία θα λάβουν με τη σειρά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο Παυλόπουλο. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ στο Κυπριακό, πως στάσιμο παραμένει το θέμα ανοίγματος οδοφραγμάτων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι επεισόδια σημειώθηκαν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα με 3000 μετανάστες.

Υπό τον τίτλο «Αυτόματη διαγραφή οχημάτων» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι σημαντικές αλλαγές προωθεί το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και το αρμόδιο Υπουργείο, που επιδιώκουν να βελτιώσουν το πλαίσιο που διέπει τις άδειες κυκλοφορίας και ακινητοποιήσεις οχημάτων και πως σύμφωνα με το προσχέδιο νομοσχεδίου, όταν συμπληρωθεί ένας χρόνος κατά τον οποίο ένα όχημα δεν έχει άδεια κυκλοφορίας σε ισχύ θα διαγράφεται αυτόματα. Σε δεύτερο του θέμα ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι στους δύο αστυνομικούς που εμπλέκονται στον άγριο ξυλοδαρμό 26χρονου μέσα σε κελί του Αστυνομικού Σταθμού Πόλης Χρυσοχούς απαγγέλθηκαν χθες κατηγορίες για απάνθρωπη και ταπεινωτική συμπεριφορά σε πολίτη και πρόκληση σε αυτόν βαριάς σωματικής βλάβης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τα χρήματα που εισπράττουν οι βουλευτές για αγορά υπηρεσιών γραμματέως, ύψους περίπου €1025 και τα έξοδα παραστάσεως €1945 που υπό κανονικές συνθήκες λαμβάνει κανείς όσο καιρό ασκεί το επάγγελμα του, υπολογίζονται στη σύνταξη τους.

Υπό τον τίτλο «Ένοχη σιωπή» η εφημερίδα «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ήξεραν από την πρώτη στιγμή για τον ξυλοδαρμό στα κρατητήρια Πόλης Χρυσοχούς, και η Αστυνομία, και ο αρμόδιος Υπουργός και πως όσο και αν προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους, τα γεγονότα τους διαψεύδουν. Σε δεύτερο της θέμα κάνει λόγο για πόλεμο μεταξύ Υπουργείου Υγείας και κυβερνητικών φαρμακοποιών γράφοντας ότι για χαλιφάτα και στεγανά μίλησε χτες με αφορμή την στάση εργασίας των κυβερνητικών φαρμακοποιών ο Υπουργός Υγείας και προειδοποίησε ότι θα τον βρουν απέναντι τους. Αλλού γράφει ότι κλείδωσαν οι εκλογές για την 1η του Νοέμβρη στην Τουρκία και για την Ελλάδα ότι είναι δύσκολο να υπάρξει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή με τη χώρα να οδεύει σε εκλογές.

Υπό τον τίτλο τέλος «Νησί των θησαυρών για τους παγιδευτές πουλιών» η αγγλόγλωσση εφημερίδα “CyprusMail” γράφει στο κύριο της θέμα ότι δεκάδες εκατομμύρια πουλιά σκοτώνονται παράνομα κάθε χρόνο στη Μεσόγειο, με την περιοχή της Αμμοχώστου στην Κύπρο να αποτελεί την χειρότερη, σε αυτό το θέμα, περιοχή, σύμφωνα με την πρώτη επιστημονική επισκόπηση που διενήργησε για την περιοχή η οργάνωση BirdLife International. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ-την ονομάζει Μακεδονία- έκανε χρήση δακρυγόνων χτες για να απωθήσει μετανάστες που επιχείρησαν να εισέλθουν στο έδαφος της στα σύνορα με την Ελλάδα. Αλλού γράφει ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους αστυνομικούς για την υπόθεση ξυλοδαρμού κρατούμενου στην Πόλη Χρυσοχούς.

 

ΚΥΠΕ