ΠΓΔΜ: Σταδιακά περνούν τα σύνορα οι πρόσφυγες, δραματική η κατάσταση

Σκόπια, ΠΓΔΜ

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ επέτρεψε σταδιακά-από το απόγευμα και μέχρι πριν από λίγο- την είσοδο στο έδαφος της χώρας σε 300-400 πρόσφυγες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την Ελλάδα, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης.

Αυτοί που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή ήταν κυρίως ασθενείς, έγκυες, και γονείς που κρατούσαν στα χέρια τα μικρά παιδιά τους.

Με δάκρυα στα μάτια, κατάκοποι αλλά περιχαρείς, κατευθύνθηκαν πεζή στον σιδηροδρομικό σταθμό της παραμεθορίας πόλης Γευγελή, όπου έβγαλαν και επιβιβάστηκαν σε δύο τρένα, με προορισμό τα σύνορα με τη Σερβία.

Ωστόσο, η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη παραμένει δραματική καθώς πάνω από 3.000 χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εκεί εγκλωβισμένοι και διαμαρτύρονται έντονα προς τις αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ ώστε να τους επιτρέψουν να περάσουν τα σύνορα.

Κάποιοι από αυτούς κατορθώνουν να περάσουν τη συνοριακή γραμμή από παράπλευρα μονοπάτια και ακολουθεί ανθρωποκυνηγητό με την αστυνομία.

Όπως ανέφεραν από την αστυνομία της ΠΓΔΜ, στη διάρκεια της νύχτας δεν θα επιτρέψουν σε άλλους πρόσφυγες να περάσουν τη συνοριακή γραμμή.

Έτσι αυτοί θα κοιμηθούν στην ύπαιθρο. Κατά πάσα πιθανότητα, η διέλευση θα συνεχιστεί από τις 05:00 τα ξημερώματα και θα γίνεται σταδιακά, με αρχικό προγραμματισμό την είσοδο στο έδαφος της ΠΓΔΜ 300 ατόμων ανά διώρο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια 24ώρου, περίπου 1.500 πρόσφυγες περνούν τα σύνορα της ΠΓΔΜ.

Στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας έχουν καταφθάσει και πολυάριθμες ξένες δημοσιογραφικές ομάδες και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίοι σχολιάζουν ότι είναι αδύνατο να συγκρατηθεί, για πολύ ακόμη, το πλήθος αυτό των προσφύγων που βρίσκεται στην περιοχή από το πρωί της Παρασκευής.

Κάποιοι από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες είχαν λιποθυμήσει από την κούραση και την ζέστη που επικρατούσε όλη την ημέρα.

Ένταση είχε προηγηθεί και νωρίτερα την Παρασκευή, μετά την απόφαση της γειτονικής χώρας να μπλοκάρουν τα σύνορα για τους μετανάστες.

Σύμφωνα με ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων, η ένταση ξέσπασε μεταξύ των δυνάμεων της ΠΓΔΜ που βρίσκονταν στα σύνορα και περίπου 3.000 μεταναστών και προσφύγων. Οι μετανάστες είχαν περάσει τη νύχτα στην ύπαιθρο, κάνοντας το πρωί αρκετές προσπάθειες να περάσουν τα σύνορα.

Μεταξύ άλλων, οι αρχές της ΠΔΓΜ κάλυψαν με συρματόπλεγμα τις ράγες που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Νωρίτερα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε την ανησυχία του για τη χρήση βίας από την αστυνομία της ΠΓΔΜ, καλώντας τα Σκόπια να εφαρμόσουν «χρηστή διαχείριση» των συνόρων. Παράλληλα, κάλεσε την Ελλάδα να παρέχει άμεση βοήθεια στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην ελληνική πλευρά των συνόρων.

βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στέλνει στρατό και αστυνομία για τον έλεγχο των συνόρων, προκειμένου να προληφθεί η εισροή μεταναστών που έρχονται από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Δεδομένης της κατάστασης «στις γειτονικές χώρες και το κύμα των προσφύγων, το υπουργείο Άμυνας θα προτείνει μέτρα προκειμένου να προασπιστεί, μαζί με το υπουργείο Άμυνας, τα σύνορα του Κράτους» επισήμανε το υπουργείο Άμυνας σε ένα δελτίο Τύπου.

Η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσβάροβα επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν μέτρα «προληπτικού χαρακτήρα που θα αφορούν τα σύνορα με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ».

Εντούτοις η ίδια σημείωσε μια απουσία «αύξησης της μεταναστευτικής πίεσης προς την χώρα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ