Σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Φιλοξενίας Ομογενών από την Μαριούπολη

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πρόγραμμα φιλοξενίας 191 ομογενών, μελών της ελληνικής μειονότητας από την ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης και της Ανατολικής Ουκρανίας, πραγματοποιείται από τις 24 Αυγούστου έως και τις 12 Σεπτεμβρίου, στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ).

Ο Γεν. Διευθυντής της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλης Κόκκινος.

Ο Γεν. Διευθυντής της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλης Κόκκινος.

Οι 191 ομογενείς, στην πλειοψηφία τους παιδιά και ηλικιωμένοι, μεταφέρθηκαν οδικώς στο Κίεβο και στη συνέχεια, αεροπορικώς στη Ρόδο, με λεωφορεία που χορήγησε η εταιρεία Mouzenidis Travel και πτήσεις charter της εταιρείας Aegean Airlines. Τη διαμονή των ομογενών σε ξενοδοχείο της Ρόδου φροντίζει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας των Ελλήνων ομογενών της Ουκρανίας αποσκοπεί στην ανακούφιση της δοκιμαζόμενης από τον πόλεμο ελληνικής μειονότητας, στη σύσφιξη των δεσμών μίας ιστορικής ελληνικής ομογένειας με την πατρίδα, καθώς και στη γνωριμία των νεώτερων ομογενών με τον ελληνικό πολιτισμό και την Ελλάδα.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Στο μεταξύ,  Σε email που στάλθηκε στην Panhellenic Post, διατυπώνεται η ένσταση ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο στο οποίο φιλοξενούνται οι ομογενείς είναι «πέντε αστέρων» και πως η διαμονή κοστίζει υπέρογκα καθώς, όπως διατείνεται το email, «ένα δίκλινο δωμάτιο για 20 μέρες κοστίζει 3.260 Ευρώ (160 Ευρώ/ημέρα)».

Στο ίδιο email αφήνεται υπονοούμενο σχετικά με την Ροδιακή καταγωγή του Επικεφαλής της ΓΓΑΕ Μιχάλη Κόκκινου και του τόπου φιλοξενίας των μελών της ελληνικής μειονότητας από τη Μαριούπολη.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Panhellenic Post μίλησε με τον κ. Κόκκινο ο οποίος παρέθεσε μία σειρά από στοιχεία σχετικά με την έλευση και την φιλοξενία των ομογενών μας.images

Όπως είπε στον γράφοντα, για κάθε ενήλικα φιλοξενούμενο το κόστος στο ξενοδοχείο, με πλήρη διατροφή (πρωϊνό, μεσημεριανό, βραδυνό) είναι 23 ευρώ\ημέρα, χάρις στην ειδική τιμή που πέτυχε η ΓΓΑΕ σε συνεννόηση με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου. Τα παιδιά φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν.

Η ΓΓΑΕ είχε διερευνήσει και τις προθέσεις των Ξενοδόχων Κρήτης πριν καταλήξει στην συγκεκριμένη επιλογή  στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο «που έγινε και για τον πρόσθετο λόγο ότι θέλαμε τα παιδιά των ομογενών να βρεθούν από την κόλαση του πολέμου σε έναν επίγειο παράδεισο», όπως μας είπε ο κ. Κόκκινος.

Το κόστος μεταφοράς το ανέλαβε η Aegean Airlines, τις ξεναγήσεις τις προσφέρει η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Δωδεκανήσου και η Ένωση Ξεναγών και το συνολικό πακέτο στο ελάχιστο δυνατόν κόστος των 300 ευρώ για 7-8 μετακινήσεις.

Όλο το πρόγραμμα μεταφοράς και φιλοξενείας έχει ασφαλισθεί.

Να σημειωθεί ότι, όπως μας είπε ο κ. Κόκκινος, «χρειάστηκε να κινηθούμε ταχύτατα. Έπρεπε να γίνουν διατυπώσεις, να βγουν έγγραφα. Έπρεπε να βρεθεί ο φορέας.  Ήρθαμε αρχικά σε επαφή με την Κιβωτό του Κόσμου και τον πατέρα Αντώνιο” (σ.σ. Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού).

Δεν υπήρχε δυνατότητα φιλοξενίας των 191 μελών της μειονότητας. Έτσι απευθύνθηκαν στον ΝΟΣΤΟ.  “Ερευνήσαμε για φιλοξενία στην Κρήτη και στη Ρόδο. Καταλήξαμε ως πλέον συμφέρουσα την προσφορά της Ρόδου. Το όλο εγχείρημα θα κοστίσει στην Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού 95.000 Ευρώ».

Στο ερώτημα με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν τα 191 μέλη της ελληνικής μειονότητας, ο κ. Κόκκινος είπε ότι «η πρόσκληση που έγινε μέσω του Προξενείου μας στη Μαριούπολη ήταν ανοικτή. 191 ομογενείς εκδήλωσαν ενδιαφέρον και 191 ήταν οι ομογενείς που ταξίδεψαν στην Ελλάδα. Όσοι δήλωσαν συμμετοχή συμπεριελήφθησαν στην αποστολή. Δεν αποκλείσαμε κανέναν».