Forbes: Η κρίση στην Κίνα είναι 100 φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας -Τι κοινό έχουν οι δυο χώρες

Η πιο απλή εξήγηση της ελληνικής κρίσης, πίσω στο 2011: το ένα κυβερνητικό χέρι δάνειζε το άλλο και τελικά κάποιος έπρεπε να πληρώσει το λογαριασμό.

Κάπως έτσι, και με την πάροδο του χρόνου, η Ελλάδα έφτασε στο σημείο να έχει κλειστές τράπεζες και ουρές έξω από τα υποκαταστήματα με ηλικιωμένους να περιμένουν να πάρουν ένα μικρό μέρος της σύνταξής τους. Το Forbes, αναφέρει τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία είναι σαφώς σημαντικότερα από αυτά που ενδεχόμενα προκάλεσε η Ελλάδα – εξού και η κρίση στην Κίνα είναι 100 φορές πιο ισχυρή. Μια απλή σύγκριση της ελληνικής οικονομίας με την αντίστοιχη της Κίνας δείχνει πως στην πραγματικότητα υπάρχουν συνάφειες ως προς το είδος της κρίσης, αλλά όχι και ως προς το μέγεθος. Γι’ αυτό και η ασιατική κρίση δεν είναι μια… γρίπη, αλλά μια συστημική περιδίνηση. Ήδη, οι επενδυτές έχουν κατανοήσει τι σημαίνει μια κρίση στο Πεκίνο και τι μια κρίση στην Αθήνα.

Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως και επισήμως έχει ρυθμούς ανάπτυξης που φτάνουν στο 7% και με περίσσια αποθέματα σε εξωτερικό συνάλλαγμα. Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα είναι μια χώρα σε βαθιά ύφεση και μετά βίας στέκεται εντός της Ευρωζώνης.

Ακόμη και έτσι, υπάρχουν κοινά σημεία που μπορεί κανείς να διαγνώσει στις δύο περιπτώσεις. Φερ’ ειπείν, την έντονη δράση του κράτους στο τραπεζικό σύστημα. Και στις δύο χώρες, ο έλεγχος των τραπεζών έχει μεταφερθεί σε κεντρικό σημείο και όχι στις αγορές. Μάλιστα, ο κρατικός έλεγχος δεν περιορίζεται μόνο στις τράπεζες, αλλά εξαπλώνεται και σε άλλους τομείς της οικονομίας με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί μια παράδοξη σύζευξη συμφερόντων. Τόσο στην Κίνα, όσο και στην Ελλάδα ο δανειστής και ο δανειζόμενος είναι το… αυτό πρόσωπο: το κράτος.

Το αποτέλεσμα αυτής της σχέσης έχει άμεση αντανάκλαση στις τράπεζες που έχουν πνιγεί από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυξάνει τους κινδύνους της συστημικής κατάρρευσης. Αυτό διαφάνηκε ολοκάθαρα στην περίπτωση της Ελλάδας η οποία ζητάει διαγραφή του χρέους με επίταση. Στην Κίνα, αντιστοίχως, υπάρχουν κάμποσες επενδύσεις «φούσκα» που όμως αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας της.

Πηγή: iefimerida.gr