Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 2 Σεπτεμβρίου 2015

 

 

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Προβάλλονται ακόμη, μεταξύ άλλων, το θέμα της ανακάλυψης κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αίγυπτο σε σχέση με την Κύπρο, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΔΗΚΟ, τα αποτελέσματα των ανασκαφών για τους αγνοούμενους του Τράχωνα και η συνεχής ροή μεταναστών στην Ελλάδα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο πρωτοσέλιδό της «Σε καθαρή πορεία οι διαπραγματεύσεις» και γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών συμφωνήθηκαν οι κατηγορίες στο περιουσιακό και ανέλαβαν οι διαπραγματευτές το θέμα των κριτηρίων μέχρι τη συνάντηση της 14ης Σεπτεμβρίου. Σε άλλο της θέμα η «Α» γράφει ότι διαστάσεις έλαβε χθες η δημόσια πλέον σύγκρουση των δύο τάσεων στο ΔΗΚΟ με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο Μ. Καρογιάν και άλλα στελέχη ότι δεν μετέχουν τα συλλογικά όργανα και πως στηρίζουν την πολιτική Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Αλλού προβάλλει χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι η ανακάλυψη του μεγάλου αιγυπτιακού κοιτάσματος από την ΕΝΙ ενισχύει τη θέση της Κύπρου.

«Νέα Δομή» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Σημερινής», η οποία γράφει ότι με δηλώσεις, οι οποίες πόρρω απέχουν από την προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς Ηνωμένων Εθνών να δημιουργήσουν καλό κλίμα στις συνομιλίες για λύση, ο Τ/κ ηγέτης επανήλθε χθες στις διαπραγματεύσεις εισάγοντας νέα ορολογία.  Στα εσωκομματικά του ΔΗΚΟ αναφέρεται σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η «Σ» και γράφει ότι χθες αντηλλάγησαν εκ νέου βαριές κουβέντες μεταξύ Νικόλα Παπαδόπουλου και Μάριου Καρογιάν.  Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσει σε αυριανή σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς τη δημιουργία λογισμικού για άμεση ενημέρωση των καταναλωτών μέσω των κινητών τους τηλεφώνων για τις τιμές στα καύσιαμ ανά πρατήριο.

Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Σπεύδουν με περιουσιακό» γράφει στο κύριο του θέμα ότι εντατικοποιούνται οι συζητήσεις στο Κυπριακό ενώ επιχειρείται να μπει σύντομα νερό στο αυλάκι του περιουσιακού. Την ίδια ώρα, γράφει ο «Φ» ο Μουσταφά Ακιντζί με δημόσιες τοποθετήσεις του δημιουργεί ερωτηματικά και «χαλά την εικόνα προόδου». Αλλού επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες βρέθηκαν οι πρώτοι από τους περίπου 40 αγνοούμενους που θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο πίσω από τις Κεντρικές Φυλακές ή οι αγνοούμενοι του Τράχωνα, όπως έγιναν γνωστοί. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα και κάτω από φωτογραφία από αποβίβαση μεταναστών στην ακτή της Λέσβου γράφει ότι αμείωτη συνεχίζεται η ροή προσφύγων προς την Ελλάδα και ότι στη Λέσβο οι μετανάστες τις τελευταίες μέρες ξεπέρασαν τις 11.000.

«Συγκλίνουν στις κατηγορίες περιουσιών» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Χαραυγής», η οποία προβάλλει επίσης την χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών και γράφει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην κατηγοριοποίηση των περιουσιών «κατά 99%», ενώ διαπιστώθηκε πως η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών στα κεφάλαια διακυβέρνησης, περιουσιακού και εδαφικού «έχει σμικρυνθεί σε αρκετά θέματα». Αλλού γράφει ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ύψωσαν φωνή αντίστασης στο σοβινισμό και διατράνωσαν γι` άλλη μια φορά τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο ενός επανενωμένου κράτους  στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης. Σε άλλο της θέμα η «Χ» γράφει για τη συνάντηση χθες των Άντρου Κυπριανού και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και κάνει λόγο για «καθοριστικό ρόλο» των δύο κομμάτων.

«Θετικός διάλογος που δημιουργεί μομέντουμ» είναι ο τίτλος της αγγλόγλωσσης “Cyprus Mail” η οποία αναφέρεται επίσης στην συνάντηση των δύο ηγετών και προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών στον βρετανικό Τύπο πως ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ξαναδεί να σημειώνεται τόση πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Αλλού γράφει ότι ο Δήμος Πάφου πιέζει την Κυβέρνηση να αυξήσει τις ώρες που εργάζονται οι ναυαγοσώστες. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η “CM” γράφει για το χάος που προκλήθηκε χθες έξω από σταθμό τραίνου στης Βουδαπέστη από εκατοντάδες μετανάστες που ήθελαν να μεταβούν στη Γερμανία.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Στον αέρα τώρα η πώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο» και γράφει ότι δύο εικοσιτετράωρα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της ιταλικής ΕΝΙ ότι εντοπίστηκε εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Μεσογείου, κυβερνητικός αξιωματούχος στο Κάιρο έθεσε ανοιχτά θέμα για το ενδεχόμενο πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο από την Κύπρο.  Αλλού γράφει για τη συνάντηση των δύο ηγετών ότι προχώρησαν παραμένοντας στάσιμοι, αφού υπήρξε κρίσιμη διαφωνία μεταξύ των δύο στο περιουσιακό. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα και κάτω από σχετική φωτογραφία η «Οικονομική Καθημερινή» ότι σενάρια ανατροπής του βλέπει ο Ταγίπ Ερντογάν και έδωσε εντολές στην τουρκική αστυνομία για εφόδους στα κεντρικά γραφεία μεγάλου δημοσιογραφικού ομίλου.

 

ΚΥΠΕ