Ο Guardian βρήκε το νησί των ονείρων του στα Κύθηρα

Μετά από 30 χρόνια αναζήτησης του ειδυλλιακότερου ελληνικού νησιού ο συγγραφέας Andrew Bostock συνάντησε το όνειρο στα Κύθηρα.

Στο «κυνήγι» του για το τέλειο νησί της Ελλάδας, όπως γράφει στον Guardian, συνάντησε δύο προβλήματα:

Το πρώτο είναι το μοτίβο που ακολουθούν τα περισσότερα νησια. Μια μικρή πόλη ή ένα λιμάνι, δύο ή και τρεις πανέμορφες παραλίες και, αν είμαστε τυχεροί, όπως σημειώνει, μια εκκλησία στην κορυφή ενός λόφου. Για μερικούς τα παραπάνω είναι αυτά που χρειάζονται για μία ή δύο εβδομάδες, ωστόσο ο Andrew πάντα έψαχνε το παραπάνω.

Το δεύτερο πρόβλημα, που εντόπισε, είναι πως τα μεγαλύτερα νησιά δεν έχουν πολλούς τουρίστες. Οι ταξιδιώτες αναζητώντας τον δικό τους παράδεισο, τείνουν να πηγαίνουν σε μικρότερα νησιά, με αποτέλεσμα ο αριθμός που επισκέπτεται τα πιο μεγάλα να μικραίνει συνεχώς.

Φέτος, ο συγγραφέας ακολούθησε τη συμβουλή των φίλων του και πήγε στα Κύθηρα.

«Νομίζω πως το κυνήγι μου έχει τελειώσει», γράφει ο συγγραφέας στον Guardian.

Το ταξίδι προς τα Κύθηρα μπορεί να είναι κάπως ενοχλητικό, ωστόσο, το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Δεν είναι κοντά σε άλλα γνωστά νησιά, παρά βρίσκεται μόνη της στο κάτω μέρος της Πελοποννήσου. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με αεροπλάνο, όμως, ο καλύτερος τρόπος είναι το καράβι.

Το Διακόφτι, είναι το νέο λιμάνι του νησιού, έχει υπέροχη λευκή άμμο και κρυστάλλινα γαλάζια νερά (καθώς και ένα μεγάλο και ανησυχητικό ναυάγιο). Στις αρχές του 20ου αιώνα, πολλοί κάτοικοι του νησιού μετανάστευσαν στην Αυστραλία. Αρκετοί είναι αυτοί που επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι, και συχνά ακόμα και οι ντόπιοι μιλούν με αυστραλιανή προφορά. Πέρα, όμως, από αυτά το νησί δέχεται ελάχιστους τουρίστες.

Πηγαίνοντας προς τα δυτικά, το τοπίο γίνεται βραχώδες και άδενδρο, αλλά τα Κύθηρα είναι απατηλά, έχουν φαράγγια και κοιλάδες που ίσως κρύβουν θησαυρούς.

Ο Μυλοπόταμος είναι το ιδανικό ελληνικό χωριό. Είναι ο καλύτερος προορισμός για τους επισκέπτες με πλατάνια, τα ήσυχα καφενεία, τις ταβέρνες με το καλό φαγητό.

Εκτός από τον Μυλοπόταμο, ο Andrew εντυπωσιάστηκε και από το φαράγγι, τα ερείπια των ελαιοτριβείων και τον καταρράκτη με τα δύο ονόματα, νεράιδα και φόνισσα.

Η περιήγηση συνεχίζεται με την επίσκεψη στην παραλία Καλάμι. Οπως γράφει στον Guardian, μπορεί η πρόσβαση εκεί να ήταν δύσκολη αλλά πρόκειται για έναν παράδεισο. Κοντά βρίσκεται και το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας με τους φανταστικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, καθώς και ένα παρεκκλήσι με τοιχογραφίες 700 ετών.

Στη χώρα, από την άλλη πλευρά, κανείς συναντά αυτό που κάνει τα ελληνικά νησιά να ξεχωρίζουν. Χτισμένη επάνω σε έναν λόφο, πάνω από το λιμάνι του Καψαλιού, τα δρομάκια της οδηγούν στο ενετικό κάστρο μια μια ονειρική θέα προς τη Χύτρα, τον βράχο στη θάλασσα που λέγεται πως γεννήθηκε η Αφροδίτη.

Πηγή: iefimerida.gr