Στις 9 Σεπτεμβρίου το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, όλες οι λεπτομέρειες

Αθήνα

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 10 το βράδυ, θα διεξαχθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση όλων των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με την απόφαση της άτυπης διακομματικής.

Η άτυπη Διακομματική κατέληξε σε συμφωνία για «τηλεμαχία» όλων των πολιτικών αρχηγών, αφού προηγουμένως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δήλωσε, διά του εκπροσώπου του, διατεθειμένος να επιφέρει τροποποίηση στο πρόγραμμα της επίσκεψής του στη ΔΕΘ ώστε να «απελευθερωθεί» η ημερομηνία, που θα επιτρέπει σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς -με εξαίρεση τον γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο- να πάρουν μέρος σε αυτή.

Αν και οι λεπτομέρειες και οι ακριβείς όροι της διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης της 9ης Σεπτεμβρίου, θα οριστικοποιηθούν στη νέα σύσκεψη της άτυπης Διακομματικής (στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου), μέχρι στιγμής υπάρχει συμφωνία στα εξής:

  • Θα γίνει στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή
  • Ο συντονιστής θα είναι δημοσιογράφος της ΕΡΤ (επικρατέστερος είναι ο Πάνος Χαρίτος)
  • Οι δημοσιογράφοι που θα ρωτήσουν τους πολιτικούς αρχηγούς θα ορισθούν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά σίγουρα θα πρέπει να είναι πολιτικοί συντάκτες, μέλη της ΕΣΗΕΑ.
  • Η τηλεοπτική αναμέτρηση θα ξεκινήσει στις 10 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί στη 1.
  • Θα υπάρξουν τρεις θεματικές ενότητες και μία ελεύθερη ενότητα. Οι θεματικές ενότητες είναι: Κοινωνικό Κράτος-Δημόσια διοίκηση, Οικονομία-Ανάπτυξη, Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, Εξωτερική Πολιτική.
  • Μετά το τέλος και της ελεύθερης ενότητας, κατά την οποία οι δημοσιογράφοι θα απευθύνουν ερώτηση από όποιο πεδίο κρίνουν, ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα κάνει μία τοποθέτηση.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Τέρενς Κουίκ, εκ μέρους των ΑΝΕΛ ανέφερε ότι ο Πάνος Καμμένος ακύρωσε την ομιλία του στην ΔΕΘ, η οποία είχε καθοριστεί για την 9η Σεπτεμβρίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να προσδιοριστεί η «τηλεμαχία» εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

«Εμείς τουλάχιστον σεβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες» είπε και ενημέρωσε ότι μετά την οριστική απόφαση της άτυπης Διακομματικής, η οποία θα ληφθεί αύριο, θα αποσταλεί η τελική εισήγηση στην επίσημη Διακομματική στο υπουργείο Εσωτερικών.

Από το Ποτάμι, ο Δημήτρης Τσιόδρας είπε ότι αυτό το οποίο αναζητεί η άτυπη Διακομματική είναι να μην υπάρξουν μόνον ερωτήσεις σε προκαθορισμένο χρόνο, αλλά να δίδεται η δυνατότητα στους αρχηγούς να συνομιλήσουν πιο ελεύθερα και να είναι πιο ενδιαφέρον ο διάλογος.

«Τεχνικά ψάχνουμε αυτούς τους δρόμους και ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε στην τεχνική μορφή του ντιμπέιτ. Δεν είναι εύκολο, αλλά υπάρχει διάθεση από όλους» ανάφερε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, παραπέμποντας στην αυριανή νέα σύσκεψη της άτυπης Διακομματικής.

Υπενθυμίζεται ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είχαν ήδη συμφωνήσει για το ντιμπέιτ των Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη με επικρατέστερη ημερομηνία την 14η Σεπτεμβρίου.

Newsroom ΔΟΛ