αύξηση φόρων θα αντιμετωπίσει το προσφυγικό η Μέρκελ

Η Γερμανία έχει καταστεί ο κυριότερος προορισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ για τους μετανάστες που προσπαθούν να σωθούν από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή αλλά και για τους οικονομικούς μετανάστες από τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Μόνο τον Αύγουστο στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εισήλθαν 104.460 αιτούντες άσυλο, ένας αριθμός που αποτελεί ιστορικό υψηλό, ενώ το Βερολίνο αναμένει συνολικά το 2015 έως και 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έναν αριθμό υπερτετραπλάσιο από πέρυσι.

Ενόψει της μαζικής εισροής προσφύγων, η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάρτιση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού ώστε να αποδεσμευτούν κεφάλαια για τους πρόσφυγες και να προσφερθεί βοήθεια στους δήμους οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δυσκολεύονται να καλύψουν τα κόστη για την υποδοχή και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων.

«Δεν θα αυξήσουμε τους φόρους. Και συνεχίζουμε να έχουμε τον στόχο να καταρτίσουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, χωρίς την έκδοση νέου χρέους», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη που έδωσε σε διάφορες γερμανικές τοπικές εφημερίδες.
Η καλή δημοσιονομική θέση του Βερολίνου καθιστά ευκολότερη την αντιμετώπιση τέτοιων «απροσδόκητων καθηκόντων», ανέφερε η Μέρκελ και τόνισε ότι η κρίση των προσφύγων έχει μετατραπεί σε προτεραιότητα της κυβέρνησής της.

Χάρη στα υψηλότερα των προβλεπομένων έσοδα από τη φορολογία και τα κέρδη από την πώληση των συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, η γερμανική κυβέρνηση έχει περιθώριο για επιπλέον δημόσιες δαπάνες ύψους έως και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος, έχουν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη.

Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Μέρκελ αναμένεται να συμφωνήσει αύριο Κυριακή σε μια σειρά μέτρων, περιλαμβανομένης της μείωσης της γραφειοκρατίας για την ανέγερση νέων κέντρων υποδοχής προσφύγων ή την μετατροπή υπαρχουσών υποδομών, την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου και την αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς τα ομοσπονδιακά κρατίδια και τους δήμους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αναφερόμενη στο επίπεδο της ΕΕ, η καγκελάριος της Γερμανίας επανέλαβε τη θέση της ότι οι πρόσφυγες πρέπει να κατανέμονται πιο ισομερώς σε όλα τα κράτη μέλη στο πλαίσιο μιας κοινής στρατηγικής αντιμετώπισης της κρίσης.
«Ολόκληρο το σύστημα πρέπει να ανασχεδιαστεί», είπε η Μέρκελ και εξήγησε ότι τα καθήκοντα και τα βάρη πρέπει να κατανέμονται δικαιότερα.