Παυλόπουλος: Χρέος των πολιτικών δυνάμεων η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Θεσσαλονίκη

«Η Ελλάδα και ο λαός μας δεν μπορούν να επιβιώσουν υπό όρους σταθερής Δημοκρατίας και οικονομικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας, πέρα και έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθώντας έναν μοναχικό δρόμο προς το άγνωστο και την αβεβαιότητα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του με την οποία εγκαινίασε την 80ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης», ενώπιον της υπηρεσιακής πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου.

«Το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον επιτάσσουν ότι η πορεία της χώρας δεν μπορεί να είναι άλλη από την ευρωπαϊκή μας πορεία, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και απευθύνθηκε στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σημειώνοντας: «Την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας οφείλουν να φέρουν σε πέρας ενωμένες, πέρα κι έξω από τις επιμέρους πολιτικές διαφορές τους, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου που έχουν επιλέξει τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό. Μια πορεία που, όπως έχω τονίσει επανειλημμένως, πρέπει να παραμείνει αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη, ύστερα μάλιστα από την πικρή εμπειρία της τρέχουσας συγκυρίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στο ερώτημα που διατυπώνεται το τελευταίο διάστημα, αν αξίζει τον κόπο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αυτά τα προβλήματα που έχει, και δήλωσε πως αξίζει και πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη και να αγωνιστεί μαζί με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς για να την αλλάξει.

«Ακούγονται ορισμένες φωνές, ευτυχώς μεμονωμένες, που διερωτώνται: “Αξίζει τον κόπο αυτό το ευρωπαϊκό μέλλον, μέσα σε μιαν Ευρώπη που έχει αυτά τα προβλήματα, αυτή την έλλειψη αλληλεγγύης, την έλλειψη κατανόησης εν πολλοίς;” Υπάρχουν και ακραίες φωνές που ζητούν να αρνηθούμε ως και την ευρωπαϊκή κληρονομιά μας», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Το να αποδεχθούμε, όμως, μια τέτοια προοπτική θα ήταν σαν να αφαιρούσαμε από το ευρωπαϊκό ψηφιδωτό της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού τις δικές μας ψηφίδες, οι οποίες είναι εκείνες -συμφωνούν σε αυτό όλοι οι ιστορικοί- που σχεδιάζουν το περίγραμμα, φτιάχνουν τον αρμό, δίνουν ρυθμό στο νόημα του σχεδίου. Η απάντηση λοιπόν που ταιριάζει στο άκρως επιφανειακό αυτό ερώτημα είναι ότι όταν ανήκεις σε μία δημοκρατία και έναν πολιτικό πολιτισμό, τον δυτικό πολιτισμό, όταν ανήκεις σε μιαν οικογένεια, στην οποία έχεις συμβάλει προκειμένου να δημιουργηθεί, μέσ’ από το Πνεύμα, μέσααπό τον Πολιτισμό, μέσα από την Δημοκρατία, όταν ανήκεις λοιπόν στην Ευρώπη, μένεις στην Ευρώπη. Και αγωνίζεσαι, από κοινού με τους άλλους Ευρωπαϊκούς λαούς, να την αλλάξεις για να ξαναγυρίσει στις ρίζες της και να καλύψει τόσο το μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα, το οποίο σήμερα εμφανίζει».

Επεσήμανε δε, ότι η εμμονή της ΕΕ στην αδιέξοδη λιτότητα έχει οδηγήσει σε άκρως επικίνδυνη διεύρυνση των ανισοτήτων και έκρηξη της ανεργίας, ιδίως των νέων και, κυρίως, των νέων με υψηλό επίπεδο μόρφωσης, προκαλώντας έτσι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο «επιστημονικής προσφυγιάς», αλλά, έσπευσε να υπογραμμίσει πως «σε καμιά περίπτωση δεν την εγκαταλείπεις, θεωρώντας νομοτελειακές τις, όποιες, σημερινές εσφαλμένες επιλογές της».

«Αυτό σημαίνει το ότι σήμερα η Ελλάδα δίνει αγώνα για να μείνει στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, όχι γιατί δεν ξέρουμε τα προβλήματά της, όχι γιατί δεν ξέρουμε ως λαός τι έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια και από τα λάθη της Ευρώπης, αλλά γιατί εκεί είναι το μέλλον μας», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Τα άψυχα σώματα στις ακτές της Αλικαρνασσού στοιχειώνουν τη συνείδηση της «αμέριμνης» Ευρώπης, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όμως και στην περίπτωση του μεταναστευτικού, η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ας αναλογισθούμε με ειλικρίνεια και ρεαλισμό: Θα μπορούσε, άραγε, η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, το μείζον πρόβλημα ασφάλειας και, ιδίως, Ανθρωπισμού και Κοινωνικής Δικαιοσύνης, έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Δίχως να υποτιμά κανείς την ολιγωρία των ευρωπαϊκών θεσμών να εφαρμόσουν εγκαίρως και πλήρως το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο του 2008. Με άλλες λέξεις μόνο σε συνεργασία με τους Λαούς και τους Θεσμούς της Ευρώπης, και πάνω στη βάση των αρχών και των αξιών του ως άνω Συμφώνου, η Ελλάδα μπορεί ν’ αντιμετωπίσει αυτή την άνευ προηγουμένου έκρηξη των μεταναστευτικών ροών, υπό όρους που ταιριάζουν στην Ιστορία της και τον Πολιτισμό της. Δηλαδή, υπό όρους που εγγυώνται και την ασφάλειά της, αλλά τον πλήρη σεβασμό των αρχών του Ανθρωπισμού, ιδίως δε των κάθε είδους Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», παρατήρησε.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό θα διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Από το βήμα της 80ής ΔΕΘ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μήνυμα προς την γειτονική ΠΓΔΜ λέγοντας ότι «η ελληνικότητα της Μακεδονίας γίνεται, προϊόντος του χρόνου, τόσο περισσότερο αυταπόδεικτη και αδιαμφισβήτητη όσον οι συνήθεις υπότροποι παραχαράκτες και κιβδηλοποιοί της ιστορίας ευτελίζονται προοδευτικώς, υπερβαίνοντας πια τα όρια της γραφικότητας. Κάτι το οποίον οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της η διεθνής κοινότητα, εφ’ όσον θέλει να διατηρήσει το κύρος και την αξιοπιστία της».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι θεωρεί «μεγάλο προνόμιο» το γεγονός ότι η τρέχουσα πολιτική συγκυρία το έφερε να εγκαινιάσει την επετειακή 80ή ΔΕΘ, διότι του δόθηκε η ευκαιρία να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, και να αναδείξει τον οικονομικό δυναμισμό της Βόρειας Ελλάδας.

«Η όλη πορεία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης συνιστά ένα υπόδειγμα, το οποίο μας επιτρέπει -αν δεν μας επιβάλλει- να κάνουμε μιαν ασφαλή αποτίμηση κι εκτίμηση της όλης οικονομικής πορείας της χώρας μας» τόνισε και στάθηκε σε δύο σταθμούς-ορόσημα της πολύχρονης διαδρομής του θεσμού.

Το πρώτο, το 1961, ύστερα από την υπογραφή, στις 9 Ιουλίου του έτους αυτού, της συμφωνίας σύνδεσης της Ελλάδας με την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, υπό την μορφή τελωνειακής ένωσης, σε συνδυασμό με την ειδική πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου. «Βλέπομεν την Χώραν σας ως το λίκνον του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Πώς θα ήτο δυνατόν να συλλάβωμεν μίαν ευρωπαϊκήν κοινότητα άνευ της Ελλάδος;», ανέφερε στην ομιλία του, την ημέρα εκείνη, ο τότε αντικαγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Λούντβιχ Έρχαρντ.

Το δεύτερο ορόσημο είναι το 1977, «δηλαδή το έτος που σήμανε -μέσ’ από την καθοριστική συμβολή του κορυφαίου Μακεδόνα ηγέτη και πολιτικού Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος διαμόρφωσε έτσι το νέο όραμα του εθνικού μας μέλλοντος- την δρομολόγηση της πλήρους και οριστικής ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση και τον στενό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Και τούτο διότι το 1977, με το ν. 735/1977, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, από δύσκαμπτο οικονομικώς κι επιχειρηματικώς ΝΠΔΔ, μετατρέπεται σε σύγχρονη ανώνυμη εταιρεία».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ που θα τα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός που θα έχει εκλεγεί, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε έναν διαφορετικό βηματισμό και θα έχει ξαναβρεί την αισιοδοξία της.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ