Ελληνοαυστραλιανή «χείρα βοηθείας» στους πρόσφυγες της Λέσβου

ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΘΩΜΑΙΔΟΥ
Neoskosmos.com

Την ώρα που το δράμα των προσφύγων στη Λέσβο κορυφώνεται, μία Ελληνοαυστραλή νοσηλεύτρια, η κ. Ελένη Ζάχου, αποφάσισε να ταξιδέψει στο ελληνικό νησί και να βοηθήσει την ανθρωπιστική οργάνωση “Γιατροί του Κόσμου” στο τιτάνιο έργο της.

Η Λέσβος είναι το δεύτερο νησί στην Ελλάδα, μετά την Κω, που έχει δεχτεί μεγάλο μέρος των πάνω από 150.000 προσφύγων που εισήλθαν στην Ελλάδα από την αρχή της χρονιάς.

Η κ. Ζάχου αναφέρει στο “Νέο Κόσμο” ότι η κατάσταση στο νησί είναι δύσκολη, οι άνθρωποι ζουν μέσα στην αθλιότητα, τη στιγμή που υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με την υγιεινή των χώρων υποδοχής. Οι γιατροί και το άλλο παραϊατρικό προσωπικό αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και η ανάγκη για περισσότερα τρόφιμα μεγαλώνει” λέει η νοσοκόμα από το Κουίνσλαντ.

H κ. Ζάχου έχει ξεκινήσει έρανο προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για να αγοράσει και να μεταφέρει φάρμακα στο ανθρωπιστικό της ταξίδι στη Λέσβο. Τις δύο πρώτες εβδομάδες, έχει συγκεντρώσει γύρω στις $10,000.

Mε εμπειρία 18 ετών στη φροντίδα ασθενών, πιστεύει ότι η επιτυχία της προσπάθειάς της έχει να κάνει και με το γεγονός ότι εκτέλεσε ανθρωπιστικές αποστολές στις Φιλιππίνες μετά το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα Hyan και το ταξίδι της στο Νεπάλ μετά τον μεγάλο φονικό σεισμό στις αρχές της χρονιάς.

Έχει ταξιδέψει και στη Θεσσαλονίκη, ενισχύοντας τους “Γιατρούς” και την πολυκλινική που λειτουργεί στην ελληνική μεγαλούπολη για εκείνες τις οικογένειες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα σοβαρά από την οικονομική κρίση και δεν μπορούν να αγοράσουν τα αναγκαία φάρμακά τους. “Μεταξύ των ατόμων που επισκέφτονταν την κλινική εκείνη, ήταν και μετανάστες από την Αφρική, την Αλβανία και τη Γεωργία, που είχαν ζήσει στην Ελλάδα για πολλά χρόνια και χρειάστηκαν επίσης ιατρική φροντίδα”, λέει στο “Ν.Κ.”.

Η κ. Ζάχου “πέταξε” για Ελλάδα πριν από λίγο καιρό και θα περάσει δύο μήνες στη Λέσβο.

 

* Μπορείτε να στηρίξετε οικονομικά το ανθρωπιστικό έργο της Ελένης Ζάχου στη Λέσβο, στην ιστοσελίδα: www.mycause.com.au/page/108538/volunteering-for-humanitarian-crisis-in-greece