Προσοχή: Διαψεύδει η Τράπεζα της Ελλάδος τα μέτρα χαλάρωσης…

Aθήνα

Διαψεύδει η Τράπεζα της Ελλάδος τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στα Μέσα Ενημέρωσης περί επικείμενης νέας χαλάρωσης των capital controls για πολίτες, επιχειρήσεις και φοιτητές. Επίσης, το ρεπορτάζ έλεγε ότι δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς φοιτητές και στρατευμένοι, οι οποίοι θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος της ΤτΕ οποιαδήποτε χαλάρωση προϋποθέτει, πρώτον υποβολή αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την έγκριση του αιτήματος από αρμόδια επιτροπή της ΕΚΤ και τέλος έπεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης ή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Όπως διαβεβαίωσε στο ΑΠΕ αρμόδια πηγή της ΤτΕ, ανάλογο αίτημα προς την ΕΚΤ δεν έχει υποβληθεί.

Το ρεπορτάζ που έχει κυκλοφορήσει έλεγε:

Αιτήματα επαγγελματιών και επιχειρήσεων για εισαγωγές αξίας έως 5.000 ευρώ μπορούν από σήμερα Πέμπτη να διεκπεραιώνουν απευθείας τα τραπεζικά καταστήματα της χώρας, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.
Τα αιτήματα αυτά εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα κεντρικά από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και – με τα στοιχεία της 28ης Αυγούστου – έφταναν τα 24.000, προερχόμενα κυρίως από μικρομεσαίους επιχειρηματίες.Επίσης από σήμερα θα επιτρέπεται η δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών εντός Ελλάδος από φοιτητές εσωτερικού και από στρατευμένους, προκειμένου να μεταφέρουν σε αυτούς κάθε μήνα ποσό έως 2.000 ευρώ.Τις δύο αυτές αποφάσεις έλαβε χθες η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών εφαρμόζοντας στην πράξη μέρος όσων είχε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.

Αθροιστικά, από το σύνολο των 64.000 αιτημάτων για εισαγωγές προϊόντων, εμπορευμάτων και πρώτων υλών που εκκρεμούσαν πανελλαδικά στις 28 Αυγούστου, αυτά που αφορούσαν μικρές εισαγωγές έως 5.000 ευρώ ήταν το 30% του συνόλου. Επρόκειτο δηλαδή για 24.000 αιτήματα, ενώ τα 40.000 αφορούσαν ποσά άνω των 5.000 ευρώ.

Όσον αφορά στους φοιτητές εξωτερικού, υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις 19 Αυγούστου επιτρέπεται η μεταφορά ποσού έως 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο. Το ποσό αυτό αυξάνεται σε 8.000 ευρώ εφόσον τα χρήματα αυτά αφορούν πληρωμή σε φοιτητική εστία ή σε εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση των σχετικών εγγράφων-δικαιολογητικών.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, καθώς ήδη εξετάζεται η δυνατότητα των πολιτών να καταθέτουν μετρητά στους καταθετικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου, τρεχούμενων ή όψεως από τα οποία θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν ανάληψη. Ακόμη θα προβλεφθεί η δυνατότητα «σπασίματος» προθεσμιακών καταθέσεων πολιτών και επιχειρήσεων, όταν πρόκειται για αγορά ακινήτου.

Newsroom ΔΟΛ