Αβραμόπουλος: Η συνθήκη Σένγκεν δεν ευνοεί την εμπορία ανθρώπων

Στρασβούργο

Η Συμφωνία Σένγκεν δεν αποτελεί πρόβλημα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος στη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η συζήτηση για το trafficking πραγματοποιήθηκε έγινε ύστερα από προφορική ερώτηση για «την εμπορία ανθρώπων στην ΕΕ» εκ μέρους της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων.

Ένα από τα θέματα που τέθηκαν είναι το κατά πόσο το σύστημα Σένγκεν για την ελεύθερη μετακίνηση των ευρωπαίων πολιτών διευκολύνει την εμπορία ανθρώπων. Με την παρέμβασή του ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «η Συμφωνία Σένγκεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ. Δεν αποτελεί πρόβλημα. Αντιθέτως, αποτελεί μέρος της λύσης. Με την πλήρη εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση των συνόρων μας» δήλωσε.

Ο επίτροπος ανέπτυξε στη συνέχεια τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. «Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο νομικό και πολιτικό πλαίσιο», εξήγησε, «το οποίο καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Εξάλειψη της Εμπορίας Ανθρώπων, για την περίοδο 2012-2016. Η Οδηγία αυτή είναι βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα παιδιά».

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι 25 χώρες-μέλη έχουν ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πλήρη εφαρμογή της Οδηγίας. «Οι υπηρεσίες μας αναλύουν τις πληροφορίες που παρέχονται από τα κράτη-μέλη και θα πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής της νομοθεσίας» δήλωσε.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι «από το 2016, η Επιτροπή θα υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το θέμα της εμπορίας ανθρώπων, όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και από την ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι, σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, η εμπορία ανθρώπων απαγορεύεται ρητά και επομένως, η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού ισοδυναμεί με προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή αποτελεί μια σοβαρή μορφή οργανωμένου εγκλήματος, όπως ορίζεται σαφώς και στη Συνθήκη της ΕΕ.

«Αυτό το απεχθές έγκλημα», τόνισε, «δεν θα υπήρχε χωρίς τα τεράστια κέρδη των εμπόρων και της ζήτησης που ευνοεί όλες τις μορφές εκμετάλλευσης».

Αν θέλουμε να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που πέφτουν θύματα των εμπόρων, «πρέπει να ακολουθήσουμε τη ροή χρημάτων τόσο στις νόμιμες όσο και στις παράνομες δραστηριότητες» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ