Reuters: Κάτι βλέπουν οι ξένοι επενδυτές και φοβούνται να πλησιάσουν την Ελλάδα

Η πτώση των αποδόσεων που εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά ομόλογα, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, αυξάνουν την προσδοκία για επιστροφή της ομαλότητας στην αγορά. Ειδικά μετά το οδυνηρό φλερτ της Ελλάδα με την έξοδο από το ευρώ.

Αυτή είναι η αισιόδοξη οπτική γωνία, διότι και η άλλη που αντιτείνει πως ο σκεπτικισμός δεν έχει απαλειφθεί. Όπως αναφέρει το Reuters, εξακολουθούν να υπάρχουν ξένοι επενδυτές που δεν «τρέχουν» να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Μπορεί ο φόβος του Grexit να υποχώρησε, μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές, αλλά οι επικείμενες εκλογές έχουν παγώσει τις προοπτικές. Ειδικά από τη στιγμή που τα δύο μεγάλα κόμματα απέχουν ελάχιστα το ένα από το άλλο και η κατάσταση δεν φαίνεται να ξεκαθαρίσει στο μετεκλογικό τοπίο.

Υπάρχουν κάποιες βασικές αλήθειες τις οποίες καταγράφει το άρθρο του Reuters. Η πρώτη έχει να κάνει με το εσωτερικό όπου, όπως αναφέρει, οι Έλληνες εμφανίζονται καταπονημένοι από την εξαετή λιτότητα η οποία δεν φαίνεται να τερματίζεται.

Από την άλλη, η εικόνα που εμφανίζουν τα ελληνικά ομόλογα είναι ιδιαιτέρως αξιοσημείωτη. Το 10ετές ομόλογο έχει φτάσει στο 8,54%. Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή, αν σκεφτεί κανείς τι συνέβαινε πριν από δύο μήνες. «Τότε που είχε προκληθεί κύμα από την μικροπολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των Ευρωπαίων δανειστών, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ομόλογο να φτάσει στο 19% κατά τον περασμένο Ιούλιο», γράφει το άρθρο.

Ορισμένοι στρατηγικοί επενδυτές θεωρούν πως η προοπτική ενός συνασπισμού ή η επιστροφή της ΝΔ στην κυβέρνηση, θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση στο ράλι που καταγράφουν οι ελληνικοί τίτλοι στην αγορά ομολόγων.

Ο Λευτέρης Φαρμάκης, στρατηγικός αναλυτής της Nomura, αναφέρει: «Οι βελτιωμένες προοπτικές για την πολιτική σταθερότητα εγγυώνται με τη σειρά τους μια θετική προοπτική για την ελληνική αγορά ομολόγων». Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι διεθνείς επενδυτές που εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι όσον αφορά την πολιτική αβεβαιότητα και τους παρατεταμένους κινδύνους αθέτησης των υποχρεώσεων από πλευράς της Ελλάδας.

Το διετές ομόλογο έχει πέσει στο 10,11%, αλλά η καμπύλη αποδόσεων συνεχίζει να έχει αντεστραμμένη πορεία.

Πρόκειται για κλασικό σημάδι ότι οι επενδυτές φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να πάρουν όλα τα χρήματά του πίσω. Το κόστος ασφάλισης έναντι μιας ελληνικής χρεοκοπίας κινείται σε κανονικά επίπεδα, αν και σε χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Αυτό που φοβούνται οι επενδυτές είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν επιστρέψει στην κυβέρνηση, δεν θα προχωρήσει στα συμφωνηθέντα, ενώ έχουν λίγη πίστη και στη ΝΔ, σε περίπτωση που θα είναι αυτή που θα ηγηθεί ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Ο προβληματισμός είναι ότι δεν θα υπάρξει ευρεία υποστήριξη για να περάσουν τα μέτρα λιτότητας που ζητούν οι δανειστές.

Ο Μάρτιν Ουίλχελμ της ΙFK, είναι κατηγορηματικός: «Δεν ακουμπάω τα ελληνικά ομόλογα. Δεν υπάρχει πια εμπιστοσύνη. Έχουν συμβεί πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια. Κυβερνήσεις έχουν αλλάξει κι εμείς δεν πιστεύουμε αφήγηση. Όταν δανείζεις σε κάποιον χρήματα πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη. Αυτό το πράγμα έχει χαθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Γκαμπριέλ Στερν της Oxford Economics, αναφέρει πως χρειάζονται πλέον περισσότερες καλές ειδήσεις για να αναστραφεί το κλίμα σκεπτικισμού ως προς τους ελληνικούς τίτλους. Ο κίνδυνος, κατά τον Στερν, είναι να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση και να διεξάγει έναν μαχητικό αγώνα. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει σημαντικά εμπόδια στην επόμενη κυβέρνηση. «Η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων θα είναι δύσκολη, όποιος και αν είναι ο νικητής. Η Ελλάδα έχει ήδη καθυστερήσει, επομένως το ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν να αλλάξουν γρήγορα την εικόνα. Αν όχι, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε τη Γαλλία να προσχωρεί στις θέσεις της Γερμανίας γύρω από την τύχη της Ελλάδας».

Πηγή: Reuters: Κάτι βλέπουν οι ξένοι επενδυτές και φοβούνται να πλησιάσουν την Ελλάδα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/225325/reuters-kati-vlepoyn-oi-xenoi-ependytes-kai-fovoyntai-na-plisiasoyn-tin-ellada#ixzz3lJUhBgCc