Δημοσκοπήσεις και φωτογραφίες

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Όπως θα έχουν ασφαλώς παρατηρήσει οι αναγνώστες της Panhellenic Post, δύο πράγματα απουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες από την ηλεκτρονική μας έκδοση. Οι φωτογραφίες και οι δημοσκοπήσεις!

Οι πρώτες λόγω τεχνικού προβλήματος . Οι δεύτερες κατόπιν αποφάσεώς μας.

Οι δημοσκοπήσεις, για να αρχίσουμε από τις δεύτερες, παρουσιάζουν την απεικόνιση των απόψεων της Κοινής Γνώμης την ώρα που πραγματοποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι λίγο πριν, λίγο μετά ή χάρη σε ένα απρόσμενο περιστατικό, οι απόψεις και οι προθέσεις της Κοινής Γνώμης διαφοροποιούνται σε κάποιο βαθμό. Βέβαια, οι τάσεις παραμένουν, αλλά και αυτές, εν τέλει, είναι ευμετάβλητες και σε συνάρτηση πάντα με τις εξελίξεις.

Έτσι εξηγείται και το ότι μία είναι μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ και μια η Νέα Δημοκρατία. Η γενική τάση, πάντως δείχνει αυτή την ώρα μάχη στήθος με στήθος και όχι αυτοδυναμία.

Παρά ταύτα, θεωρητικά, τίποτε δεν αποκλείει οι κάλπες να εκπλήξουν για μία ακόμη φορά και να να βγάλουν κυβέρνηση (το ένα ή το άλλο κόμμα) ακόμη και με αυτοδυναμία, έστω και αν φαντάζει ως απίθανο.

Σε αυτήν την περίπτωση θα λέμε: Οι δημοσκοπήσεις πέσανε έξω…

Οι δημοσκοπήσεις, όμως, δεν πέφτουν έξω, συνήθως. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα ερωτήματα διαμορφώνονται ανάλογα με την επικαιρότητα το ίδιο και οι απαντήσεις που στις έρευνες είναι περισσότερο “ελεύθερες” από ό,τι συμβαίνει πίσω από το παραβάν.

Βέβαια, αν ο ισχυρισμός αυτός ήτανε αληθής τότε τα Exit Polls δεν θα έπεφταν ποτέ έξω, αφού εκεί οι ερωτώμενοι λένε τι ψήφισαν και όχι το σκοπεύουν να ψηφίσουν…

Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές φορές για διάφορους λόγους οι ερωτώμενοι δεν θέλουν να αποκαλύψουν τη ψήφο τους είτε επειδή κάποιο τρίτο πρόσωπο βρίσκεται κοντά τους, είτε για όποιον άλλο λόγο.

Έτσι, οι δημοσκοπήσεις κυρίως χρησιμεύουν στα κόμματα προκειμένου να στοχεύουν την προεκλογική τους εκστρατεία. Εμείς προτιμάμε να παραθέτουμε στα διάφορα ρεπορτάζ, όπου χρειάζονται, στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις παρά τη μία μέρα να λέμε “κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ” και την άλλη “κερδίζει Η ΝΔ”. Και μια και μιλάμε γι αυτές, να πούμε ότι οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις (Τρίτη) δείχνουν την ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 0,5%.

Σε ό,τι αφορά τις φωτογραφίες, προφανώς από λάθος χειρισμό μας κάτι άλλαξε στη βάση δεδομένων της εφημερίδας, με αποτέλεσμα ενώ οι φωτογραφίες σώζονται κανονικά να μην “φορτώνονται” στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας. Ούτε και στις εσωτερικές σελίδες ανεβαίνουν, εκεί, όμως, υπάρχει δυνατότητα με “αντιγραφή” και “επικόλληση” να εμφανίζονται οι φωτογραφίες, κάτι που τεχνικά δεν μπορεί να συμβεί στην πρώτη σελίδα.

Σε άλλη στήλη έχουμε αναφερθεί στο πρόβλημα αυτό. Εδώ θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι ο καλός φίλος και (αμισθί) τεχνικός της εφημερίδας μας, Κώστας Ραϊκάκος, συνέπεσε όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα να είχε φύγει για διακοπές! Μάλιστα σε περιοχή όπου δεν έχει πρόσβαση στο Ιντερνετ…

Έτσι τον περιμένουμε με το καλό να επιστρέψει την προσεχή Δευτέρα, οπότε και θα αποκατασταθεί η κανονική μορφή της εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε για την υπομονή σας. Και για τα ενθαρρυντικά σας μηνύματα.