Kατεδαφίζεται τελικά το National Theatre Ο ιστορικός ελληνικός κινηματογράφος του Richmond είναι γνωστός στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες της Μελβούρνης

Τελικά, ο κινηματογράφος Natonal που ψυχαγώγησε δεκάδες χιλιάδες ομογενείς, θα κατεδαφιστεί.

Ο κινηματογράφος-ορόσημο για τον ελληνισμό της Μελβούρνης, που λόγω της μακροχρόνιας σχέσης του με την παροικία, είναι γνωστός με το όνομα Old Greek, θα θυσιαστεί στο βωμό του οργασμού δόμησης διαμερισμάτων στα εσωτερικά προάστια της Μελβούρνης.

Kατεδαφίζεται τελικά το National Theatre

Η δημοτική σύμβουλος Yarra Misha Coleman, ο Νίκος Ψαλτόπουλος, η Κρύσταλ Ψαλτοπούλου και η Πένι Κυπριανού έλαβαν μέρος στην εκστρατεία για να μην κατεδαφιστεί το Old Greek Theatre της φωτογραφίας

Μπορεί ο Δήμος Yarra να αποφάσισε υπέρ της διατήρησης του εν λόγω κινηματογράφου, όμως η αρμόδια πολιτειακή υπηρεσία VCAT ανέτρεψε την απόφαση αυτή. Στη θέση του θα κτιστεί ένα μέγαρο 13 ορόφων με καταστήματα και διαμερίσματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ομογενής Νίκος Ψαλτόπουλος (πρώην συνεργάτης του “Νέου Κόσμου”) δημιούργησε ειδική σελίδα στο κοινωνικό δίκτυο Facebook που φέρει το όνομα “Save The Greek” με στόχο να αποφευχθεί η κατεδάφιση της πρόσοψης του πρώην ελληνικού κινηματογράφου, που είναι το μόνο τμήμα του κτιρίου που παραμένει ακόμα άθικτο.

Η κινητοποίηση του κ. Ψαλτόπουλου έγινε μετά την απόφαση της κατασκευάστριας εταιρίας Little Projects να προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο VCAT προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση του Δήμου Yarra που ακύρωσε τα σχέδιά της για την ολοκληρωτική κατεδάφιση του κτιρίου προκειμένου στη θέση του να αναγερθεί πολυκατοικία 13 ορόφων, συνολικού κόστους $70 εκατ.

Τελικά, η καμπάνια του κ. Ψαλτόπουλου δεν στέφθηκε από επιτυχία. Αποφασίστηκε, πάντως, να εντειχιστεί μια πλάκα στο νέο κτίριο που θα αναγνωρίζει ότι κάποτε λειτουργούσε εκεί ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος.

«Για μένα, αλλά και για χιλιάδες άλλους συμπάροικους, αυτό το εμβληματικό κτίριο κουβαλά αναμνήσεις και αντιπροσωπεύει μία πτυχή της σχέσης μας με την Ελλάδα όταν ήμασταν ακόμα παιδιά» μας είχε πει παλαιότερα ο κ. Ψαλτόπουλος.

Το κάποτε National Theatre που βρίσκεται στο Bridge Road του κεντρικού προαστίου της Μελβούρνης Richmond, φιλοξένησε στους χώρους του χιλιάδες συμπαροίκους, εκατοντάδες ελληνικές ταινίες, συναυλίες ελληνικής μουσικής και ελληνικές θεατρικές παραστάσεις.

Μετονομάστηκε από τον κόσμο της περιοχής και έγινε ευρύτερα γνωστό, όπως προαναφέραμε, ως Old Greek γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.