Από μία “μπλόφα” φτάσαμε στο τρίτο Μνημόνιο;

Στις δηλώσεις του Βίτορ Κονστάνσιο, αντιπροέδρου της ΕΚΤ αναφέρεται η Λαϊκή Ενότητα που επιτίθεται ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα και την ηγετική ομάδα της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας ότι παραδόθηκε άνευ όρων μετά από τη μπλόφα με το περιβόητο σχέδιο Σόιμπλε για Grexit.

Η Λαϊκή Ενότητα λέει πως από τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είπε στο Reuters πως “νομικά, δεν υπάρχει τρόπος για να εξωθηθεί μια χώρα εκτός ευρωζώνης” και πως “δεν υπήρξε ποτέ στ’ αλήθεια προοπτική να συμβεί κάτι τέτοιο”, δεν ήταν τίποτα άλλο από μια μπλόφα, με στόχο να οδηγήσει την κυβέρνηση Τσίπρα σε μια ταπεινωτική παράδοση άνευ όρων, υπό το κράτος του εκφοβισμού.

Όπως αναφέρει η Λαϊκή Ενότητα “Η ομολογία του Κονστάνσιο αφήνει έκθετο τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγετική ομάδα της κυβέρνησης, που χρησιμοποίησαν τη μπλόφα του Σόιμπλε για να δικαιολογήσουν το τρίτο, καταστροφικό Μνημόνιο. Αλλά και για να διαβάλουν την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις ριζοσπαστικές δυνάμεις, εμφανίζοντας την εναλλακτική τους λύση, που περιλαμβάνει έξοδο από το ευρώ, ως ταυτόσημη, τάχα, με την ανύπαρκτη, όπως αποδείχθηκε, «πρόταση Σόιμπλε»”.

Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση παρατίθεται και το σχόλιο της γαλλικής εφημερίδα La Tribune: “Στην πραγματικότητα, μπορούμε πλέον να είμαστε βέβαιοι ότι, αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε υποχωρήσει… η ισορροπία του φόβου θα είχε αλλάξει στρατόπεδο. Αν οι δανειστές πίστευαν στ’ αλήθεια ότι υπήρχε προοπτική Grexit, θα υπήρχαν βάσιμες ελπίδες για έναν πιο ευνοϊκό (για την Ελλάδα) συμβιβασμό… Άσχημα νέα για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής”.