Αυτές είναι οι ακριβότερες πόλεις του κόσμου

Όχι, η Νέα Υόρκη δεν είναι η ακριβότερη.

Πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο είναι Ζυρίχη και η Γενεύη, σύμφωνα με μελέτη τηνς επενδυτικής τράπεζας UBS, στην οποία δεν υπολογίστηκαν οι τιμές ενοικίασης ακινήτων. Η Νέα Υόρκη βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας, ωστόσο αν υπολογιστούν και οι τιμές ενοικίων, τότε εκτοξεύεται στην πρώτη.

Ειδικότερα, η μελέτη της UBS εξετάζει το μηνιαίο κόστος για μια τριμελή οικογένεια. Έτσι, μια τριμελής οικογένεια στη Ζυρίχη χρειάζεται πάνω από 3.600 δολάρια τον μήνα, ενώ στη Γενεύη χρειάζεται περίπου 3.500 δολάρια και στη Νέα Υόρκη 3.340 δολάρια.

«Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να απελευθερώσει την ισοτιμία με το ευρώ άλλαξε πολύ τα επίπεδα των τιμών», σημειώνει ο Ντάνιελ Καλτ, οικονομολόγος της UBS, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Η Ελβετία θα μπορούσε πιθανότατα να είναι λίγο κάτω από τη Νέα Υόρκη ως προς τις τιμές, αν δεν είχε προηγηθεί αυτό το σοκ».

Η μεθοδολογία της UBS ήταν η εξής: Η σύνθεση του καλαθιού αναφοράς των προϊόντων και των υπηρεσιών αντιπροσωπεύει τις καταναλωτικές συνήθειες μιας ευρωπαϊκής οικογένειας τριών ατόμων. Οι τιμές των 122 αγαθών και υπηρεσιών σταθμίζονται με μηνιαία κατανάλωση. Για παράδειγμα, υποθέτουμε ότι μια οικογένεια στην Ευρώπη καταναλώνει σχεδόν 15 κιλά λαχανικά κάθε μήνα, αλλά αγοράζει έναν καινούριο προσωπικό υπολογιστή κάθε 2,5 χρόνια».

Οι φθηνότερες χώρες του κόσμου, πάντως, συμπεριλαμβανομένων των τιμών ενοικίασης είναι το Κίεβο και η Σόφια.