Οι Απόδημοι να γίνουν από μακριά ο ρυθμιστικός παράγοντας των εκλογών!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

ΚΎΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Αυτή η εκλογική αναμέτρηση, κρίσιμη για τον Ελληνισμό, όσο και αμφίρροπη μέχρι την κάλπη, πρέπει να είναι η τελευταία που γίνεται χωρίς οι Απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι να μπορούν να ψηφίζουν από εκεί όπου κατοικούν, στην αλλοδαπή. Ωστόσο, οι Απόδημοι, έστω και χωρίς ψήφο, μπορούν να αναδειχθούν σε ρυθμιστικό παράγοντα των εκλογών!

Προεκλογικά, μόνον η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε δημόσια ότι ως κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την «ψήφο των Αποδήμων», αναπτύσσοντας και συγκεκριμένες θέσεις για τον εκτός συνόρων Ελληνισμό.

Μακάρι να το είχαν κάνει και τα άλλα κόμματα. Κυρίως, όμως, όφειλε να το έχει πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κυβέρνηση και που φιλοδοξεί να ξαναγίνει για “να αλλάξει την Ελλάδα”!..

Δυστυχώς, φαίνεται ότι στη φρενίτιδα της «στήθος με στήθος» μάχης, κατά τις δημοσκοπήσεις, δεν βρήκαν καιρό στην Κουμουνδούρου να ασχοληθούν και με τους Απόδημους. Ίσως η διάσπαση του Κόμματος να τους αποδιοργάνωσε. Ή εκτίμησαν ότι είναι “άνευ εκλογικής ουσίας” η αναφορά σ΄αυτούς που πασχίζουν στην ξενιτιά, μη ξεχνώντας ποτέ την Ελλάδα.

Δεν εξηγείται αλλιώς ότι ο κ. Τσίπρας, περί παντός ομίλησε, πλην των Αποδήμων.

Ακόμη και οι κυβερνητικοί του εταίροι, οι ΑΝΕΛ, που επέλεξαν για την κορυφή του ψηφοδελτίου Επικρατείας την γεννημένη στις ΗΠΑ, Χριστίνα Τρεμόντι, τίποτε δεν είπαν, κανένα πρόγραμμα για την Απόδημο δεν παρουσίασαν κανένα «σποτάκι» δεν φιλοτέχνησαν. Αλλά και η επιλογή της ελληνοαμερικανίδας δεν έγινε για να τιμηθεί ο Απόδημος Ελληνισμός, αλλά για να υποστηρίξουν ότι «… θα συνεχίσουν τον αγώνα κατά της διαφθοράς , όπως είπε ο κ. Καμμένος.

Με απλά μαθηματικά, η τακτική αυτή των «συνέταιρων» αποτυπώνεται με την ισότητα Απόδημος Ελληνισμός = Ανύπαρκτος για ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ!

Στην “ηπιότερη”  γι αυτούς εκδοχή,  ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας Θέλουν τον Απόδημο Ελληνισμό, μαριονέτα! Να ψηφίζει, αλλά η ψήφος του «να μην μετράει»!

Ιδού τι υποστήριζε ο κ. Τσίπρας το Μαΐο του 2013: «Είμαστε υπέρ της ψήφου των ομογενών, στο βαθμό που αποτυπώνει αυθεντικά τη βούληση του Απόδημου Ελληνισμού, χωρίς να αλλοιώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα»…

Αλλά και στο επίσημο (προς διαβούλευση…) Πρόγραμμα του προ διάσπασης  ΣΥΡΙΖΑ, για τον Απόδημο Ελληνισμό, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων και πως: ” …έχουμε διαμορφώσει μια πρόταση που μπορεί να εντάξει στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα τον ελληνισμό της διασποράς και με την ψήφο του χωρίς να ανατρέπει δραματικά την θέληση του ελληνισμού της ελληνικής επικράτειας”!

Ο κ. Τσίπρας, εξακολούθησε να μην αναφέρεται στον Απόδημο Ελληνισμό από τα προεκλογικά μπαλκόνια ή με τα προσφιλή του “non paper”,  ακόμη κι όταν ο κ. Μεϊμαράκης εξέδιδε ανακοινώσεις με τις θέσεις της ΝΔ για τους Απόδημους και όταν ο Κων. Τσιάρας (υποψήφιος Βουλευτής Καρδίτσας) και ο Γιώργος Κουμουτσάκος (υποψήφιος Β΄Αθήνας) οργάνωναν ημερίδες για την παρουσίαση του Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τον Απόδημο Ελληνισμό. Που σημαίνει ότι “δεν ξέχασαν”, αλλά ήταν μάλλον “επιλογή” τους η αγνόησή του.

Ο Τάκης Σκανδαλάκης,  Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού της ΝΔ, μιλώντας στο NGTV,  για τους απόδημους Έλληνες, αναρωτήθηκε μήπως «ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των Αποδήμων;». Και τόνισε την ανάγκη να θεσμοθετηθεί η επιστολική ψήφος θυμίζοντας ότι η ΝΔ είχε φέρει το νομοσχέδιο αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ  το μπλόκαραν.

Τούτων δοθέντων, οι Απόδημοι Έλληνες (αποκλεισμένοι) ψηφοφόροι και οι Ομογενείς γενικότερα, έχουν τεράστια δύναμη στα χέρια τους. Μπορούν να γίνουν από μακριά, ο ρυθμιστικός παράγοντας των εκλογών. Τα γράμματα αργούν, αλλά με ένα “άμεσο” τηλεφώνημα, email ή και fax σε συγγενείς, φίλους, γνωστούς στην Ελλάδα, μπορούν να τους προτρέψουν να υποστηρίξουν εκείνους που ΔΕΝ τους ξέχασαν, ΔΕΝ τους αγνόησαν, ΔΕΝ ακύρωσαν εκ προοιμίου την ψήφο τους.

Ας σκεφθούν και ας κρίνουν. Η απόφαση είναι δική τους!

Ο εκτός συνόρων Ελληνισμός, έχει ιστορία, έχει προσφορά, έχει δύναμη. Κανείς ΔΕΝ μπορεί και ΔΕΝ πρέπει να τον αγνοεί.