Ο Ξένος Τύπος για τις ελληνικές εκλογές

Αθήνα

Οι εκλογές στην Ελλάδα βρίσκονται στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας, με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται στην μικρή διαφορά που χωρίζει στις δημοσκοπήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία.

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, επίσης, στο γεγονός ότι αυτή είναι η πέμπτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα έξι χρόνων και η τρίτη εντός του 2015.

«Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ελάχιστα μπροστά από τον συντηρητικό αντίπαλό του σε πρόωρες εκλογές, αλλά το αποτέλεσμα είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει την τύχη της χώρας» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, τονίζοντας ότι για τους περισσότερους από τους πολίτες το αποτέλεσμα «θα είναι το ίδιο, ανεξαρτήτως του ποιος θα κερδίσει». Η εφημερίδα σημειώνει, επίσης, ότι πολλοί από τους πολίτες «πάσχουν από εκλογική κόπωση».

Το BBC αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν έναν αγώνα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία και αναφέρει ότι όποιος κερδίσει στις εκλογές της Κυριακής, θα πρέπει να επιβάλει σκληρά οικονομικά μέτρα. Το βρετανικό δίκτυο σημειώνει, επίσης, ότι είναι μάλλον απίθανη η αυτοδυναμία. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μία περίοδο πολιτικής αστάθειας, με τις διορίες για την εφαρμογή σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων να διαφαίνονται» σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα.

«Οι Έλληνες ψηφίζουν για ακόμα μία φορά σε πρόωρες εκλογές» είναι ο τίτλος του άρθρου του Associated Press. «Οι Έλληνες ψηφίζουν την Κυριακή σε τρίτη εθνική εκλογική αναμέτρηση για φέτος, καλούμενοι να επιλέξουν ποιον εμπιστεύονται για να οδηγήσει τη χώρα στη νέα συμφωνία διάσωσης» σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων. Το AP σημειώνει ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές «δεν έχει καιρό για χάσιμο», καθώς οι πιστωτές αναμένεται να εξετάσουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων των επόμενο μήνα, «την ώρα που η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, να κάνει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, να αυξήσει τη φορολογία -και εκείνη των αγροτών-, να κάνει ιδιωτικοποιήσεις και να συγχωνεύσει ασφαλιστικά ταμεία».

«Οι Έλληνες ψηφίζουν για το εάν πρέπει να δώσουν μία ακόμα ευκαιρία» στην Αριστερά, είναι ο τίτλος του πρακτορείου Reuters. To πρακτορείο σημειώνει ότι κανένα κόμμα δεν αναμένεται να έχει ξεκάθαρη πλειοψηφία. «Αυτό σημαίνει ότι όποιο κόμμα λάβει τις περισσότερες ψήφους -και το μπόνους των 50 εδρών που τις συνοδεύει- θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, ενδεχομένως με ένα ή και τα δύο από τα μικρά κεντρώα κόμματα Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ» σημειώνει.

«Όποιος κερδίσει στις εκλογές, θα κερδίσει το δηλητηριώδες δισκοπότηρο της εφαρμογής των συμφωνηθέντων όρων διάσωσης» γράφει ο Independent. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Έλληνες πηγαίνουν στις κάλπες γνωρίζοντας την πικρή αλήθεια -όπως αναφέρει ο Independent- ότι «όποιος κερδίσει, τα πράγματα μπορούν να γίνουν φαινομενικά χειρότερα». Η εφημερίδα σημειώνει ότι το μεγάλο ερώτημα είναι πόσοι ψηφοφόροι θα απέχουν και πόσοι θα επιλέξουν κόμματα που ζητούν την έξοδο από την ζώνη του ευρώ.

«Η κάλπη είναι η ευκαιρία της Ελλάδας – ή η τελευταία της ευκαιρία» γράφουν οιFinancial Times, σημειώνοντας ότι όποιος εκλεγεί, εάν σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση και βάλει ως υπουργούς ανθρώπους των έργων, τότε η χώρα θα μπορούσε να εισέλθει στον δρόμο προς την αρετή. «Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να εγκλωβιστεί στο καθαρτήριο ή ακόμα και να σταλεί στην κόλαση» σημειώνουν οι Financial Times.

Πρώτο θέμα και στη Monde ήταν από το πρωί της Κυριακής η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. «Εκλογές στην Ελλάδα: Νέο τεστ για τον Τσίπρα», είναι ο τίτλος του γαλλικού δημοσιεύματος, το οποίο επικεντρώνεται στη νέα πρόκληση για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέχτηκε τον περασμένο Ιανουάριο με την υπόσχεση ότι θα βάλει τέλος στη λιτότητα, αλλά μέσα σε διάστημα επτά μηνών «έκανε στροφή 180 μοιρών, από τις πιο εντυπωσιακές στη σύγχρονη Ιστορία της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Στο «νέο στοίχημα του Τσίπρα» αναφέρεται επίσης η Liberation. «Τι συμβαίνει στο κεφάλι του Αλέξη Τσίπρα ενόσω παίζει αυτήν την Κυριακή το πολιτικό του μέλλον», είναι το ερώτημα που τίθεται στο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, όπου λίγο – πολύ συμπεραίνεται πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, τον Αύγουστο.

Με παρόμοιο τίτλο – «Ο Αλέξης Τσίπρας τα παίζει όλα στις κάλπες» – κυκλοφορεί την Κυριακή και η Figaro. «Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τους Ελληνες στις κάλπες την Κυριακή, για τρίτη φορά φέτος, έπειτα από μία εκστρατεία που έληξε με αβεβαιότητα», αναφέρει η συντηρητική εφημερίδα, για να επισημάνει ευθύς αμέσως την απογοήτευση των Ελλήνων, οι οποίοι «παρακολούθησαν από μακριά αυτήν την προεκλογική μάχη», χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Γιατί σχεδόν δεν έχει σημασία ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. «Ο θυμός έφυγε, οι Έλληνες κουράστηκαν. Η Ελλάδα ψηφίζει σήμερα για πέμπτη φορά σε έξι χρόνια. Αλλά είτε με νίκη της αστικής τάξης, είτε με άλλη μια νίκη για τον Τσίπρα – το αποτέλεσμα είναι σχεδόν αδιάφορο» σημειώνει η εφημερίδα.

Η γερμανική Zeit αναφέρεται σε αγώνα στήθος με στήθος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σημειώνοντας ότι είναι μάλλον αδύνατο για κάποιο από τα δύο κόμματα να επιτύχει πλειοψηφία.

Εκλογές ξανά στην Ελλάδα για τρίτη φορά μέσα στο 2015, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. «Η προσφυγή στις κάλπες αποτελεί στοίχημα για τον Τσίπρα που στοχεύει στο να ενισχύσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ξεφορτώθηκε την αριστερή εσωτερική αντιπολίτευση για τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους ξένους πιστωτές» σημειώνει η εφημερίδα.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου, Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ