Οι εκλογές, η κυβέρνηση και τα προβλήματα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Γρηγορότερα από ό,τι περίμεναν και οι πλέον αισιόδοξοι στο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε η κατάσταση με το εκλογικό αποτέλεσμα. Το 35,6% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, ισούται με  145 έδρες, πλην, όμως, συνυπολογιζομένων και των 10 εδρών που λαμβάνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του κ. Καμμένου σχηματίζουν Κοινοβουλευτική πλειοψηφία 155 εδρών και, άρα, υπάρχει κυβέρνηση, με συνολικό ποσοστό κοντά στο 39,4%.

Άποψή μας ήταν –και εξακολουθεί να είναι- ότι μπροστά στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση, χρειαζότανε μία ευρύτερη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών  πολιτικών δυνάμεων ώστε και η όποια μελλοντική διαπραγμάτευση με τους δανειστές να ήταν περισσότερο εποικοδομητική και τα επώδυνα για το λαό μέτρα να εφαρμόζονταν αποτελεσματικότερα.

Το  εκλογικό σώμα έκρινε. Έδωσε μία «δεύτερη ευκαιρία» στον κ. Τσίπρα, το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, θεωρώντας, προφανώς, ότι το επτάμηνο της κυβερνητικής τους θητείας δεν ήταν σε κάθε περίπτωση επαρκές.

Το θέμα είναι ότι η Κυβέρνηση έχει μπροστά της να υλοποιήσει ένα Μνημόνιο του οποίου ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε τη φορά αυτή όχι ότι θα το “σχίσει”, αλλά πάντως ότι «θα στρογγυλέψει» τις οξείες γωνίες του…

Στον κ. Τσίπρα προσβλέπει, με την ψήφο του το 35% του εκλογικού σώματος. Εξ αυτών, το 14% των ανέργων, ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ με την προσδοκία ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Στον κ. Τσίπρα και στην σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσβλέπει και το 40% των νέων (18-24 ετών) για να δημιουργήσει συνθήκες που θα φέρουν «καλύτερες μέρες» γι αυτούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το ΑΠΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ άντλησε τη μεγαλύτερη δύναμή του στις γυναίκες (ποσοστό 36%), ενώ η ΝΔ στους άνδρες (ποσοστό 30%). Προφανώς οι συνειρμοί είναι ευνόητοι…

Δυστυχώς, περίπου 600.000 χιλιάδες Έλληνες περισσότεροι από τον περασμένο Ιανουάριο, δεν πήγαν χθες να ψηφίσουν. Η αποχή, παραδόξως για τα συνήθη εκλογικά δεδομένα, ευνόησε τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ_ΑΝΕΛ και αποδυνάμωσε την Νέα Δημοκρατία καθώς η μεγάλη πλειοψηφία της αποχής σημειώθηκε στις περισσότερο «δεξιόστροφες» περιοχές της Ελλάδος.

Μάλιστα, το 15% των αναποφάσιστων (περίπου 10% του εκλογικού σώματος) αποφάσισε, κατά δήλωσή του, την ημέρα των εκλογών το τι θα ψηφίσουν. Ένα άλλο 12%  αποφάσισε την τελευταία εβδομάδα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι έχουμε μπροστά μας μία Κυβερνητική σύμπραξη που εκτός από την εφαρμογή του  Μνημονίου, έχει να επιλύσει και πολλά άλλα παράλληλα σοβαρά προβλήματα, όπως είναι η ανεργία, τα θέματα της νεολαίας ώστε να μην φεύγει στο εξωτερικό, της Παιδείας, της Υγείας, ζητήματα ανάπτυξης, διαρθρωτικών αλλαγών, γραφειοκρατίας, διαφθοράς, φοροδιαφυγής κ.α.

Κι αυτά όλα μέσα σε ένα κλίμα απογοήτευσης, κούρασης και αποστασιοποίησης μιας μεγάλης μερίδας του λαού  που απέφυγε -κακώς- να ψηφίσει στις εκλογές.

Συμπερασματικά, ο κ. Τσίπρας και η σχηματιζόμενη τις επόμενες ώρες κυβέρνησή του, πρέπει να κινηθούν σε ένα νέο, ενωτικό κλίμα, μακριά από λάθη, υπαναχωρήσεις, υποχωρήσεις και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Στο δρόμο αυτό και ο λαός πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της επιλογής του και να επιστρέψει στην κυβέρνηση που ψήφισε να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, σε καθεστώς εργασιακής ειρήνης ώστε να υπάρξουν και τα κατάλληλα αποτελέσματα.

Οι ψηφοφόροι είχαν την δημοκρατική ευκαιρία χθες να εκφράσουν τα θέλω τους.  Και αυτό έπραξαν. Οφείλουν τώρα να δώσουν τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του να κυβερνήσουν.