Τσίπρας: Δέσμευσή μας, να φύγουν αυτές οι δυσκολίες…

Αθήνα

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Μέχρι την Τετάρτη το πρωί θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.Ορκίστηκε για δεύτερη φορά πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Τετάρτη και ότι θα εκπροσωπήσει και τον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο άνδρες επισήμαναν το πολιτισμένο και δημοκρατικό πλαίσιο στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές. Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι αυτό δείχνει ότι παρά την κρίση βελτιώνεται το επίπεδο της δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ύστερα από συμφωνία με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων φρονεί ότι υπάρχει η δεδηλωμένη.

Με βάση τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή μετά τις εκλογές και σύμφωνα με τις επιμέρους δηλώσεις, ειδικά του αρχηγού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, δεν υπάρχει λόγος να δοθεί διερευνητική εντολή, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, παραδίδοντας στον Αλέξη Τσίπρα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Μετά την ορκωμοσία , ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου παρέλαβε τα νέα του καθήκοντα από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε μεταξύ άλλων πως επιθυμεί να έχει στενή συνεργασία με την απελθούσα -πλέον- υπηρεσιακή κυβέρνηση, όσον αφορά στα σημαντικά ζητήματα και τα πεπραγμένα του τελευταίου μήνα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο νέος πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής όπου θα μεταβεί την Τετάρτη και η οποία θα έχει ως ένα από τα κεντρικά ζητήματα το προσφυγικό, ένα θέμα που για την χώρα μας έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

“Είμαι αισιόδοξος, έχει αλλάξει το κλίμα”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Και συνέχισε: “Τα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής δεν είναι μόνο οικονομικά, έχουν να κάνουν με την ύπαρξή μας. Επιστρέφουμε μετά από σχεδόν ένα μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας την ανάμνηση μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, έχοντας όμως και την αισιοδοξία ότι όταν κάποια στιγμή κι εγώ θα φεύγω από εδώ, οι αναμνήσεις αυτές θα έχουν ξεχαστεί και θα έχουν πάρει την θέση τους καλύτερες. Αυτή είναι η δέσμευσή μας, να φύγουν αυτές οι δυσκολίες” τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

“Σας το εύχομαι ολόψυχα. Η επιτυχία της κυβέρνησής σας θα είναι και επιτυχία ολόκληρου του ελληνικού λαού” του απάντησε η Βασιλική Θάνου, η οποία να υπενθυμίσουμε πως έστω για έναν περίπου μήνα και έστω σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη χώρα.

Πιθανότατα την Τρίτη ή την Τετάρτη θα έχει ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση και αμέσως θα γίνει η ορκωμοσία, καθώς δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο με φλέγοντα ζητήματα να είναι ανοιχτά.