Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ αποφασίζει για την προσφυγική κρίση εν μέσω αντιδράσεων για τη μετεγκατάσταση

Για μια έντονη και διχαστική Σύνοδο ετοιμάζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες που στόχο έχει την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αλλά είναι πολλές οι αντιδράσεις -Ουγγαρία, Ρουμανία, Τσεχία και Σλοβακία- για τις ποσοστώσεις της μετεγκατάστασης.

Ήδη πριν την έναρξη της Συνόδου δεν έλειψαν οι απειλές, από την πλευρά του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίκο ο οποίος απείλησε να κινηθεί δικαστικά κατά της απόφασης των υπουργών για μετεγκατάσταση των προσφύγων με ποσοστώσεις, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει καμία τέτοια απόφαση όσο αυτός είναι πρωθυπουργός.

Για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, το βασικό ζήτημα για την ΕΕ είναι να ανακτήσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της. «Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει να μοιραζόμαστε τις ευθύνες, τα βάρη, τις δεξιότητες και το κοινό μας μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

ια τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, το ζήτημα είναι η καταπολέμηση των αιτιών της προσφυγικής κρίσης και η συνεννόηση με την Τουρκία.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν -που έχει δεχθεί έντονη κριτική από τη διεθνή κοινότητα για τον τρόπο που χειρίζεται τις μεταναστευτικές ροές στο έδαφος της χώρας του- κατηγόρησε την Γερμανία για «ηθικό ιμπεριαλισμό» αναφορικά με την προσφυγική κρίση, τονίζοντας ότι μπορεί εκείνη να ορίζει τις ηθικές της απαιτήσεις αναφορικά με την υποδοχή των προσφύγων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ισχύσει για τη χώρα του.

Παραχώρηση του ελέγχου των ελληνικών συνόρων θέλει ο Ορμπάν

Ανακοίνωσε δε ότι σκοπεύσει να καταθέσει 6 προτάσεις για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, θα εισηγηθεί να προταθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να παραχωρήσει τον έλεγχο των συνόρων της στις ευρωπαϊκές χώρες που θα ήθελαν να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο. Παράλληλα, προτείνει να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο με πόρους 3 δισ. ευρώ για να στηριχθούν οι χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία. Όπως είπε προσερχόμενος, «πιστεύω πως αν οι Έλληνες δεν είναι ικανοί να περιφρουρήσουν τα σύνορα τους, τότε πρέπει να τους ζητήσουμε ευγενικά, καθώς είναι ένα ανεξάρτητο έθνος, να επιτρέψουν στα άλλα κράτη της ΕΕ να διαφυλάξουν τα σύνορά της Ελλάδας».

Ο κ. Ορμπάν ζητεί επίσης να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των οικονομικών μεταναστών και των αιτούντων άσυλο πριν μπουν στον χώρο Σένγκεν.

Πιέσεις στην Ελλάδα για κέντρα ταυτοποίησης

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η Ελλάδα δέχεται πιέσεις για την άμεση δημιουργία των κέντρων ταυτοποίησης – των λεγόμενων hot spots- για τον έλεγχο των μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν στο ελληνικό έδαφος. Και αυτό γιατί χωρίς τα κέντρα ταυτοποίησης, δεν μπορεί να γίνει η μετεγκατάσταση.

Ο Γιούνκερ δίνει επιπλέον 1,7 δισ, ευρώ

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άνοιξε το… χρηματοκιβώτιο και αποφάσισε να διαθέσει επιπλέον 1,7 δισ. από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένου και 1 δισ. ευρώ για την Τουρκία και 17 εκατ. προς την Σερβία και την πΓΔΜ για την ανάσχεση της μεταναστευτικής κρίσης. Συνολικά, σύμφωνα με την επίτροπο Γκεοργκίεβα, 9,2 δισ. σκοπεύει η Επιτροπή να διοχετεύσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αγγίζοντας όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το ανώτατο όριο» των πόρων που δύναται να χρησιμοποιήσει για τη βοήθεια προς «τις χώρες υποδοχής, τις χώρες γειτονίας και τους ίδιους τους πρόσφυγες».

Κατανομή 120.000 προσφύγων χωρίς ομοφωνία

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ καλούνται ουσιαστικά να κυρώσουν την απόφαση που έλαβαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ την Τρίτη για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων -κυρίως από την Ιταλία και την Ελλάδα- σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Σε πρώτη φάση, θα ανακατανεμηθούν 50.400 πρόσφυγες από την Ελλάδα και 15.600 πρόσφυγες από την Ιταλία στις υπόλοιπες χώρες.

Σημειώνεται ότι η απόφαση δεν ελήφθη ομόφωνα -όπως συνηθίζεται σε σοβαρά θέματα- αλλά με αυξημένη πλειοψηφία, μετά την άρνηση της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Ρουμανίας να συμμετάσχουν στο σχέδιο μετεγκατάστασης. Η Πολωνία, που αρχικά ήταν αντίθετη και ενδιάμεσα είχε εμφανιστεί «ευέλικτη», τελικά είπε το «ναι». Καταφεύγοντας στην λύση της ψηφοφορίας, οι υπόλοιπες χώρες κατάφεραν να περάσει τελικά η απόφαση που, ουσιαστικά, είναι δεσμευτική για όλους.

Ο Τσέχος υπουργός αποδοκίμασε την απόφαση, λέγοντας μάλιστα ότι: «σύντομα θα καταλάβουμε ότι ο ‘βασιλιάς είναι γυμνός’. σήμερα χάθηκε η κοινή λογική».

Τραγική ειρωνεία: Ελάχιστα χιλιόμετρα από το κτήριο της Συνόδου, στις Βρυξέλλες, έχει στηθεί ένας ακόμη καταυλισμός προσφύγων, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Πηγή:Huffingtonpost.gr