“Φάουλ” του Πάπα στις ΗΠΑ: Αγιοποίησε ιεραπόστολο που βασάνιζε Ινδιάνους

Σε μία αγιοποίηση που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ προχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος, κατα΄το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά την τελετή υποδοχής του στο Λευκό Οίκο (με 10.000 άτομα συγκεντρωμένα στους κήπους) ο Πάπας – λειτουργώντας στα Ισπανικά και με 25.000 πιστούς να έχουν συγκεντρωθεί μέσα και γύρω από την Καθεδρικό Ναό της Άμωμου Συλλήψεως στην Ουάσινγκτον – αγιοποίησε τον Ισπανό ιεραπόστολο και μοναχό Χουνίπερο Σέρα, που έζησε τον 18ο αιώνα και διέδωσε και εδραίωσε τον καθολικισμό στους ιθαγενείς της Καλιφόρνια.

Η αγιοποίηση του Σέρα έχει διχάσει τους πιστούς αλλά και την κοινωνία της Αμερικής καθώς – σύμφωνα με ιστορικούς και οργανώσεις ιθαγενών – ο Σέρα κακοποιούσε και φυλάκιζε και θανάτωνε εμμέσως τους Ινδιάνους, καταστέλλοντας τον πολιτισμό τους και ευνοώντας την διάδοση μολυσματικών, θανατηφόρων ασθενειών που μείωσαν κατά πολύ τον πληθυσμό τους.

Την ίδια ώρα, σε αρκετά χωριά της Καλιφόρνια όπου υπάρχουν ακόμα απόγονοι των Ινδιάνων, οι ιθαγενείς κάτοικοι επισκέπτοταν τα νεκροταφεία και απέδιδαν τιμές στους προγόνους τους, με τα δικά τους έθιμα και τελετουργικά.

 

Ο Φραγκίσκος θα είναι ο πρώτος Πάπας που θα μιλήσει στο αμερικανικό κογκρέσο, σήμερα.

Αύριο θα απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ την Κυριακή θα χοροστατήσει σε υπαίθρια λειτουργία στη Φιλαδέλφια, όπου 1,5 εκατομμύρια άτομα αναμένονται να τον ακούσουν.