ΑΝΑΛΥΣΗ: Σκέψεις με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Νέα Υόρκη

ΑΝΑΛΥΣΗ TΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η νέα επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Νέα Υόρκη, γίνεται με νωπή ακόμη τη νέα του εκλογική επιτυχία, μέσα σε μια οικονομικά πολύ δύσκολη, όμως, συγκυρία για την Ελλάδα, με νέα επώδυνα μέτρα να βρίσκονται “προ των πυλών”.

Με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί ξανά με ξένους ηγέτες, ίσως και με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Αναμένονται ακόμη συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο και μέλη της τοπικής ομογένειας. Επομένως, τα ελληνικά οικονομικά θέματα και το χρέος, που βρίσκεται στην κορυφή της πρωθυπουργικής ατζέντας, θα τεθούν όπου αυτό είναι εφικτό.

Όσο και εάν στις σύγχρονες κοινωνίες οι μετακινήσεις ηγετών είναι απολύτως σύνηθες, αλλά και αναγκαίο φαινόμενο, η παρουσία, κάθε φορά,  Έλληνα Πρωθυπουργού στην αμερικανική μεγαλούπολη (αλλά και σε άλλα μεγάλα κέντρα ελληνισμού και ελληνικές παροικίες) θα έπρεπε να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη σύσφιξη των σχέσεων Ομογένειας με την μητέρα πατρίδα. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε, στο περιθώριο των επίσημων κρατικών υποχρεώσεών του, ο εκάστοτε πρωθυπουργός να συναντάται με ηγετικούς παράγοντες της τοπικής ομογένειας, και με εκπροσώπους του ελληνικού κράτους στην συγκεκριμένη χώρα και να τίθενται επί τάπητος τα προβλήματα της ομογένειας και να δρομολογούνται από τον Πρωθυπουργό λύσεις.

Αντ΄ αυτού έχουμε κάθε φορά μια εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάθροιση επιφανών ομογενών στο Προξενείο της πόλης ή στην πρεσβεία της χώρας, με ανταλλαγή ευχών, φιλοφρονήσεων και  χαιρετισμών. Και όταν “τα φώτα της γιορτής σβήσουν”, απομένει η ανάμνηση μιας ευχάριστης βραδιάς, όχι, όμως, και η δέσμευση του πρωθυπουργού για τη λήψη αποφάσεων, μέτρων και νόμων που θα διευκολύνουν τη ζωή των ομογενών και θα τους προσελκύσουν στην γενέτειρα, αυτούς και τα παιδιά τους “δεμένα” ακόμη και με οικονομικούς δεσμούς με τη γη των πατεράδων τους.

Στην συγκυρία, υπάρχουν μια σειρά από φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους εκτός Ελλάδος Έλληνες. Η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας. Το φορολογικό καθεστώς που αντιμετωπίζουν στην πατρίδα. Η προστασία της ακίνητης περιουσίας τους. Η οργανωτική εκπροσώπησή τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιστολική ψήφος και η δυνατότητα όσων πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις να συμμετέχουν ενεργά από τον τόπο διαμονής τους στις εκλογικές διαδικασίες της Ελλάδος. Αυτά είναι ορισμένα, μόνον, από τα προβλήματα (και αιτήματα) πάνω στα οποία θα πρέπει να γίνει συζήτηση με τον Πρωθυπουργό όχι σε εθιμοτυπικές συναντήσεις, αλλά σε επί τούτοις συναθροίσεις και συσκέψεις.

Ωστόσο είθισται οι προσκλήσεις που μοιράζει το κάθε Προξενείο, να φθάνουν στο ταχυδρομείο είτε γνωστών ομογενών της τοπικής επικαιρότητας, είτε κομματικών φίλων της εκάστοτε κυβέρνησης, είτε, τέλος άλλων προσκείμενων των Προξένων. Φυσικά, αφού (και όσο)  οι προσκλήσεις γίνονται για τις “χαιρετούρες”, πρόβλημα σοβαρό δεν υπάρχει.

Για παράδειγμα, όμως, θα θέλαμε πολύ να δούμε, μία προγραμματισμένη και καλά προετοιμασμένη σύσκεψη π.χ. του αρμόδιου τοπικού Έλληνα Συντονιστή Εκπαίδευσης, του προεδρείου του συνδικαλιστικού οργάνου των διδασκόντων την ελληνική Γλώσσα στο εξωτερικό, εκπροσώπων ελληνικών Σχολείων της περιοχής, εκπροσώπων εκκλησιαστικών σχολείων ελληνικών, εκπροσώπων τοπικών συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, υπό την προεδρία του επισκέπτη-Πρωθυπουργού της Ελλάδος και τη συμμετοχή άλλων Ελλήνων και τοπικών αρμοδίων παραγόντων, ώστε να τεθούν προβλήματα, να δοθούν κατευθύνσεις και να ξεκινήσει η θεσμική αντιμετώπισή τους, σαν φθάσουν με το καλό πίσω στη γενέτειρα.

Αυτή θα ήτανε μία θετική προσφορά της όποιας κυβέρνησης προς τους απόδημους και ομογενείς συμπολίτες μας, αλλά και τον Παγκόσμιο ελληνισμό.

Αντ’  αυτής έχουμε κάθε φορά, χρόνια τώρα, επανάληψη της τακτικής ανούσιων συνάξεων είτε σε αίθουσες των προξενείων είτε σε σάλες γαμήλιων τελετών, είτε σε άλλους ανοικτούς χώρους, πλατείες κλπ. όπου προσφέρονται για εντυπώσεις και φωτογραφίες…

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην έδρα του ΟΗΕ, μόνο κατά το μέρος των επισήμων τελετών, ομιλιών και επαφών του είναι μερικώς γνωστό. Επομένως μένει να παρακολουθήσουμε το σκέλος των επαφών του και με την οργανωμένη Ομογένεια. Μακάρι να μας αιφνιδιάσει ευχάριστα…