Εμπλοκή με τις ΗΠΑ εξαιτίας των Σκοπίων – Ματαιώθηκε η επίσκεψη του Α. Τσίπρα στη Σύνοδο

Λίγες ώρες μετά το ολιγόλεπτο τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως δεν αλλάζουν τακτική στο θέμα των Σκοπίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή εμπλοκή.  Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μποϊκοτάρισε στο παρά πέντε τη συνάντηση κορυφής που είχε συγκαλέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του ISIS, λόγω της συμμετοχής, όπως ελέχθη, της αντιπροσωπείας της π. Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας των Σκοπίων με την αναγνωρισμένη από τις ΗΠΑ ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προσκληθεί στην Σύνοδο για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και κυρίως των τζιχαντιστών, μία σύνοδο που διοργάνωσε η αμερικανική κυβέρνηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μεταβεί τελικά στη Σύνοδο, καθώς η Αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να καλέσει και τα Σκόπια όχι με τη διεθνή ονομασία FYROM, αλλά ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πριν την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να μην πάει στη Σύνοδο είχε υπάρξει ελληνικό αίτημα να συμμετάσχουν τα Σκόπια με την ονομασία FYROM, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό.

Κατά συνέπεια, ματαιώθηκε η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη συγκεκριμένη Σύνοδο, στην οποία τελικά δεν θα μετάσχει ούτε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως και κανένα άλλο κυβερνητικό στέλεχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας είχε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό μία ολιγόλεπτη άτυπη συνάντηση, όπου εκφράστηκε η άποψη να γίνουν ενέργειες, προκειμένου να λυθεί το θέμα της ονομασίας.

Επίσης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πάρει μέρος στη Σύνοδο για έναν ακόμα λόγο. Επειδή δεν θα είχε δικαίωμα παρέμβασης έτσι αποφάσισε να μην μετάσχει, καθώς δεν θα μπορούσε να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το συγκεκριμένο θέμα.

Συνεργάτες πάντως του πρωθυπουργού ξεκαθαρίζουν πως δεν τίθεται θέμα διπλωματικού επεισοδίου και κάνουν λόγο για μία επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

Πάντως, η σε βάθος συζήτηση μεταξύ της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης αναμένεται αύριο Τετάρτη, όταν δηλαδή ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθούν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Πέραν των επαφών με την ηγεσία της Αιγύπτου και της Κύπρου, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τον αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα εκφράζοντας την υποστήριξή του για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανία. Από την πλευρά του, ο κ. Ράμα κάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τα Τίρανα.

Ειδικότερα, ο Ελληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi. Σύμφωνα με συνεργάτες του Α. Τσίπρα στην συνάντηση αναδείχτηκε και από τις δύο πλευρές η στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας Αιγύπτου. Στην κατεύθυνση αυτή, επιβεβαιώθηκε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου στην Αίγυπτο, προκειμένου να εντατικοποιηθεί η συνεργασία των δύο χωρών, στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των μεταφορών, κυρίως δε σε σχέση με την ανάπτυξη της νέας διώρυγας του Σουέζ. Συμφωνήθηκε επίσης ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου στην Ελλάδα, ενώ εξετάστηκε και η προοπτική πραγματοποίησης συνόδου τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

 

Η συνάντηση περιελάμβανε αστεία για το μπάσκετ, καθώς ο κ. Ράμα αγωνιζόταν ως επαγγελματίας στα νιάτα του.

Τι συζήτησε με Αναστασιάδη

Περίπου στις 17:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η κεντρική σημασία του συντονισμού και της συνεργασίας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δεδομένης, ειδικά, της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και της εντατικοποίησης των δικοινοτικών συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού.

Τέλος, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στις συνομιλίες αυτές, καθώς και οι προοπτικές πραγματοποίησης τριμερών επαφών με το Ισραήλ, καθώς και την Αίγυπτο.

Το τετ-α-τετ με Νταβούτογλου

Στις 21.30 συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ahmed Davudoğlu στην οποία συζήτησαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και θέματα προσφυγικών ροών και ενεργειακά.