Το Ε.Ε.Σ. η πρόταση Λαλιώτη και η Ομογένεια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο Θεόδωρος Λαλιώτης, παλαίμαχος παράγοντας της ομογένειας, άνοιξε στη δημοσιότητα, από την Καλιφόρνια, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης της ομογένειας και της ίδρυσης νέων οργανώσεων, με νέους ανθρώπους, με νέα δυναμική και  με νέα αποστολή.

Δεν είναι μόνον ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βόρειας Καλιφόρνιας που απασχολείται με την ιδέα σύστασης μιας νέας οργάνωσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν δύο ακόμη ομάδες ομογενών,  που εργάζονται παράλληλα, αλλά όχι μαζί, για την προώθηση της ιδέας μίας νέας  παγκόσμιας ομογενειακής εκπροσώπησης.

Η συγκεκριμένη κίνηση, του Θόδωρου Λαλιώτη, έχει την αξία της «ρήξης» με την αδράνεια και την ακινησία. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναγνωρίζει πως «η αποστολή του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου (σ.σ. μέλος του οποίου και ο ίδιος είναι)  έχει λήξει» και πως «δεν εξυπηρετεί κανένα χρήσιμο σκοπό πια, όπως έκανε όταν καθιερώθηκε για πρώτη φορά».

Το Ε.Ε.Σ. δεν είναι η μοναδική οργάνωση που κατάντησε «σφραγίδα».  Σύλλογοι, Σωματεία, Ενώσεις και Ομοσπονδίες ολόκληρες ακόμη, έχουν περιπέσει σε παρόμοια τελματωμένη κατάσταση. Είναι και αυτός ένας πρόσθετος σοβαρός λόγος για τον οποίο τίποτε πλέον δε προάγεται σε συνεννόηση και σε συνεργασία περισσοτέρων της μιας ομογενειακών Οργανώσεων.

‘Έχει εκλείψει η συλλογικότητα. Γι αυτό και έχει κατέβει πολύ ο πήχης της προσφοράς και προς την γενέτειρα, αλλά και προς την ίδια την ομογένεια…

Ποιος είναι σήμερα ο ρόλος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου; Τον αναζητήσαμε στην πρόσκληση με την οποία ο πρόεδρος, κ. Παύλος Κοτρώτσιος, καλεί τα μέλη – ομοσπονδίες να προσέλθουν στο καθυστερημένο απαράδεκτα, Συνέδριο. Αναφέρει εκεί:

«Είμαστε στο κατώφλι της ζωτικής σημασίας αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως πολίτες της αμερικανικής και της διεθνούς κοινωνίας, η κλιμάκωση της διεθνούς δημοσιονομικής κρίσης και των δραματικών εξελίξεων στην Ελλάδα απαιτούν να είμαστε ενωμένοι και να ακολουθούμε μια κοινή πορεία. Είμαστε υποχρεωμένοι να συμμετέχουμε ενεργά, συλλογικά και σε πολυμερές επίπεδο στις εξελίξεις, αλλαγές και το σχηματισμό της νέας παγκόσμιας πραγματικότητας στο πεδίο των δυνατοτήτων μας».

Εξαντλώντας κάθε καλή διάθεση, η γενικότητα αυτή, αντιπροσωπεύει σε πράξη το απόλυτο τίποτα!..

Στο ερώτημα και τι γίνεται στη συνέχεια; Ο κ. Λαλιώτης προσπάθησε να δώσει μία διέξοδο προτείνοντας την αντικατάσταση του Ε.Ε.Σ. με μία νέα παναμερικανική οργάνωση. Μία οργάνωση η οποία, όπως λέει, θα έχει νέους ανθρώπους νέους στόχους νέα οράματα. Αποστολή της «η προστασία των συμφερόντων των Αποδήμων στην Ελλάδα».

Ακούγεται ενδιαφέρον. Και πρωτότυπο. Στερείται, εντούτοις, υπόβαθρου. Το συγκεκριμένο ζήτημα, της προστασίας των ομογενειακών συμφερόντων που βρίσκονται στη γενέτειρα, δεν αφορά  μία οργάνωση. Ούτε μία μόνον ελληνική Παροικία του εξωτερικού. Ακουμπάει το σύνολο της ομογένειας και των Αποδήμων Ελλήνων. Και το «όλον» Ομογένεια δεν εκφράζεται από τη βούληση ενός ατόμου ή μιας τοπικής οργάνωσης, περιορισμένης ως εκ τούτου, εμβέλειας.  Απαιτεί πανομογενειακές διεργασίες και αποφάσεις.

Άλλωστε, δεν μπορεί να υπάρχει μία οργάνωση η οποία θα υποστηρίζει τα συμφέροντα στην Ελλάδα των ελληνικής καταγωγής Αμερικανών Πολιτών. Διότι αυτομάτως θα εγερθεί το ερώτημα –και τι θα γίνει με τα συμφέροντα των ελληνικής καταγωγής Αυστραλιανών πολιτών; Και με εκείνα των ομογενών του Καναδά; Της Γερμανίας; Και πάει λέγοντας…

Οι ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συγκρότηση μιας παγκοσμίου εμβέλειας ηγετικής ομογενειακής οργάνωσης (σ.σ. η ονοματολογία είναι για την εξυπηρέτηση του κειμένου και όχι η πραγματική) μπορούν να δώσουν απάντηση πειστική και στο ζήτημα της προστασίας των ομογενειακών συμφερόντων στη γενέτειρα.

Εξάλλου, η προστασία θα γίνει σε επίπεδο παρέμβασης  στην κορυφή της ελληνικής πολιτικής ιεραρχίας και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να λάβει τη μορφή αστυνόμευσης.

Εν κατακλείδι, ένα παγκόσμιο όργανο της ομογένειας, που θα ενασχολείται με την διεθνή εκπροσώπηση της, αυτοδικαίως θα συμπεριλαμβάνει και την σημαντική αυτή πτυχή που έφερε στη δημοσιότητα η πρόταση Λαλιώτη.

Όσο για το μέλλον του Ε.Ε.Σ., αυτό πράγματι πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους συνέδρους που θα συγκεντρωθούν  9-10-11 Οκτωβρίου 2015, στο Capital Hilton στην Δυτική  Φλόριδα (Κληαργουότερ).