Μουσείο Ελληνικών αρχαιοτήτων στο Σίδνεϊ

Γεωμετρικός κρατήρας που προέρχεται από το Κοιμητήριο της Διπύλου στην Αθήνα (Φω

Γεωμετρικός κρατήρας που προέρχεται από το Κοιμητήριο της Διπύλου στην Αθήνα (Φωτό: Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ)

Έτοιμο το 2018, με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ για την ενίσχυση της Αυστραλο-Κινεζικής φιλίας.

Το Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ έλαβε δωρεά $15 εκατ. από τον Αυστραλό επιχειρηματία και φιλάνθρωπο κινεζικής καταγωγής, Chau Chak Wing, για τη δημιουργία ενός νέου μουσείου στην πανεπιστημιούπολη που θα καλύπτει 6.000 τετραγωνικά μέτρα.

Ο κ. Wing είπε ότι η συνεισφορά του αυτή έχει ως στόχο την έκθεση χιλιάδων σημαντιλών αρχαιοτήτων που υπάρχουν κλεισμένες σε πανεπιστημιακές αποθήκες και λόγω έλλειψης χώρου δεν μπορούν να παρουσιαστούν στο κοινό.

Το Πανεπιστήμιο διαθέτει πάνω από 700.000 αντικείμενα, ωστόσο, οι περισσότεροι θησαυροί που προέρχονται από τις συλλογές Macleay, Nicholson και της Πινακοθήκης. “Επί του παρόντος και λόγω έλλειψης της κατάλληλης υποδομής, δεν εκθέτονται και έχουν παραμείνει σε αποθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους” δήλωσε ο διευθυντής των μουσείων στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ, David Ellis. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι μερικές από τις πρώτες συλλογές του πανεπιστημίου χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1850.

Στο νέο μουσείο θα εκτεθούν αρχαιότητες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ασία, μια μεγάλη αιγυπτιακή συλλογή εντόμων και κοσμημάτων, ιαπωνικές ξυλογραφίες και σημαντικά Αυστραλιανά έργα τέχνης.

“Τα μουσεία είναι σημαντικό μέρος της πολιτιστικής ζωής του Σίδνεϊ” δήλωσε ο κ. Wing, προσθέτοντας ότι η δωρεά στοχεύει στην ενίσχυση των φιλικών σχέσεων μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας. Στο μουσείο θα λειτουργούν ειδικά εξοπλισμένες αίθουσες μελέτης, όπου μαθητές και το ευρύ κοινό θα μπορούν να μελετούν από κοντά πολύτιμα αντικείμενα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πηγή:Neoskosmos.com