Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 05 Οκτωβρίου 2015

Δηλώσεις που αφορούν το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το θέμα της σύνταξης χηρείας και στους άνδρες απασχολούν πρωτοσέλιδα στον Τύπο σήμερα. Αναφορά γίνεται επίσης στα θανατηφόρα δυστυχήματα, στις δηλώσεις Υπουργών για στήριξη της υπαίθρου, στις κινήσεις ΟΧΣ και ΚΟΑΓ για τα κόκκινα δάνεια, την εκλογή του Νίκου Βούτση στην προεδρία της ελληνικής Βουλής κ.ά.


Η “Αλήθεια” με τίτλο “Και συμβολή ΕΕ στη χρηματοδότηση της λύσης” αναφέρεται σε δήλωση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε ότι κυβερνήσεις και ΕΕ μελετούν επιλογές οικονομικής υποστήριξης της επίλυσης του Κυπριακού αλλά και στη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι υπάρχει απόσταση και χρόνος να διανύσουμε στις συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι θερίζει ο Μολώχ της ασφάλτου καθώς δύο θανατηφόρα συνέβησαν μέσα σε 24 ώρες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών για “ναι στο τραμ, αλλά μόνο αν είναι βιώσιμο”.

Η “Σημερινή” με τίτλο “Ρωσική ρουλέτα στη Μέση Ανατολή” γράφει ότι ανατρέπονται οι τουρκικές επιδιώξεις στη Συρία και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Ερντογάν είναι φοβερά ενοχλημένος και κατηγορεί ευθέως την Μόσχα για τις κινήσεις της. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις των Υπουργών Εσωτερικών και Γεωργίας ότι θα στηριχθεί η ύπαιθρος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σημειώθηκε αύξηση εθελοντών εθνοφυλάκων για υπηρεσία το 2016.

Ο “Φιλελεύθερος” με τίτλο “Νέες ιδέες για εγγυήσεις” γράφει ότι η Άγκυρα επιμένει στη διατήρηση του συστήματος, συζητά διαφοροποιήσεις και διάφορες φόρμουλες που όπως ενημέρωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ την ΕΕ, η διατήρηση των εγγυήσεων αφορά την μεταβατική περίοδο. Αλλού γράφει ότι με δικαστικά μέτρα εναντίον των κακοπληρωτών κινούνται ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης και ο ΚΟΑΓ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι δικαστήριο “πάγωσε” εγγυητική του Μιλτιάδη Νεοφύτου που αφορά 2 εκ ευρώ από το έργο ανέγερσης του κτιρίου του ΘΟΚ.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Σύνταξη χηρείας και στους άνδρες” γράφει ότι το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής και θεωρείται επιτακτική η ρύθμισή του για να εξαλειφθεί η δυσμενής διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αλλού γράφει ότι διεθνής ήταν η κατακραυγή για το βομβαρδισμό νοσοκομείου στην Κουντούζ του Αφγανιστάν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι νέος Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής εξελέγη χθες ο Νίκος Βούτσης με 181 ψήφους.

 

ΚΥΠΕ