Οι Έλληνες ο 5ος πιο δυστυχισμένος λαός παγκοσμίως

Η ανεργία, η ακρίβεια και το χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα συνθέτουν το Δείκτη της Μιζέριας, που μετρά τις αντοχές των πολιτών παγκοσμίως εδώ και 15 χρόνια. Η Ελλάδα για το 2015 καταλαμβάνει την 5η θέση ενώ το 2014 βρίσκονταν στην 19η, αποτυπώνοντας τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι μέσα στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται δύο ακόμα χώρες της Ευρωζώνης, όπου επίσης εφαρμόστηκε κάποιο πρόγραμμα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Στη άλλη λίστα, με τις ευτυχέστερες χώρες, στην πρώτη θέση φιγουράρει το κρατίδιο του Μπρουνέι με το μηδενικό Δημόσιο Χρέος, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνει η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης, η Γερμανία.

Η επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών στη χώρα μας αποτυπώνεται απόλυτα στους δείκτες της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Από το 27,6% στις αρχές της κρίσης, πλέον το 36% του πληθυσμού στερείται ακόμα και βασικών αγαθών.

Ποιο σκοτεινή, σύμφωνα με το MEGA, γίνεται η εικόνα αν συγκρίνει κανείς τα όρια της φτώχειας. Το 2005, με όριο τα 5.650 ευρώ, οι Έλληνες που βρίσκονταν κάτω από το κατώφλι της φτώχειας αντιστοιχούσαν στο 19,5% του πληθυσμού. Το 2014, το όριο έπεσε στις 4.608 ευρώ, και οι φτωχοί έφτασαν στο 22,1%, αν όμως κάποιος χρησιμοποιήσει το όριο του 2005, τότε η φτώχεια αγγίζει το 42,7% των Ελλήνων.