Προγραμματικές …ευρωπαϊκών προδιαγραφών!

Τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των πρώτων δόσεων του νέου προγράμματος θα οριστικοποιηθούν στο σημερινό Eurogroup, ενώ την ίδια ώρα ξεκινά στη Βουλή η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, η οποία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία της Τετάρτης.

Οι αποφάσεις για τα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί και περιλαμβάνονται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, ενώ πήραν το «πράσινο φως» στο Euro Working Group της Παρασκευής.Απομένει τώρα η υλοποίησή τους από την πλευρά της Αθήνας, η οποία θα είναι ένα πρώτο δείγμα καλής θέλησης της κυβέρνησης, το οποίο θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς και τη συζήτηση για το χρέος. Έπεται ωστόσο, η αξιολόγηση του προγράμματος.

Η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων και η σαφής τήρηση της συμφωνίας έχει ήδη τεθεί ως προτεραιότητα του Μαξίμου και η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ίσως και αργότερα, θα πρέπει όμως, σε κάθε περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Η ανανεωμένη κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σύμμαχο του Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθεια, τουλάχιστον μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Η τάση των «53», η οποία διαθέτει 11- 12 από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, δε φαίνεται να διαφοροποιείται από την κυβερνητική γραμμή. Δεν είναι αμελητέο άλλωστε ότι, ο άτυπος επικεφαλής της είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών και βασικό πρόσωπο της συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο.

Η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο, την αποτελεσματικότητα και την ικανότητα της να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και άλλα θέματα που αγγίζουν την καθημερινότητα, όπως οι προτάσεις της για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, την παιδεία και την υγεία.

Το ζήτημα του χρέους, που αποτελεί μείζον θέμα στην κυβερνητική ατζέντα, λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα. Από τη μία το ΔΝΤ πιέζει για αναδιάρθρωσή του, χωρίς να δίνει εικόνα για το ύψος της, από την άλλη οι Βρυξέλλες κρατούν χαμηλούς τόνους, περιορίζοντας τις συζητήσεις σε μικρή μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας των ομολόγων. Η εικόνα αυτή δεν ικανοποιεί το Μαξίμου, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι η δυνατότητα εφαρμογής των μέτρων της συμφωνίας.

Στην ουσία δεν αποκλείεται η απομείωση του χρέους να αποτελέσει νέο πεδίο προστριβών ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές.

Η πολιτική συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας είναι το ζητούμενο, μπροστά στο εύρος των ζητημάτων που τίθενται στο προσεχές διάστημα, ωστόσο όπως απεδείχθη από την ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Βουλής, δεν πρέπει να λαμβάνεται ως δεδομένη.

Πηγή:antenna.gr