Φεστιβάλ της κοινότητας Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσιγκτον

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Πηγή:greeknewsonline.com

Χιλιάδες κόσμου συνέρρευσαν και φέτος στο North Hempstead Beach Park του Λονγκ Αιλαντ στη διάρκεια του τριήμερου “Greek Festival on the Harbor” που για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργάνωσε με ξεχωριστή επιτυχία η κοινότητα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσιγκτον από τις 25 – 27 Σεπτεμβρίου.

Ο καλοκαιρινός καιρός που επικράτησε τις ημέρες εκείνες σε συνδυασμό με τις ιδανικές για φεστιβάλ εγκαταστάσεις του δημοτικού πάρκου στον κολπίσκο του Χέμπστεντ, στη βόρεια ακτή του νησιού, και την άψογη προετοιμασία και φιλοξενία των διοργανωτών, συνέβαλαν στην μεγάλη επιτυχία του φεστιβάλ.

ι ενορίτες του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και επισκέπτες από το Λονγκ Άιλαντ και τη Νέα Υόρκη, είχαν την ευκαιρία να γευθούν καλό ελληνικό σπιτικό φαγητό και παραδοσιακά γλυκά, να διασκεδάσουν με ζωντανή μουσική και τραγούδια από εκλεκτούς ομογενείς καλλιτέχνες και την ορχήστρα τους, και να απολαύσουν για μια ακόμη χρονιά, το βράδυ του Σαββάτου τα εντυπωσιακά βεγγαλικά που φώτισαν τον ουρανό του Πορτ Ουάσιγκτον και έδωσαν μια ξεχωριστή, πιο εορταστική νότα, στο φεστιβάλ.

Πόλος έλξης για τους επισκέπτες το κάθε τι στο φεστιβάλ, η “Κυπριακή Γωνιά” με τις σεφταλιές και το χαλούμι, οι πάγκοι με τα ψητά και τα μαγειρευτά, τα παραδοσιακά γλυκά και τους λουκουμάδες που με μεράκι ετοίμαζαν οι κυρίες της Φιλοπτώχου, η ταβέρνα, το cafe δίπλα στη θάλασσα.

Την παράσταση έκλεψε και φέτος το ειδικό τρέιλερ που μετέφερε καφέδες και γλυκά σε όλα τα σημεία του φεστιβάλ.

Και ακόμη το τεράστιο flea market που λειτούργησε χάρη στις δωρεές διαφόρων αντικειμένων και βιβλίων από τους ενορίτες, αλλά και η αγορά ελληνικών προϊόντων, ενώ τους μικρούς φίλους του φεστιβάλ ξετρέλανε το λούνα-παρκ με τα πολλά παιχνίδια

Δεκάδες ήταν οι ακούραστοι “εργάτες” του φεστιβάλ που, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου, Μάικλ Καβούνη, τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, Πήτερ Σταυρινό, και με τις ευλογίες του ιερατικώς προϊσταμένου π. Διονυσίου Στρούζα και του π. Νικολάου Καρλούτσου, αφιέρωσαν χρόνο και κόπο για την προετοιμασία του, αλλά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών του.

Τα μέλη του συμβουλίου, οι κυρίες της Φιλοπτώχου, οι μητέρες του PTA, η νεολαία και τα μέλη όλων των άλλων κοινοτικών οργανισμών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οργανωτικής επιτροπής με ενθουσιασμό, ίσως και μεγαλύτερο από την πρώτη φορά το 2011, όταν δειλά -δειλά ξεκίνησε ο θεσμός αυτός με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει την κοινότητα στην ολοκλήρωση του έργου ανέγερσης του νέου της ναού και των εγκαταστάσεων της στο Πορτ Ουάσιγκτον.

“Οσο ο καιρός είναι καλός τόσο και τα αποτελέσματα του φεστιβάλ είναι εντυπωσιακά. Εχουμε πολλούς ενορίτες που δουλεύουν σκληρά για το φεστιβάλ, οι εθελοντές φτάνουν τους 500. Είμαστε πολύ τυχεροί και ευλογημένοι”, είπε στη Greek News, ο π. Ντένης, ο οποίος υποδειγματικά και με αγάπη και αφοσίωση υπηρετεί εδώ και 31 χρόνια την κοινότητα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσιγκτον.

“Θέλουμε να φτιάξουμε μια καλή κοινότητα, μια δεμένη κοινότητα και προσπαθούμε καθημερινά να κάνουμε το καλύτερο ώστε να φέρουμε το μήνυμα του Σωτήρος Χριστού στους ανθρώπους μας”, πρόσθεσε ο π. Ντένης.

Τον ενθουσιασμό και την ικανοποίησή τους για τη φετινή διοργάνωση εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος της κοινότητας Μάικλ Καβούνης όσο και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Πίτερ Σταυρινός, ευχαριστώντας θερμά τους περίπου 500 εθελοντές που εργάστηκαν με ζήλο και αγάπη, τους χορηγούς, αλλά και τις χιλιάδες των επισκεπτών του φεστιβάλ.

“Κάθε χρόνο και καλύτερα, χιλιάδες κόσμου επισκέφθηκαν το φεστιβάλ, διασκέδασαν, απόλαυσαν τα πυροτεχνήματα χτες βράδυ. Το κέφι ήταν αμείωτο”, τόνισε ο κ. Σταυρινός, ο οποίος είναι μέλος της κοινότητας από το ξεκίνημά της το 1980, ενώ επισήμανε ότι στόχος είναι να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η κοινότητα και να έρθουν κοντά τα νέα παιδιά.

“Ηταν ένα εκπληκτικό γεγονός”, είπε ο ταμίας και πρώην πρόεδρος, Χρήστος Νεοκλέους, τονίζοντας πως πάνω από 20,000 άτομα επισκέφθηκαν τους χώρους του φεστιβάλ μόνο το Σαββατοκύριακο, ενώ αναφέρθηκε και στον ενθουσιασμό με τον οποίο εργάζονταν οι περίπου 500 εθελοντές, κάθε ηλικίας. “Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την κοινότητά μας”, ανέφερε, τονίζοντας πως η κύρια φροντίδα όλων είναι πώς θα διατηρηθεί αυτό το όμορφο κοινοτικό κτιριακό συγκρότημα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, να ολοκληρωθεί η αγιογράφηση του ναού και να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η κοινότητά τους.

“Ολοι μαζί δουλεύουμε για την κοινότητά μας”, επισήμανε ο A’ αντιπρόεδρος της κοινότητας και συμπρόεδρος -για 5η χρονιά- της οργανωτικής επιτροπής, Μάικλ Ψυλλός, τονίζοντας πως “αυτές οι τρεις μέρες του φεστιβάλ είναι το αποτέλεσμα 11 μηνών σκληρής δουλειάς”, ενώ υπογράμμισε πως “το φεστιβάλ έχει φέρει ακόμα πιο κοντά τους ενορίτες.”

“Και το γεγονός μόνο πως από τις 600 οικογένειες -μέλη που έχουμε, πάνω από 400 άτομα εργάζονται σήμερα εδώ ως εθελοντές, λέει πολλά”, πρόσθεσε.

Η κοινότητα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ιδρύθηκε το 1980 και κατά τις τρεις πρώτες δεκαετίες από την ίδρυσή της, η έδρα της βρισκόταν στο Ρόσλυν Χάιτς. Η συνεχής αύξηση του αριθμού των μελών της κατέστησε επιτακτική την ανάγκη για επέκταση των κοινοτικών εγκαταστάσεων και οδήγησε το 2004 στην αγορά του οικοπέδου στο Πορτ Ουάσιγκτον όπου ανεγέρθησαν το Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Κέντρο, ο νέος ναός, ο οποίος εγκαινιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και το κλειστό Γυμναστήριο.

Μεταξύ των πολλών προγραμμάτων που διαθέτει είναι και το “Challenge Liturgy Program” που ξεκίνησε το 1990 με πρωτοβουλία του π. Διονυσίου Στρούζα και του ζεύγους Εμμανουήλ και Μαρίνας Κατσούλη και απευθύνεται σε παιδιά και νέους με ειδικές ανάγκες. “Θα γιορτάσουμε φέτος τα 25 χρόνια του προγράμματος”, μας είπε η κ. Κατσούλη, και ευχαρίστησε τον π. Ντένη και όλους στην κοινότητα που βοηθούν για την ξεχωριστή αυτή Θεία Λειτουργία το τρίτο Σάββατο κάθε μήνα στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που προσελκύει περίπου 50 παιδιά και νέους από τις περιοχές του Nassau και του Suffolk.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στο Hellenos House που λειτουργεί εδώ και εφτά χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος, στη Wantagh, και φιλοξενεί σήμερα επτά νέους με ειδικές ανάγκες. “Τα παιδιά ήρθαν στο φεστιβάλ και ήταν πολύ ευχαριστημένα”, είπε η κ. Κατσούλη, τονίζοντας πως στόχος είναι η δημιουργία ενός ακόμα ή και δύο τέτοιων ξενώνων, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ανάμεσα στους δεκάδες vendors του φεστιβάλ ξεχώριζε το περίπτερο του Hellenic Relief Foundation όπου ο εκλεκτός ενορίτης του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του HRF, κ. Κώστας Ζαχαριάδης ενημέρωνε τους επισκέπτες του φεστιβάλ για το σημαντικό έργο του επιτελεί ο φιλανθρωπικός οργανισμός για την υποστήριξη των συμπατριωτών μας στην Ελλάδα που έχουν ανάγκη. Οπως μας ενημέρωσε, με τα έσοδα από τα 80 έργα τέχνης που δώρισαν καλλιτέχνες από την Ελλάδα, το ίδρυμα θα μπορέσει να υποστηρίξει σχολεία στη Θεσσαλονίκη. Δώδεκα κομμάτια είχαν ήδη πωληθεί έως το απόγευμα της Κυριακής. Στο κοινοτικό κέντρο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, όπως ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης, ευχαριστώντας την κοινότητα, θα γίνει και το δείπνο του Ιδρύματος Ελληνικής Συμπαράστασης για τα 4χρονα του οργανισμού τον ερχόμενο Φεβρουάριο.