O Τσίπρας ακυρώνει το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση -Θα ανακοινώσει ισοδύναμα

Αναστολή του μέτρου επιβολής ΦΠΑ 23% για όλους στην εκπαίδευση αναμένεται να εξαγγείλει απόψε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εξηγούν πως τα 168 εκατ., που είναι και το προβλεπόμενο ποσό για τα κρατικά ταμεία, θα εξευρεθούν από άλλο μέτρο, το οποίο ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμα.

Υπενθυμίζεται πως χθες σημειώθηκε το απόλυτο αλαλούμ, καθώς ανακοίνωση -που δημοσιοποιήθηκε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής- αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται παγιδευμένη μεταξύ της δέσμευσης για εφαρμογή ΦΠΑ 23% σε σχολεία και φροντιστήρια και της υπόσχεσης για άρση του μέτρου.

Το απόγευμα -κι ενώ, όπως προέκυψε στη συνέχεια, δεν είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ- εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία, μεταξύ άλλων, γινόταν γνωστό ότι το μέτρο του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επανεξετάζεται, με στόχο τη δικαιότερη εφαρμογή του. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε να μην εφαρμοστεί το μέτρο στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Ωστόσο, λίγο αργότερα έγινε διόρθωση, με την επισήμανση ότι η ανακοίνωση εστάλη πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ και βέβαια πριν εγκριθεί το περιεχόμενό της.

Τελικά, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης εστάλη νέα ανακοίνωση, από την οποία έλειπε η επίμαχη παράγραφος για τον ΦΠΑ, με την επισήμανση ότι η αρχική δεν είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΟΙΠ. Αφήνοντας κανείς στην άκρη το στοιχείο της… βιασύνης, θα πρέπει να σταθεί στο… ζουμί, στο ότι δηλαδή το θέμα συζητήθηκε -και μάλιστα εκτενώς, σύμφωνα με πληροφορίες- αλλά αποφάσεις δεν ελήφθησαν, καθώς χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά περίπλοκο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα επιλυθεί στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και θα υπάρξουν ανακοινώσεις στις προγραμματικές δηλώσεις.