Επιμένει για πρόσθετα μέτρα η Κριστίν Λαγκάρντ

Νέα μέτρα στο συνταξιοδοτικό και τις τράπεζες ζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την τοποθέτησή της στην ετήσια γενική συνέλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που διεξάγεται στη Λίμα του Περού.

Η διευθύντρια του Ταμείου επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, αλλά και τον τρόπο διοίκησης των τραπεζών, ενώ εξέφρασε την προθυμία του ΔΝΤ να συνδράμει στη βοήθεια προς τη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση το πρόγραμμα να στηρίζεται σε δύο σκέλη:

  • Στην υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο μέτωπο τηςτραπεζικής διακυβέρνησης.
  • Και στη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα επαναφέρουν το χρέος της χώρας σε τροχιά βιωσιμότητας. Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, υπογραμμίζοντας ότι η θέση του Ταμείου δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί, στο πλαίσιο της ΓΣ, με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών,Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος βρίσκεται στη Λίμα.

Υπενθυμίζεται ότι σε έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ επεσήμανε ότιαπαιτείται μεγαλύτερο «ψαλίδι» στις συντάξεις, διαπιστώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις.

Επιπλέον, εκτιμούσε ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, προκειμένου να πιάσει τους στόχους του πλεονάσματος που ορίζει το Μνημόνιο.