Προς τηλεοπτική μονομαχία οι τέσσερις διεκδικητές της προεδρίας της ΝΔ

Αθήνα

Θετικά φαίνεται πως βλέπουν και τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ την πρόταση για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ εν όψει των εσωκομματικών εκλογών, μετά και την επιστολή της διοίκησης της ΕΡΤ με την οποία τούς γνωστοποιεί ότι τα στούντιο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης βρίσκονται στη διάθεσή τους για μια τηλεμαχία σε απευθείας μετάδοση.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το ντιμπέιτ δεν θα είναι παρά το κερασάκι στην τούρτα μιας σκληρής μάχης των «4» για την προεδρία της ΝΔ.

Θετικοί για το ντιμπέιτ

Σύμφωνα με τα Νέα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αδωνις Γεωργιάδης απάντησαν αμέσως θετικά στην πρόσκληση της ΕΡΤ για τηλεοπτική μονομαχία, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι έτοιμοι για τηλεμαχία «χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Θετική ήταν η αντίδραση και των άλλων δύο υποψηφίων, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Οι Κυρ.Μητσοτάκης και Αδ.Γεωργιάδης, οι οποίοι κινούνται με στόχο να εμφανιστούν ως εκπρόσωποι ενός κινήματος ανανέωσης στη ΝΔ, αντιλαμβάνονται ότι το ντιμπέιτ προσφέρει μοναδική ευκαιρία για να αντιπαρατεθούν, ενώπιος ενωπίω, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος εκτιμάται πως προσδοκά να μονοπωλήσει την ανάγκη της γαλάζιας βάσης για ανανέωση της ηγετικής κομματικής πυραμίδας, όπως τουλάχιστον την καταγράφουν στο επιτελείο του.

Με στόχο να «αποκαλυφθεί» η εικόνα του Απ.Τζιτζικώστα κινείται και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Για αυτό τον λόγο κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας να παρουσιάσει θέσεις, να καταγραφούν ο πολιτικός λόγος και η πολιτική σκέψη του και, παράλληλα, να κληθεί να δώσει απαντήσεις για το δικό του πολιτικό σχέδιο.

Ωστόσο, ο νυν πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις ως προς το πλαίσιο υπό το οποίο θα διεξαχθεί το ντιμπέιτ. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, προτείνει να συζητηθεί το θέμα από τους τέσσερις υποψηφίους και οι τελικές αποφάσεις για τη διαδικασία, αλλά και για το εάν θα πραγματοποιηθούν μία ή δύο τηλεμαχία, να ληφθούν από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) του κόμματος.

«Βόμβα» στο θέμα της διαδοχής

Κι ενώ στο προσκήνιο συζητείται το θέμα του ντιμπέιτ, στο παρασκήνιο δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι μπορεί να σκάσει «βόμβα» στο θέμα της διαδοχής στη ΝΔ.

Όπως επισημαίνει Το Βήμα, η ΝΔ κινείται σε δυο παράλληλα σύμπαντα, καθώς υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις σχετικά με την έκβαση της εσωκομματικής διαδικασίας για την εκλογή του νέου αρχηγού της συντηρητικής παράταξης.
Το κλίμα που επικρατεί στην «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα και στις τάξεις της «νομενκλατούρας» του κόμματος είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορετικό από αυτό που καταγράφεται σε μεγάλο τμήμα της κομματικής και κοινωνικής βάσης της ΝΔ που κινείται και σκέπτεται με διαφορετικά κριτήρια. Εξάλλου, σύμφωνα με πολλούς, στη ΝΔ υπάρχει το ιστορικό προηγούμενο του 2009, όπου ανατράπηκαν όλα τα προγνωστικά στην εσωκομματική εκλογή.

Έκδηλη είναι η ανησυχία πολλών βουλευτών και ιστορικών στελεχών για την ενότητα της παράταξης. Και όπως φέρεται να λέει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, «χειρότερο από τη διάσπαση είναι η γελοιοποίηση».

Ο φόβος της διάσπασης, δεν είναι πλέον θέμα ταμπού στα ενδότερα της συντηρητικής παράταξης και πολλοί βουλευτές ήδη το συζητούν. Κυρίως στοχεύουν στην υποψηφιότητα του 37χρονου Απόστολου Τζιτζικώστα που αναπτύσσει σταδιακά δυναμική, λέγοντας ότι ενδεχόμενη νίκη του και πιθανή διαρχία, αφού δεν μπορεί να είναι στην Βουλή λόγω συνταγματικού κωλύματος, θα είναι καταστροφική.

Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχουν βουλευτές που ήδη στηρίζουν τον κ. Τζιτζικώστα και επιμένουν ότι όλα όσα συζητούνται για πιθανή διάσπαση είναι εκ του πονηρού και άρα είναι σενάρια «επιστημονικής φαντασίας».

Η στρατηγική των υποψηφίων

Ο νυν πρόεδρος της ΝΔ Β.Μεϊμαράκης, κόβοντας οριστικά τις γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας το «σκληρό ροκ» έναντι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και κινούμενος με τελείως διαφορετική στρατηγική από αυτή της προεκλογικής περιόδου, επιχείρησε με την ομιλία του στη Βουλή να απευθυνθεί στην κομματική βάση και έδειξε ότι το κόμμα από εδώ και πέρα δεν πρόκειται να ψηφίζει κυβερνητικά νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα.

Ο ίδιος θα κάνει στοχευμένες ομιλίες, θα δίνει βάρος στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα καθώς υπάρχει μπροστά και η κοινοβουλευτική μάχη της επόμενης εβδομάδας για τα προαπαιτούμενα μέτρα και φαίνεται ότι θα αποφύγει τις πολλές συζητήσεις για τα εσωκομματικά.

Την εικόνα του πολιτικού που είναι εν δυνάμει όχι απλά υποψήφιος αρχηγός κόμματος, αλλά υποψήφιος πρωθυπουργός, προσπαθεί να ενισχύσει ο κ. Μητσοτάκης που κάνει κινήσεις που ξεφεύγουν από τα στενά κομματικά όρια. Μάλιστα σήμερα, επισκέπτεται την Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Είναι σαφής η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Κύπρο, η οποία είναι ο πρώτος σταθμός όλων των πρωθυπουργών, ενώ παράλληλα θέλει να αναδείξει την προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία αν και ήταν σε μνημόνια είναι σε φάση εξόδου και αναζήτησης χρημάτων από τις αγορές.

Δεξιό ακτιβισμό, δηλαδή κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο κ. Γεωργιάδης, που διατηρώντας υψηλούς τόνους για τα τζάκια της ΝΔ, ξεκινάει από σήμερα περιοδείες με πούλμαν, κατά τα αμερικανικά πρότυπα, ανά την Ελλάδα. «Θέλω να σφίξω πολλά χέρια νεοδημοκρατών» λέει και δίπλα του θα έχει τη σύζυγό του, Ευγενία Μανωλίδου.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τζιτζικώστας που διαπιστώνει ότι σιγά-σιγά διευρύνεται ο κύκλος των υποστηρικτών του (σ.σ. αρκετά πρόσωπα που στήριζαν παλαιότερα τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά) και σε νομούς εκτός της Μακεδονίας και της Θράκης, εγκαινιάζει το απόγευμα το εκλογικό του κέντρο στην Αθήνα και αύριο μιλάει σε συγκέντρωση στην Πάτρα.

Οι αποφάσεις της ΚΕΦΕ

Το αργότερο ώς το Σαββατοκύριακο αναμένεται να οριστικοποιήσει η ΚΕΦΕ την ημερομηνία και τη διαδικασία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών. Πάντως, διχασμένες εμφανίζονται οι γαλάζιες Νομαρχιακές Επιτροπές, που έχουν κληθεί να υποβάλουν προτάσεις για τη διαδικασία, σε σχέση και με τις εσωκομματικές κάλπες του 2009.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου οι μισές ΝΟΔΕ προκρίνουν προς την ΚΕΦΕ μια σφιχτή διαδικασία σε εύρος και κόστος, ενώ οι άλλες μισές εισηγούνται να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερο σε αριθμό καλπών και εκλογικών τμημάτων, με βασικό επιχείρημα ότι η ΝΔ θα πρέπει να κάνει επίδειξη δύναμης και να ενεργοποιήσει την κομματική βάση.

Newsroom ΔΟΛ