Αυτή είναι η καλύτερη εκπαιδευτικός στον κόσμο

Παρόλο που διδάσκει εδώ και 25 χρόνια, φέτος η Nancie Atwell, τιμήθηκε με το βραβείο του Καλύτερου Εκπαιδευτικού στον κόσμο. Το σίγουρο είναι πως το έργο της αλλά και η φιλοσοφία που ανέπτυξε όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζει πλήρως την επιλογή των ειδικών. Η ίδια άλλωστε υπογραμμίζει θεωρεί το επάγγελμά της προνόμιο.

Δημιούργησε το Κέντρο Διδασκαλίας και Μάθησης στο Μέιν, με στόχο μαθητές και καθηγητές να μάθουν ο ένας από τον άλλο. Η φιλοσοφία της συνοψίζεται στο σύνθημα: δώστε στα παιδιά επιλογές. Οι αίθουσες διδασκαλίας έχουν διαμορφωθεί με τρόπο που να ενισχύει τη συνεργασία μαθητών και καθηγητών, ενώ το τυπικό σχολικό πρόγραμμα προσεγγίζεται με ένα διαφορετικό τρόπο: κάθε μαθητής ενθαρρύνεται να ερευνήσει αυτό που βρίσκει ενδιαφέρον σε κάθε μάθημα και όχι απλά να αποστηθίσει.

EDGECOMB, ME - JANUARY 6: Nancie Atwell laughs as students end recess and head to the rest of the day's classes at the Center for Teaching and Learning in Edgecomb, ME on Tuesday, January 6, 2015. Atwell is one of fifty finalists for the Varkey GEMS Foundation Global Teacher Prize. The grand finalist winner will be awarded a total of one million dollars, of which Atwell said if she wins, the entirety will go to the Center for Teaching and Learning. (Photo by Whitney Hayward/Staff Photographer)

Μάλιστα στη διάρκεια της χρονιάς δεν υπάρχουν τεστ και διαγωνίσματα, αλλά οι μαθητές αναλαμβάνουν εργασίες. Άλλωστε η ίδια όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στο BBC πιστεύει και επενδύει στο γραπτό λόγο. Το ποσό των διδάκτρων του Center for Teaching and Learning προσαρμόζεται ανάλογα με το εισόδημα των γονέων, με αποτέλεσμα στο σχολείο να φοιτούν μαθητές από όλες τις κοινωνικές τάξεις.

at2

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως στο σχολείο της «φοιτούν» ακόμα και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έρχονται ως επισκέπτες και για 4 μέρες μαθαίνουν μαζί με τα παιδιά, ανακαλύπτοντας νέες δεξιότητες και ανανεώνοντας τον τρόπο διδασκαλίας τους.

NOT TO ARCHIVE NOT TO ARCHIVE NOT TO ARCHIVE_Center for Teaching and Learning students proudly hold up homemade signs Monday, March 16 congratulating school founder Nancie Atwell for winning the Global Teacher Prize. (Photo courtesy Center for Teaching and Learning)

Σύμφωνα με όσα δηλώνει η ίδια, όταν ήταν μικρή, απεχθανόταν το σχολείο: «Διάβαζα συνέχεια, αλλά όχι τις εργασίες που μου είχαν ανατεθεί από το σχολείο» αναφέρει χαρακτηριστικά. Εμπνεόμενοι από αυτό, παροτρύνει τα παιδιά να κάνουν τις δικές τους επιλογές και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Όπως διευκρινίζει οι μαθητές της διαβάζουν 40 βιβλία κατά μέσο όρο μέσα σε μια σχολική χρονιά.

at4

newsbeast.gr