Νέα Υόρκη: Γιγάντια φουσκωτά μπαλόνια θα προστατεύουν το μετρό από πλημμύρες

Νέα Υόρκη

Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, και οι θύελλες σαν τον σαρωτικό Κυκλώνα Σάντι γίνονται όλο και πιο συχνές στη Νέα Υόρκη. Το δίκτυο του μετρό κινδυνεύει, θα μπορούσε όμως να προστατευτεί από τις πλημμύρες με αδιάβροχα καλύμματα στις εισόδους και γιγάντια φουσκωτά πώματα μέσα στις σήραγγες.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο, η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών της Νέας Υόρκης άρχισε να αναζητά νέα μέτρα προστασίας μετά τις ζημιές που προκάλεσε ο Κυκλώνας Σάντι πριν από τρία χρόνια, όταν αρκετοί σταθμοί πλημμύρισαν εντελώς και ορισμένοι καταστράφηκαν.


Ο πλημμυρισμένος σταθμός του Σάουθ Φέρι στο Μανχάταν μετά το πέρασμα της Σάντι τον Οκτώβριο του 2012 (Πηγή: Reuters)

Οι είσοδοι των σταθμών βρίσκονται μόνο λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και οι σήραγγες περιβάλλονται από υπονόμους και υπόγειους σωλήνες που μπορούν να μεταφέρουν τα νερά της βροχής μέχρι τις ράγες.

Σε περίπτωση πλημμύρας, οι αντλίες του μετρό, ικανές να αφαιρούν 49 εκατομμύρια λίτρα νερού την ημέρα, δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν.

Μια νέα αλλά μάλλον απλή ιδέα δοκιμάζεται στο σταθμό του Κανάλ Στριτ: σε περίπτωση ανάγκης η ασκέπαστη είσοδος του σταθμού καλύπτεται με αδιάβροχο πλαστικό. Η δοκιμή κρίνεται επιτυχής και οι αρχές προγραμματίζουν αντίστοιχα καλύμματα για ακόμα 23 σταθμούς.

Στο στάδιο των πρώτων δοκιμών βρίσκεται μια άλλη, πιο φουτουριστική λύση, η οποία ονομάζεται «ανθεκτικό πώμα σήραγγας».

Πρόκειται ουσιαστικά για γιγάντια, κυλινδρικά μπαλόνια που φουσκώνουν σε περίπτωση ανάγκης και δημιουργούν ένα υδατοστεγές φράγμα μέσα στη σήραγγα.

Οι μηχανικοί, πάντως, παραδέχονται ότι τα πώματα πρέπει να βελτιωθούν πριν αναπτυχθούν μέσα στα τούνελ.

Και η τεχνολογία είναι πρακτικά αδύνατο να αξιολογηθεί πριν δοκιμαστεί στις πραγματικές συνθήκες μιας καταιγίδας.

Νέα Υόρκη: Γιγάντια φουσκωτά μπαλόνια θα προστατεύουν το μετρό από πλημμύρες
Το «ανθεκτικό πώμα σήραγγας» σχηματίζει ένα υδατοστεγές φράγμα μέσα στα τούνελ του μετρό (Πηγή: Joel Rose/NPR)