«Οινοποιός της Χρονιάς» ομογενής στη Νότια Αυστραλία

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Ο Δημήτρης Μαρκέας (αριστερά), παραλαμβάνει το βραβείο του «Οινοπαραγωγού της Χρ

Ο Δημήτρης Μαρκέας (αριστερά), παραλαμβάνει το βραβείο του «Οινοπαραγωγού της Χρονιάς» στο Riverland, από τον εκπρόσωπο του «JMA Engineering Riverland Wine Industry Award», Mark Johnson

Ένα ξεχωριστό βραβείο δόθηκε στον ελληνικής καταγωγής οινοπαραγωγό της Νότιας Αυστραλίας, Δημήτρη Μαρκέα.

Σε ειδική εκδήλωση στο 43ο Φεστιβάλ Οίνου, που έγινε πρόσφατα στο Renmark, o Δημήτρης Μαρκέας έλαβε το ανώτερο βραβείο στον τομέα της οινοποιείας στην οινοπαραγωγική περιοχή του Riverland, ενώ οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 350. Τα κρασιά της οινοποιείας Μαρκέα έχουν συμμετάσχει επανηλειμμένα στους ετήσιους Διαγωνισμούς Οίνου στη Νέα Υόρκη, σχεδόν κάθε χρόνο από το 2010 μέχρι σήμερα και έχουν λάβει υψηλές βαθμολογίες. Η οινοποιεία σήμερα εξάγει ποσότητες κρασιού στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Οι πιο γνωστές ετικέτες της οινοποιείας είναι οι «Mallee Estate Shiraz», «Cabernet» και «Sauvignon Blanc» και η πιο διάσημη είναι η «P and E Markeas Shiraz», με τα αρχικά των γονιών και ιδρυτών της οινοποιείας.

Ο Δημήτρης διαχειρίζεται το οινοποιείο Mallee Estate Winery, το οποίο ίδρυσαν οι γονείς του Παναγιώτης και Ελένη Μαρκέα το 1969. Η οικογένεια κατάγεται από την Καρδαμύλλη Μεσσηνίας και εγκαταστάθηκε στην εύκρατη ηλιόλουστη περιοχή του ποταμού Murray της Νότιας Αυστραλίας το 1968. «Ο πατέρας μου γνώριζε να καλλιεργεί τη γη. Φύτεψε ελιές και πατάτες όταν έφτασε στην Αυστραλία και όνειρό του ήταν να καλλιεργήσει φρούτα και σταφύλια», δηλώνει ο Δημήτρης, το νεώτερο μέλος της οικογένειας Μαρκέα.

Το 1988 η οικογένεια αγόρασε ένα μεγάλο κομμάτι γης στην ίδια περιοχή και την ίδια περίοδο ο Δημήτρης αποφασίσει να ακολουθήσει σπουδές Οινολογίας στο Πανεπιστήμιο Αδελαΐδας. Μαζί με τον αδερφό του, Θανάση, κατάφεραν να μετατρέψουν τους αμπελώνες τους σε ένα πρότυπο οινοποιείο.

Από το 2005, η οικογένεια παρουσιάζει τα κρασιά σε επισκέπτες σε έναν χώρο που τον ονομάζει «Ταβέρνα» που θυμίζει τη ζεστή καλοκαιρινή ατμόσφαιρα σε μια ταβέρνα στην Ελλάδα. Μαζί με τα κρασιά, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν και τα διάσημα στην περιοχή μπισκότα της κυρίας Ελένης.

Το Renmark είναι μία επαρχιακή πόλη που ιδρύθηκε το 1889 από δύο Καναδούς και είναι τμήμα της επαρχίας Riverland, που είναι σήμερα η μεγαλύτερη σε έκταση περιοχή παραγωγής κρασιού στην Αυστραλία. Το κλίμα είναι ζεστό ηπειροωτικό και η μέση θερμοκρασία το χειμώνα φτάνει τους 16 βαθμούς και το καλοκαίρι τους 30. Η περιοχή θεωρείται το «μηχανοστάσιο» της αυστραλιανής βιομηχανίας κρασιού, καθώς είναι πρωτοπόρα σε περιβαλλοντικές πρακτικές και καινοτομίες στην καλλιέργεια αμπελώνων. Εκεί παράγονται μερικά από τα πιο δημοφιλή κρασιά της χώρας.

Πηγή:Neoskosmos.com