Εντελώς καταστροφική για τους συνταξιούχους, η σταδιακή κατάργηση των επικουρικών συντάξεων

Αναμενόμενη και εντελώς καταστροφική τόσο για τους ήδη συνταξιούχους, όσο και για τους εργαζόμενους που βρίσκονται προ των πυλών της σύνταξης χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των ενώσεων συνταξιούχων την σταδιακή κατάργηση των επικουρικών συντάξεων που ακούγεται όλο και περισσότερο ότι θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Μάλιστα, ο πρώην γεν.γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς προσδιόρισε και χρονικά με δηλώσεις του στο ράδιο Παραπολιτικά την έναρξη εφαρμογής αυτής της απόφασης, τονίζοντας ότι ”στα 300 με 400 ευρώ θα περιοριστούν οι κύριες συντάξεις, ενώ σε 2 χρόνια και 8 μήνες όλες οι επικουρικές συντάξεις θα έχουν καταργηθεί πλήρως”.

Την ίδια στιγμή, «βόμβα» για τις συντάξεις έριξε και ο Αλέξης Μητρόπουλος στην ραδιοφωνική εκπομπή ”Ακραίως” στον ΣΚΑΙ με τον Τάκη Χατζή και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, αποκαλύπτοντας ότι «με τα στοιχεία που έχει η Επιτροπή σοφών και τη μεθοδολογία που ακολουθεί θα συστήσει μείωση 15-20% για όλες τις συντάξεις».

Παράλληλα,ανέφερε πως το ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει όριζόντιες μειώσεις στις συντάξειςπου θα φτάσουν και το 50%. 

Το δυσοίωνο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στον ασφαλιστικό κλάδο και η πιθανότητα τα πράγματα να γίνουν ακόμα χειρότερα έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τις ενώσεις των συνταξιούχων των ταμείων, οι οποίοι, εν όψει μάλιστα και του πορίσματος της περίφημης επιτροπής σοφών του Γιώργου Κατρούγκαλου, βρίσκονται σε θέση μάχης για αγώνες προκειμένου να συμβάλουν στην αντιστροφή, στο βαθμό του δυνατού, της απόφασης.

«Δεν μου κάνει καμία εντύπωση αυτό, εφόσον ήταν προδιαγεγραμμένο ότι εκεί θα οδηγούνταν τα πράγματα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ κ.Δήμος Κουμπούρης. «Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος οδηγεί σιγά σιγά στην πλήρη κατάργηση των επικουρικών συντάξεων. Εξάλλου και η προοπτική που δίνουν οι δανειστές σταδιακά τα επικουρικά ταμεία να αντικατασταθούν με τα επαγγελματικά μας οδηγεί προς τα εκεί. Είναι καταστροφή αυτό για όλους τους συνταξιούχους, αλλά νομίζω ότι πλέον οι περισσότεροι το έχουν συνηθίσει, εφόσον από το 2010 που εφαρμόστηκε το πρώτο μνημόνιο, υπάρχει μεγάλη μείωση στην επικουρική σύνταξη, της τάξεως του 65%. Προσωπικά έπαιρνα 640 ευρώ το 2010 και τώρα παίρνω 252. Φανταστείτε και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι».

Ο ίδιος τονίζει ότι οι ενώσεις των συνταξιούχων δεν θα σταματήσουν τους αγώνες: «Ο,τι μας έχει απομείνει, γιαυτό θα παλέψουμε. Στις 22 του μήνα έχουμε μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο μαζί με όλες τις εργατικές ενώσεις και είμαστε σε συνεχείς συσκέψεις για να καθορίσουμε τα επόμενα μας βήματα».