Συγκέντρωση κατά του Ερντογάν στην πλατεία Συντάγματος

Αθήνα

Με συνθήματα εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν δεκάδες μέλη οργανώσεων της κουρδικής και τουρκικής Αριστεράς, αλλά και μέλη ελληνικών οργανώσεων πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Συντάγματος συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την φονική επίθεση στην Αγκυρα.

Εκπρόσωποι αριστερών κουρδικών οργανώσεων υποστήριξαν ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 100, ανέφεραν ότι η επίθεση είναι έργο παρακρατικών οργανώσεων και την συνέδεσαν με την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε διαδήλωση Κούρδων στη συνοριακή πόλη Σουρούτς στις 20 Ιουλίου, όπου έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία μπροστά από το Κοινοβούλιο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Παρίσι, Γαλλία

Διαδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις πραγματοποιήθηκαν μετά την διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην Άγκυρα και άφησε πίσω της τουλάχιστον 97 νεκρούς. Ακούστηκαν συνθήματα κατά του Ερντογάν, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. 

Περίπου 1000 διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους Κούρδοι, συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να καταδικάσουν τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ νωρίς το απόγευμα. Ορισμένοι κρατούσαν σημαίες του κουρδικού κόμματος HDP.

«Το Κουρδικό Δημοκρατικό Συμβούλιο στη Γαλλία καταδικάζει με σθένος αυτήν την άνανδρη και ανήθικη επίθεση. Οι πολίτες της Τουρκίας δεν θα επιτρέψουν να τους εκφοβίζουν με αυτές τις ενέργειες εναντίον εκείνων που δίνουν μάχη για την ειρήνη. Κάτω ο βρώμικος πόλεμος και η κρατική τρομοκρατία στην Τουρκία» επισήμανε η οργάνωση, που απηύθυνε κάλεσμα για τη διαδήλωση.

Στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δημοκρατικού Κέντρου των Κούρδων της Μασσαλίας και διαδήλωσαν φωνάζοντας το σύνθημα «Ερντογάν, δολοφόνε!». Στα πλακάτ που κρατούσαν αναγραφόταν το σύνθημα «η Τουρκία δολοφονεί τους πολίτες».

Στο Στρασβούργο περίπου 400 άνθρωποι συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, σύμφωνα με την αστυνομία, στην κεντρική πλατεία της πόλης νωρίς το απόγευμα όπου τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.

Κουρδικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει για αύριο, Κυριακή, νέα διαδήλωση στις 17: 00 (ώρα Ελλάδας), με σύνθημα «τέλος στο βρώμικο πόλεμο και την κρατική τρομοκρατία στην Τουρκία και το Κουρδιστάν».

Κινητοποιήσεις αναμένονται επίσης στη Λυών και την Τουλούζη.

Τουλάχιστον 1000 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά και στη Ζυρίχη για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα.

Η κινητοποίηση διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες.

«Τέλος στην κρατική τρομοκρατία στην Τουρκία» έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό